Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Sportivii care s-au vindecat de COVID-19 pot dona plasmă însă trebuie să informeze ANAD prima oară

Sportivii care s-au vindecat de COVID-19 pot dona plasmă însă trebuie să informeze ANAD prima oară

Fotbal

Comentarii

Agenţia Naţională Antidoping îi îndeamnă pe sportivii care s-au vindecat de boala COVID-19 să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii, însă donarea trebuie făcută respecând regulile antidoping, prin informaţii furnizate agenţiei.

Sportivii care au învins boala provocată de virusul COVID-19 pot alege să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii să învingă la rândul lor. Plasma din sângele lor conţine anticorpi care i-ar putea ajuta pe cei infectaţi să lupte mai eficient împotriva noului coronavirus. Ea poate salva vieţi, dar sportivii trebuie să ştie că gestul nobil de a dona trebuie însoţit de câteva demersuri pentru a nu constitui abatere de la reglementările anti-doping.

Este bine cunoscut faptul că donarea de plasmă presupune prelevarea de sânge de la donator şi separarea plasmei de globulele roşii din sânge. Globulele roşii din sânge sunt apoi returnate (reinfuzate) donatorului, însoţite de fluid (infuzie). Reinfuzia sângelui este motivul pentru care procedura se încadrează la secţiunea M1.1. din Lista Interzisă, referitoare la manipularea sângelui şi a componentelor sângelui. Ca urmare, ANAD, la recomandarea Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA), solicită sportivilor care aleg să doneze, să furnizeze documentaţia medicală de la banca de sânge sau clinica unde s-a efectuat procedura.

În situaţia în care ANAD consideră că sportivii au furnizat informaţiile solicitate, acestora li se poate acorda o scutire unică cu titlu excepţional. În situaţia în care doresc să doneze plasmă în ocazii ulterioare, sportivii trebuie să informeze ANAD şi să furnizeze informaţii", se arată în comunicatul ANAD.

Postat de Andrei Badea

Afla mai multe despre: covid-19 

viewscnt
Articole similare