Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Super Bowl LII. Ce meci! Victorie istorică pentru Eagles în faţa celor de la Patriots VIDEO

Super Bowl LII. Ce meci! Victorie istorică pentru Eagles în faţa celor de la Patriots VIDEOgalerie foto

NFL

Comentarii

Pentru prima dată în istoria francizei, Philadelphia a câştigat Super Bowl-ul. A fost un meci al ofensivelor, "vulturii" impunându-se cu 41-33 contra campionilor en-titre New England Patriots. Întreg evenimentul a putut fi urmărit în exclusivitate pe Telekom Sport 1.

Deşi quarterback-ul de bază al echipei, Carson Wentz, s-a accidentat acum două luni, rezerva Nick Foles a făcut un meci extraordinar şi a devenit primul jucător din istoria finelelor ce marchează Touch Down şi pasează decisiv pentru Touch Down. De altfel, Foles a fost desemnat MVP-ul meciului. 

În schimb, legendarul Tom Brady a ratat şansa de a obţine al şaselea titlu din carieră. Eagles au cucerit astfel primul Suprbowl din istorie, după titlurile ratate în 1981 şi 2005. Patriots rămân cu patru trofee în vitrină. 

REZUMATUL MECIULUI

BUCURIA DE FINAL

SHOW-UL FĂCUT ÎN PAUZĂ DE JUSTIN TIMBERLAKE

 


SuperBowl-ul cu numărul 52  are în spate o poveste cu adevărat impresionantă. Vine după un sezon regulat care a adus drame, bucurii, decăderi, detronări şi încoronări. A fost un an convertit de fotbalul american la religia NFL, un an în care cei pasionaţi au trăit, au visat şi au sperat alături de favorite. Şi au făcut toate acestea EXCLUSIV la Telekom Sport.

 
Superbowl LII începe, fără doar şi poate, de la nebunia ultimului meci al sezonului precedent. A fost o finală fabuloasă, un ultim act decis, ca niciodată, după o repriză suplimentară de prelungiri. New England Patriots a început în genunchi şi aşa a stat până aproape de finalul partidei. Şi când nimeni nu mai credea, când fanii Atlantei sărbătoreau deja, când Mark Wahlberg, suporter înrăit al celor din Boston pleca de la stadion, de nicăieri, a apărut EL.
 
TOM BRADY, quarterback-ul perfect, GOAT, aşa cum îl numesc specialiştii, cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, a luat totul pe umerii săi. A căutat pase scurte, pase în diagonală, pase care să oprească cronometrul şi a împins jocul echipei până la limite incredibile. Când a închis finala, Atlanta Falcons a căzut definitiv. Suporterii s-au prăbuşit neînţelegând proporţiile dramei pe care tocmai au traversat-o, în timp ce eroii din teren s-au transformat într-o clipă, în martori condamnaţi pe vecie să traiască ruşinea celui mai tare comeback ever din meciul meciurilor.
 
 
Revenim în prezent, mai exact la finalele conferinţelor. Poate că unii au strâmbat din nas. Poate că alţii îşi doreau un alt fel de Superbowl. Jacksonville Jaguars a reprezentat surpriza frumoasă a sezonului. O îmbinare perfectă între ofensivă şi defensivă, între jucători tineri şi veterani, dar şi un curaj imens al coordonatorilor. Minnesota Vikings a venit cu o mare de suporteri, cu un cântec aparte şi o celebrare care a scris istorie.

Fanii au paralizat oraşul şi au uimit întregul continent, şi poate chiar lumea, prin minunile la care au participat. Dar, pur şi simplu nu a fost să fie.

Aşadar, prima duminică a lunii februarie, EXCLUSIV LA TELEKOM SPORT, prezintă două francize menite pentru spectacol. NEW ENGLAND PATRIOTS şi PHILADELPHIA EAGLES au mai traversat împreună marele show. Câştig de cauză au avut atunci cei din Boston. Lucrurile s-au schimbat însă mult, cel puţin în cazul echipei din NFC. 

QUARTERBACK

Acum, e adevărat, pe de o parte stă orgoliul lui TOM BRADY de a dovedi că poate şi că este cel mai bun, indiferent de vârstă. Da, le-a făcut deja pe toate, şi da, le-a câştigat pe toate. De nenumărate ori. Unii îl numesc puţin trufaş, puţin prea cu nasul pe sus. Atentie, însă. Şi aceste sunt, uneori, calităţi ale învingătorilor. Şi Tom Brady este genul de quarterback care ştie să câştige meciurile cheie, partidele care contează cu adevărat.
 
Este născut lângă San Francisco, mai exact în San Mateo şi, aproape logic, Brady a crescut ca suporter inrăit al celor de la 49ers. A devenit un mare fan al lui Joe Montana, pe care, de altfel, nu uită să îl amintească de fiecare dată în interviuri ca fiind unul dintre idolii copilăriei şi mentorii săi în carieră. Mai mult de atat, Brady a fost prezent în tribune la celebra partida dintre  49ers şi Cowboys, desfăşurată în play off, când Montana i-a aruncat o pasă genială lui Dwight Clark, într-o fază care a intrat în istoria fotbalului american sub denumirea "The Catch". 
Surprinzător este că Tom Brady, înainte să ajungă în NFL, a fost la un pas să joace în liga profesionistă de baseball de peste ocean. De altfel, coordonatorul de joc al patrioţilor a fost şi draftat în MLB de către Montreal Expos, în runda a 18, a anului 1995. Curios sau nu, Montreal este una dintre cele 7 echipe din ligă care nu au reuşit să câştige niciodată World Series, marea finala.
 
A absolvit colegiul Michigan, acolo unde a fost doar rezervă preţ de doi ani de zile, titular fiind Brian Greese, omul care avea sa îi conducă pe Wolverines în 1997 la câştigarea unui campionat naţional. De altfel, atunci când a ajuns la Michigan, Brady a constatat că era al 7-lea quarterback al echipei. La un moment dat, şi-a angajat un psiholog specializat în probleme sportive pentru a-l ajuta să treacă peste frustrare şi anxietate.
 
A făcut saltul în NFL după ce a fost ales cu opţiunea numărul 199, dar nu s-a descurajat. L-a privit în ochi pe Robert Kraft, patronul echipei, la doar câteva ore, şi i-a transmis sec: "sunt cea mai bună decizie pe care aţi luat-o vreodată". Are cinci inele de campion între timp. A cam avut dreptate. 
 
Pe cealaltă punte, treabă stă, în mod categoric, diferit. Donovan McNabb e istorie, dar avem mândria lui NICK FOLES, rezerva care poate rescrie destinul unui oraş. După accidentarea lui Carson Wentz, fanii Philadelphiei au clacat. Nu şi conducerea care a anunţat că nu se schimbă nimic şi că atacă play off-ul fără emoţii. Şi cam aşa a şi fost.
Foles s-a dovedit coordonatorul ideal să ridice echipa, coechipierul perfect în vestiar şi omul de fier care să conducă. Pentru că, mai presus de toate, Philadelphia asta a căutat ani de zile. Liderul absolut. 
 
RUNNING BACK
Ca de fiecare dată, New England Patriots a schimbat fără prea multe întrebări pentru poziţia de running back. Dacă sezonul precedent, Legarette Blount a fost omul numărul 1 şi de data aceasta, Bill Belichick a mers mai departe. DION LEWIS a ajuns titular după un sezon dificil, Dion Lewis, omul care nu a reuşit să impresioneze în Philadelphia, echipă care l-a făcut pachet şi l-a trimis la Indianapolis. A venit în 2015 în Boston şi pas cu pas a prins ideea, totul culminând cu acest sezon. 
 
LEGARETTE BLOUNT a rămas nedraftat în NFL. Un motiv cât se poate de simplu a speriat majoritatea echipelor. A fost considerat un tip conflictual. Tennessee Titans i-a întins o mână de ajutor, dar după primele antrenamente s-a luat la bătaie cu un coleg. Nu a fost păstrat în lot şi a urmat trecerea la Tampa Bay Bucanneers. Au urmat New England Patriots, Pittsburgh Steelers şi din nou New England. Anul trecut a reuşit chiar să câştige Superbowl-ul alături de patrioţi. A ajuns la Philadelphia pe bani mai mulţi şi poate recidiva.
 
WIDE RECEIVER
Play book-ul celor de la New England Patriots reprezintă probabil Biblia fotbalului american. Indiferent de numele jucătorului, indiferent de schemă, ţinta este aceeaşi. Pentru sezonul în curs, Bill Belichick a mers pe mâna lui BRANDIN COOKS. A lipsit o perioadă importantă, dar când a reintrat pe teren a ştiut să facă diferenţa.
Nu se poate discuta de ofensivă în acest an fără să nu-l aducem în discuţie şi pe Danny Amendola. Piticul din atacul patrioţilor, omul care joacă de fapt rolul lui Wes Welker este de departe ţinta preferată a lui Tom Brady. Chris Hogan nu a stat nici el departe. De fapt, întrebarea este alta. Cine stă departe în această ofensivă? Au mai punctat sau o pot face chiar în Super Bowl, Matthew Slater, Bernard Reedy, Phillip Dorsett sau Kenny Britt.
 
ALSHON JEFFERY este ţinta principală în Philadelphia. Către el vor merge majoritatea paselor, cel puţin aşa spun specialiştii de peste ocean. Este receiverul puternic, capabil să lupte cu o defensivă de fier, aşa cum a construit Belichick. Torrey Smith a fost adus în pauza competiţională şi n-a stat o clipă pe gânduri. S-a transformat încet, dar sigur într-un om de bază şi a arătat că poate fi jucătorul pe care să se conteze în momente cheie.
Nelson Agholor reprezintă şi el un receiver interesant şi care ar putea să aibă un impact major în marea finală. Marcus Johnson, Mack Hollins şi Shelton Gibson ar urma să aibă un rol infim în ecuaţia finalei. 
 
TIGHT END
Să tacă toată lumea - acesta este mesajul celor de la Patriots. ROB GRONKOWSKI se antrenează şi spre deosebire de anul trecut, când a ratat marea finală, Rob e mai pregătit ca niciodată să câştige. Îl leagă o super prietenie cu Tom Brady, fapt care contribuie din plin şi la relaţia pe care cei doi o prezintă pe teren.

ZACH ERTZ şi BRENT CELEK vor încerca de partea cealaltă să blocheze pentru Nick Foles, dar şi să creeze la nevoie culoare pentru jucătorii de pe poziţia de running back. Şi mai mult de atât, cei doi vor reprezenta la fiecare fază un real pericol pentru apărarea adversă. Stau bine de tot la capitolul recepţii şi pot desface orice defensivă în mii şi mii de bucăţi.

LINIA OFENSIVĂ
Cei cinci "grăsuţi" care trebuie să-l protejeze pe Tom Brady şi să-i ofere cât mai mult timp pentru a gândi acţiunea ofensivă au fost aleşi. În stânga, pe poziţia de tackle, îl găsim pe Nate Solder şi ca guard, pe Joe Thuney. Centru este David Andrews, guard în dreapta Shaq Mason, în timp ce tackle, Cameron Fleming.
 
Ca să câştige marea finală, Nick Foles are nevoie în primul rând de această linie ofensivă. Fiecare secundă în plus obţinută de oamenii care îl protejează poate fi decisivă. Halapoulivaati Vaitai evoluează în stânga, pe poziţia de tackle, Stefen Wisniewski ca guard.
Centru este Jason Kelce, în timp ce guard, pe dreapta, Brandon Brooks. Tackle intră pe teren, Lane Johnson.
 
ANTRENORI
BILL BELICHICK este un antrenor născut în Nashville, Tennessee. Şi-a început cariera la Baltimore Colts în 1975. Formaţia nici măcar nu mai există, franciza fiind relocată. 12 ani a stat în New York, unde a lucrat pentru Giants şi l-a ajutat pe antrenorul principal, Ray Perkins. După 6 ani în care s-a ocupat ba de echipa specială, ba de linebackeri, Bill Parcell l-a promovat şi l-a făcut antrenorul defensivei. Imediat, Bill Belichick a erupt iar planul său defensiv prin care Giants a închis efectiv meciul cu Buffalo din Superbowl-ul cu numărul 25 câştigat de giganţi cu 20 – 19 a intrat în Hall of Fame.
A ajuns la Patriots şi a rescris întreaga echipă. A devenit o legendă a acestui sport şi antrenorul la care toată lumea se raportează. 
 
DOUG PEDERSON a început să antreneze în 2005 şi a luat-o de jos. Mai exact, de foarte jos. A mers la liceul Calvary Baptist, apoi în 2009 a trecut la Philadelphia Eagles, dar era undeva departe de posturile cheie. A urmat o scurtă experienţă în Kansas, după care din 2016 i s-a dat întreaga echipă Eagles pe mână. Şi an de an a mai pus câte o piesă dintr-un puzzle, care la un moment dat, părea că nu o să se termine niciodată.
A continuat să muncească, să viseze şi să-şi deseneze echipa. Şi acum este în SuperBowl.
 
DEFENSIVA
Ambele formaţii sunt recunoscute în ligă şi pentru genul de apărare care poate să surprindă oricând. New England Patriots a fost mereu o formaţie redutabilă, gata să câştige şi prin aportul defensivei. Belichick şi-a imaginat formaţia pregătită oricând de luptă, în timp ce Eagles, a punctat în ultimii ani suficient din punct de vedere al apărării. Draftul a mers perfect şi a adus poziţii cheie, în timp ce transferurile s-au făcut cu cap. Şi dacă atacul câştigă meciuri, în NFL, fapt recunoscut de toată lumea, APĂRAREA ADUCE TITLUL.
 
SuperBowl LII este considerat de specialiştii de peste ocean drept o enciclopedie a fotbalului american şi este, poate, cel mai mediatizat eveniment sportiv al planetei. În anumite zile, depăşeşte fără emoţii căutările în mediul online pentru Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial de fotbal. An de an, peste un miliard de oameni urmăresc la televizor finala ligii de fotbal american. Implicaţiile acestui eveniment sunt incredibile, atât pe plan economic, cât şi social. Un clip de 30 de secunde de publicitate va costa în acest an nu mai puţin de 5 milioane de dolari. În această perioadă, producătorii de bere, popcorn, chipsuri şi marile corporaţii de fast food îşi măresc vânzările aproape cu 300 la sută.
 
Viaţa publică este redusă şi ea la minimum. Secţiile de urgenţă ale poliţiei şi spitalelor sunt pustii. La maternităţi sunt instalate televizoare în sălile de aşteptare, pentru că, există riscul ca bărbaţii să nu îşi mai însoţească soţiile însărcinate la spital. Până şi criminalitatea ajunge în timpul Superbowl-ului aproape de zero în Statele Unite, în timp ce presiunea apei scade considerabil în pauza mare. Motivul este unul pe cât de incredibil, pe atât de amuzant. Peste o sută de milioane de oameni folosesc simultan toaletele.
 
ORASUL DE DESFĂŞURARE
MINNEAPOLIS este a 16-a zonă metropolitană a Statelor Unite. Are o populaţie de 413 651 de locuitori şi este poziţionat pe fluviul Mississippi. Interesant este că aici se află cea mai mare comunitate gay din America. 
 
Vremea la ora meciului se anunţă una destul de rece. Surprinzător, din cele patru sporturi majore americane, lipseşte chiar hocheiul în oraş. 
 
STADION
US BANK STADIUM este o arenă cu acoperiş fix, casa celor de la Minnesota Vikings în NFL. Totodată, stadionul găzduieşte pentru câteva partide şi colegiul Minnesota Golden Gophers. Iniţial, Vikings au jucat pe Metrodome, dar acesta a fost demolat până la urmă. 
73 de mii de locuri are arena care a costat peste un miliard de dolari. 348 de milioane au venit de la primăria din Minnesota, 150 de la cea a oraşului Minneapolis, şi nu mai puţin de 551 de milioane de dolari au fost suportate de echipă şi diferiţi sponsori. 
 
ARBITRU
GENE STERATORE este arbitrul principal al acestei partide, un oficial născut in 1963 şi care activeaza în NFL din 2003. A stat preţ de trei ani de zile ca arbitru de linie pentru ca din 2006 să fie numit principal după ce, poate mult mai celebri, Bernie Kuhar şi Tom White s-au retras din activitate. A mai fost arbitru de rezervă pentru Superbowl-ul din 2010 desfăşurat la Miami şi câştigat de New Orleans Saints.
 
INTERPRETĂ IMN
"Am început să cânt imnul naţional încă de la vârsta de şapte ani şi trebuie să spun ca gala Super Bowl va fi pentru mine un vis implinit", a declarat PINK, atunci când a aflat că a fost aleasă să interpreteze The Star Spangled Banner. "Sunt încântată şi abia aştept să particip la un astfel de eveniment legendar", a mai precizat aceasta. 
Are 38 de ani, este căsătorită din 2006 cu Carey Hart, un fost competitor important la freestyle motocross, şi a câştigat nenumărate premii în domeniu. Este născută chiar în Philadelphia şi şi-a ales acest nume după ce s-a îndrăgostit de personajul Mr Pink din celebrul film Reservoir Dogs, regizat de Quentin Tarantino
 
A scos până acum 7 albume şi a vândut peste 16 milioane de copii numai în Statele Unite ale Americii. Stă mult mai bine worldwide unde a reuşit să vândă peste 40 de milioane de albume. 
 
IMNUL STATELOR UNITE ALE AMERICII
"THE STAR SPANGLED BANNER" este imnul naţional al Statelor Unite ale Americii. Versurile melodiei provin dintr-un poem scris în 1814 de către Francis Scott Key, un poet amator, pe atunci de 35 de ani, care punea pe hârtie, "Defence of Fort McHenry", după ce a fost martor al bombardamentului de la Fort McHenry. Ca o curiozitate, poemul a fost folosit multă vreme drept cântec de beţie de către englezi. Imediat după ce i s-au mai schimbat din versuri şi i s-a adăugat o linie melodică, "The Star-Spangled Banner", avea să devină un cântec patriotic. Toţi cei care au avut această onoare de a interpreta imnul SUA spun că este dificil de cântat fiind nevoie să atingi o octavă şi jumătate. 
 
Atunci când  este cântat în locuri publice, toţi cei prezenţi sunt obligaţi să salute. Audienţa trebuie să se întoarcă cu faţa către steagul Statelor Unite, dacă este arborat, în caz contrar spectatorii se aşează într-o poziţie respectuoasă cu faţa către cel ce intoneaza imnul. 
 
HALFTIME SHOW
Show-ul din pauză se anunţă unul cu adevărat incendiar. Anul acesta a fost ales JUSTIN TIMBERLAKE să încânte audienţa. Posibilitatea de a cânta live, în pauza finalei, este considerată o adevarată onoare pentru artiştii invitaţi, datorită imensei popularităţi de care se bucură acest meci. Nume sonore precum U2, Bruce Springsteen, Tom Petty, Prince, The Rolling Stones şi Paul McCartney au concertat cu ocazia acestui eveniment în ultimii ani. 
 
La început, în pauza mare, pe teren intrau formaţiile unor colegii sau chiar licee. Dar, în timp ce popularitatea jocului creştea, se cerea clar alăturarea unor vedete. Memorabilă rămâne, bineînţeles, întâmplarea din 2004, atunci când, chiar Justin Timberlake, cel care se reîntoarce acum ca mare invitat, a smuls o bucăţică din sutienul lui Janet Jackson, lumea întreagă observând sânul drept al artistei. Totuşi o micuţă stea ataşată pe sfârc a dat frâu liber comentariilor, mulţi spunând că acţiunea a fost premeditată. Cei doi au numit acest incident, imediat după coborârea de pe scenă, ca fiind o proastă funcţionare a garderobei. Totul se petrecea într-o transmisie live, fără nicio secundă de întârziere, producătorul de atunci al evenimentului, reducând imaginea la un unghi destul de mic, în timp ce se anunţa celebrul "THANK YOU FOR WATCHING THE SUPER BOWL HALFTIME SHOW!", urmat de nelipsitele reclame. Din acel moment, toate evenimentele sportive, sunt transmise cu puţin delay. 
 
Justin Timberlake este căsătorit cu Jessica Biel, are 36 de ani şi a fost de cinci ori pe primul loc în cel mai prestigios top muzical. 
 
Aşadar, avem toate premisele unui spectacol de zile mari. New England Patriots, campioana en titre, aşteaptă să dea o nouă lovitură, una care i-ar consolida, fără doar şi poate, locul în galeria figurilor emblematice a acestui sport. Philadelphia Eagles n-a fost niciodată mai pregătită. Are o echipă perfect compartimentată, ofensiv şi defensiv şi caută lovitura de graţie. Este un duel al minţilor, este un duel al yarzilor în care, aşa cum spunea Al Pacino, în Any Given Sunday, "fie ne vindecăm împreună, ca o adevărată echipă, fie ne prăbuşim". Pentru că NU MAI EXISTĂ MÂINE
 
 
 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: superbowlfotbal americannew england patriotsphiladelphia eaglesmineapolis 

viewscnt
Articole similare