Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice din 2022 de la Beijing. China denunţă o ”prejudecată ideologică”

SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice din 2022 de la Beijing. China denunţă o ”prejudecată ideologică”
Comentarii

Niciun reprezentant al Guvernului american nu va asista la Jocurile Olimpice (JO) sau Paralimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza ”genocidului în curs în Xinjiang”, a anunţat Casa Albă, un boicot denunţat de către Beijing drept o ”prejudecată ideologică”, relatează AFP.

Statele Unite urmează să nu trimită nicio delegaţie oficială la JO de Iarnă din 2022, la Beijing, în semn de protest faţă de ”genocidul şi crimele împotriva umanităţii în curs în Xinjiang”.

”Prezenţa unei reprezentări oficiale a Statelor Unite ar însemna că aceste Jocuri sunt un eveniment normal”, a denunţat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

”Având în vedere încălcările flagrante ale drepturilor omului şi atrocităţile comise de Republica Populară China în Xinjiang, nu putem, pur şi simplu, să facem acest lucru”, a subliniat ea.

”Avem un angajament fundamental în promovarea drepturlor omului”, a insistat Psaki..

”Suntem fermi în poziţia noastră şi vom continua să lum măsuri în vederea avansării drepturlior omului în China şi oriunde altundeva”, a continuat ea.

Însă acest boicot nu va fi total.

Niciun reprezentant al Guvernului american nu va fi prezent, însă atleţii americani sunt autorizaţi să participe la Jocuri.

Psaki apreciază că n-ar fi fost ”drept” să fie penalizaţi sportivii, care se antrenează de ani de zile.

Statele Unite au recurs ultima oară la o astfel de măsură în 1980, când preşedintele democrat Jimmy Carter a decis să boicoteze - în întregime - Jocurle Olimpice de la Moscova, în semn de protest faţă de invazia sovietică a Afganistanului cu un an ai înainte.

În urma acestei decizii, China a denunţat o ”prejudecată ideologică” şi ”intenţii răuvoitoare” ale Statelor Unite, după ce Washingtonul a decis să boicoteze - diplomatic - JO de Iarnă de la Beijing, prevăzute în primăvară.

JO de la Beijing nu au fost evocate în cursul summitului virtual al lui Joe Biden cu preşedintele chinez Xi Jinping, luna trecută.

Biden şi-a exprimat însă atunci îngrijorarea faţă de situaţia drepturilor omului, agresiunea chineză a Taiwanului şi probleme comerciale.

La începutul acestui an, administraţia americană a anunţat că blochează importul anumitor materiale folosite în producerea panourlor solare de către întreprinderi chineze, din cauza unor acuzaţii cuprivire la recurgerea la munca foraţă în Xinjiang.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, i-a acuzat pe politicienii americani de demagogie şi a catalogat acest boicot drept o ”provocare politică, pur şi simplu”.

El a ameninţat că China ”va lua contramăsuri ferme”.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că ”respectă” decizia americană şi şi-a exprimat satsfacţia faţă de faptul că această decizie ”politică” a Washngtonului nu pune în discuţie participarea sportivilor americani la JO.

”Prezenţa unor oficiali guvernamentali şi diplomaţi este o decizie pur politică a fiecărui Guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă deplin”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al CIO.

Comitetul Olimpic American s-a opus unui boicot total, după luni de pandemie covid-19.

O serie de personalităţi politice americane au salutat boicotarea.

”Ultimele trei decenii de abuzuri şi de acte represive ale Beijingului arată că membrii comunităţii internaţionale nu mai pot semna un cec în alb Bejingului şi spera la o schimbare pur şi simplu a comprtamentului acestuia”, a declarat, într-un comunicat, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Alesul republican Michael McCaul a salutat o ”alegere evidentă de mult timp”.

Joe Biden organizează săptămâna aceasta un summit virtual al democraţiei, la care urmează să ia parte lideri şi experţi ai societăţii civile din peste 100 de ţări.

Preşedintele american vrea să profite de această reuniune ”pentru a anunţa angajamente, reforme şi iniţaitive atât individuale, cât şi colective în apărarea democraţiei şi drepturilor omului”.

 

Afla mai multe despre: suajocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare