Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Tomas Ryde s-a dezlănţuit în presa din Suedia. A povestit cum l-au "executat" Burcea şi Tadici. "În România, handbalul şi politicul sunt două lucruri bine împletite"

Tomas Ryde s-a dezlănţuit în presa din Suedia. A povestit cum l-au "executat" Burcea şi Tadici. "În România, handbalul şi politicul sunt două lucruri bine împletite"

Handbal

Comentarii

La doar câteva zile după ce a fost demis de la cârma naţionalei feminine de handbal a României, suedezul Tomas Ryde a povestit în presa din ţara sa natală, cum au decurs, de fapt, lucrurile, în versiunea sa.

Pe 6 ianuarie, Tomas Ryde a fost anunţat că nu mai poate ocupa funcţia de selecţioner, din cauza rezultatelor slabe obţinute de la Campionatul Mondial de anul trecut, din Japonia, dar şi pentru că nu a reuşit să inoculeze echipei o mentalitate de învingătoare.

Handbollskanalen a stat de vorbă cu Tomas Ryde pentru a afla cum a perceput tehnicianul suedez întreaga situaţie creată în această perioadă, legată de demisie, scandalul de dopaj, Cupa Mondială, salariile lipsă şi jocurile de culise ale handbalului românesc.

Momentul psihologic care a schimbat întregul său destin pe banca României, potrivit lui Ryde, este momentul în care jucătoarele Coronei Braşov au fost depistate pozitiv la un test anti-doping, deoarece foloseau terapia cu laser intravenos, lucru interzis de Agenţia Mondială Anti-doping.

"Tocmai făcusem un antrenament fantastic cu echipa, înaintea Cupei Mondiale, pe 18 decembrie. Apoi, după ce am mai rămas jumătate de oră la antrenament, am primit un mesaj că am avut un caz de dopaj la echipă. A creat haos şi o dispoziţie incredibil de proastă în echipă - şi chiar ne-a fost ruşine de celelalte naţiuni. Corona Braşov a avut jucătoare din naţionala Muntenegrului, Braziliei şi Ucrainei. Îmi pare rău pentru jucătoare, cred că vor primi 1-2 ani de suspendare, chiar dacă unii lideri cred că această problemă se rezolvă privind printre degete. Nu şi Alexandru Dedu, care a fost foarte clar explicând situaţia dopingului în sportul românesc", a povestit Ryde.

La Mondiale, fără trei jucătoare, Ryde a fost obligat să se adapteze condiţiilor de moment şi să construiască strategia din mers. Laura Pristaviţă nu a jucat în primul meci cu Spania, iar sistemele de joc s-au schimbat pe parcurs, în funcţie de starea fizică în care s-a aflat Cristina Neagu. A funcţionat în meciurile cu Senegal, Kazahstan şi Ungaria, însă în Grupa Principală totul a luat o turnură de proporţii.

"Am pierdut cu Rusia, după un început bun. Am pierdut la 12 puncte cu Suedia şi apoi înfrângerea cu Japonia, în care am jucat cu mai multe jucătoare accidentate. Cristina Neagu nici nu a jucat", a punctat fostul antrenor al naţionalei Suediei.

Pe 6 ianuarie a avut loc şedinţa Comisiei Tehnice a FRH, în care au fost prezenţi majoritatea antrenorilor din Liga Florilor, inclusiv Adrian Vasile, secundul lui Per Johansson de la naţionala Muntenegrului, viitoare adversară a României pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

"M-am ridicat deoarece Adi Vasile trebuia să părăsească încăperea, fiind din echipa viitorului adversar. Unii dins ală au zis că Adi poate să rămână, însă Alexandru Dedu a fost de acord cu mine şi i-a cerut lui Adi să plece. Am venit cu Raportul de la Campionatul Mondial, pe care l-am dat tuturor antrenorilor şi liderilor federaţiei. Am întrebat daca l-au citit, nu au făcut-o. Aşadar, Cristina Varzaru a trebuit să citească rezumatul de trei pagini. Textul a descris puţin ce s-a întamplat la Campionatul Mondial, schimbările din componenţa echipei şi cum am crezut că vom merge mai departe cu echipa naţională. Înainte de a discuta despre viitor, criticile au început să se înteţească.

Bogdan Burcea (antreor SCM Craiova) a susţinut că am jucat defensiv în mai multe meciuri. Apoi, a început să mă critice Tadici. Că nu vorbesc şi limba română, că am fost prea liniştit. A urmat apoi o expunere de şapte minute, că sunt suedez şi că am pierdut cu Suedia, s-a spus că i-am oferit un loc în turneul preolimpic. Apoi, Bogdan Burcea a ridicat mana şi a sugerat că Romania trebuie să schimbe antrenorul. A propus un vot, în care 11 dintre antrenori trebuiau să-şi exprime opţiunile. Şapte persoane au votat ca eu să plec.

Am fost condamnat, dar nu am spus nimic. Le-am transmis doar <<Noroc în viitor, ştiţi ce responsabilitate aveţi. Asiguraţi-vă că bateţi Muntenegru! Am zâmbit, am dat mana cu preşedintele Dedu şi apoi am părăsit încaperea şi am plecat cu un Uber la aeroport.

La scurt timp dupa întâlnire, în mass-media din Romania a apărut informaţia despre plecarea mea, un titlu a sugerat că eu as fi spus: <<Nu veţi învinge Muntenegru!>> Mai târziu le-am scris jucatoarelor pe WhatsApp şi sms şi le-am explicat că nu a fost adevărat şi că le doresc mult noroc.

Tadici are contacte bune în presă şi cu ajutorul ei vrea să îşi recapete puterea şi influenţa asupra echipei naţionale. E vorba de politică. În Romania, handbalul si politicul sunt doua lucruri foarte bine împletite", a afirmat Ryde, presa din Suedia.


Tomas Ryde a fost antrenorul celor de la Viborg, între anii 2005 şi 2008, perioadă în care a ridicat trofeul Ligii Campionilor cu Cristina Vărzaru "vioară principală". În 2009 a fost propus la echipa naţionala României în 2015, la cererea fostului preşedinte al FRH, Cristian Gaţu, după debarcarea lui Gheorghe Tadici, cel care a avut un cuvânt greu de spus în plecarea lui Ryde, din 6 ianuarie, însă suedezul a refuzat: "Le-am spus că nu se poate în următorii cinci ani".

Aşa s-a şi întâmplat. După cinci ani de zile telefonul lui Tomas Ryde a sunat din nou, cu apel din România. Naţionala avea nevoie de un nou selecţioner pentru a se califica la Campionatul Mondial. Pentru a se califica, România trebuia să treacă de Serbia. Tomas Ryde a acceptat provocarea, iar tricolorele s-au calificat la Campionatul Mondial din Danemarca 2015, acolo unde au cucerit medalia de bronz. România este una din cele cinci naţiuni cu medalii la Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice. 

În 2016, în urma rezultatelor slabe de la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, suedezul şi-a dat demisia. "Mă gândeam că voi putea continua, dar eram director la Serica (firmă consultanţă în conducere, strategie sau managerul schimbării) şi nu puteam şi cu antrenamente cu normă întreagă, aşa că am abandonat"

Pe 15 martie 2019, Tomas Ryde a devenit antrenorul celor de la CSM Bucureşti, ca mai apoi să fie solicitate de către actualul preşedinte al FR de Handbal, Alexandru Dedu, care i-a propus revenirea pe banca tehnică a României, după plecarea neaşteptată a lui Ambros Martin. Tomas Ryde a acceptat pe loc.


 

 

Afla mai multe despre: tomas ryde 

viewscnt
Articole similare