Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ţi-i mai aminteşti pe Okunowo şi Andrey? Cinci fotbalişti care au venit ca staruri în Liga 1, dar s-au făcut de râs

Ţi-i mai aminteşti pe Okunowo şi Andrey? Cinci fotbalişti care au venit ca staruri în Liga 1, dar s-au făcut de râsgalerie foto

Superliga

Comentarii

Cluburile din Liga 1 au transferat din ce în ce mai mulţi fotbalişti străini după 1989 şi continuă să o facă şi în ziua de azi. Pe unii dintre ei s-au plătit bani, însă cei mai mulţi au fost transferaţi liberi de contract.

De-a lungul timpului, în campionatul României au jucat peste o mie de jucători de altă naţionalitate, din toate colţurile lumii. Unii dintre ei – precum Demollari, Wesley sau Eric de Oliveira – au scris istorie la noi, mulţi au jucat decent, în nota campionatului, însă alţii au eşuat lamentabil, deşi au fost aduşi ca staruri.

Mai jos, cinci dintre fotbaliştii străini care au dezamăgit în Liga 1:

1. Samuel Okunowo - Dinamo (2003-2004)

Okunowo a fost adus în România în 2003, după ce în trecut jucase la Barcelona. Iniţial, ar fi trebuit să ajungă la Rapid, însă a întârziat două zile, iar Mircea Rednic nu l-a mai primit la antrenamente. În cele din urmă, a semnat cu Dinamo. Okunowo a adunat 21 de meciuri pentru Barcelona, dintre care 15 ca titular, în sezonul 1998-1999, şi alte nouă pentru Benfica, între 1999-2000, cifre care păreau să fie suficiente pentru ca fundaşul nigerian să se impună în Liga 1. Însă nu a fost aşa. Okunowo, care avea pe atunci 24 de ani, avea să adune doar trei partide în sezonul 2003-2004. De la Dinamo a plecat în Albania, la KF Tirana, apoi a mai jucat la Metalurg Doneţk, Stal, VB Sports, Waltham Forest şi Sunshine Stars. S-a retras în 2013, la 34 de ani.

2. Julio Cesar - Dinamo (2008-2009)

Un alt fotbalist cu CV bogat care a eşuat la Dinamo este brazilianul Julio Cesar, care a evoluat în România între 2008 şi 2009. "Avem atacanţi de Liga Campionilor, vrem să avem şi fundaşi pentru Liga Campionilor", spunea preşedintele lui Dinamo din acea perioadă, Cristi Borcea. Fundaşul brazilian, în vârstă de 29 de ani în perioada în care a ajuns la Dinamo, a jucat în 21 de partide la Real Madrid, în sezonul 1999/2000, la finalul căruia echipa madrilenă a câştigat Liga Campionilor. Julio Cesar a mai jucat în carieră la Real Valladolid, AC Milan, Real Sociedad, Benfica, Austria Viena, Bolton Wanderers şi Tigres. În perioada 2006-2008, a strâns 41 de partide pentru Olympiakos Pireu. Doar şase luni a jucat Julio Cesar la Dinamo, deşi semnase un contract valabil trei ani, timp în care a adunat zece meciuri. Ulterior, a mai evoluat la Gaziantepspor, Maritimo, Sporting Kansas City şi FC Toronto. Avea să se retragă în 2013.

3. Mikael Dorsin - CFR Cluj (2007-2008)

Dorsin, cu zece selecţii la echipa naţională a ţării sale, ar fi trebuit să fie unul dintre starurile lui CFR Cluj în sezonul 2007-2008. A venit liber de contract de la Rosenborg Trondheim, alături de care evoluase în Liga Campionilor, şi a refuzat oferte de la Panathinaikos, Red Bull Salzburg sau Torino ca să meargă la Cluj-Napoca. Motivul: prima de instalare de 650.000 de euro pe care a primit-o când a semnat cu echipa ardeleană, plus salariul anual de 500.000. Dar nu a justificat niciodată banii investiţi în el. A stat în Liga 1 un singur sezon, timp în care a avut doar opt apariţii în tricoul CFR-ului. Fundaşul stânga suedez nu a reuşit să se adapteze stilului de joc din Liga 1, iar în vara lui 2008 a fost trimis la echipa a doua a CFR-ului, în Liga 3. Avea să plece din ţară în august 2008, înapoi la Rosenborg. A evoluat pentru norvegieni până când s-a retras din activitate, în 2016, la 34 de ani. În 2009, Dorsin a dat-o în judecată pe CFR Cluj pentru neachitarea unei sume de 175 de mii de euro şi a câştigat litigiul după cinci ani de aşteptare.

4. Andrey - FCSB (2006-2007)

Andrey Nazario a jucat la FCSB în perioada iulie 2006 - octombrie 2007, după ce în trecut apărase la Gremio, Atletico Paranaense şi Figueirense. El a plecat cu scandal, deşi fusese adus ca o mare speranţă. A fost transferat la insistenţele lui Mihai Stoica, alături de Elton, după o vizită făcută în Brazilia. Însă portarul brazilian s-a accidentat grav la scurt timp după ce a ajuns la FCSB şi, după revenire, n-a reuşit să se impună şi a fost dat afară de patronul FCSB. Ulterior, au apărut informaţii că Mihai Stoica ar fi primit comision din transferurile lui Elton şi Andrey şi a fost atunci dat afară de la Gigi Becali. FCSB a fost singura aventură europeană a lui Andrey. După ce a plecat din România, a mai jucat pentru Cruzeiro, Portuguesa, Criciuma, ABC, America-RN, Paysandu, Boa Esporte, Macae (toate din Brazilia), Siah Jamaegan (Iran), iar în aprilie 2018 a semnat cu Fluminense de Feira, echipă care joacă în liga a patra din Brazilia.

5. Ze Kalanga - Dinamo (2008-2010)

În 2006, mijlocaşul angolez de bandă păşea apăsat pe scena mare a fotbalului, cu o participare cu naţionala Angolei la Campionatul Mondial din Germania. Ze Kalanga era titular în toate cele trei meciuri jucate de africani în Grupa D, cu Portugalia, Mexic şi Iran, la capătul cărora Angola strângea două puncte şi încheia grupa pe locul 3, la doar două puncte în spatele Mexicului, echipa care a mers în optimi de pe locul 2.

Imediat după Mondial, Dinamo reuşea să-l aducă în Liga 1 pe mijlocaşul angolez. Era o perioadă în care Dinamo domina încă fotbalul românesc şi ţintea câştigarea titlului după un sezon în care rivala Steaua se impusese. În vârstă atunci de 23 de ani, Ze Kalanga a fost primit cu entuziasm de fani şi a început sezonul ca titular, însă nu s-a transformat în jucătorul pe care dinamoviştii l-ar fi dorit. A câştigat titlul cu Dinamo la finalul sezonului, după ce a jucat în 21 de partide din campionat, însă ulterior a intrat într-un con de umbră. A urmat un împrumut la Boavista, iar apoi a mai primit şanse în sezoanele 2008-2009 şi 2009-2010, însă în 2010 a venit despărţirea şi, totodată, ruperea lui Ze Kalanga de fotbalul din Europa. S-a întors în Angola, acolo unde joacă şi acum, la 34 de ani.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: strainiliga 1okunowo 

viewscnt
Articole similare