Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

TOP 10 jucători subestimaţi de formaţiile din România. Slabi pentru Liga l, buni pentru La Liga, Ligue 1 sau MLS

TOP 10 jucători subestimaţi de formaţiile din România. Slabi pentru Liga l, buni pentru La Liga, Ligue 1 sau MLS

Superliga

Comentarii

Fotbalul românesc de club nu traveresează cea mai bună perioadă a sa. Cauzele sunt diverse, de la filozofii alambicate, fără noimă, până la patroni controversaţi, fără prea mult habar de fenomen. În momentul de faţă, formaţiile româneşt sunt împinse de "Regula U21" să folosească jucători autohtoni, însă nu până demult, la modă erau jucătorii străini. Timpul a arătat că valorea a 80% dintre aceştia a fost una îndoielnică. Printre ei şi excepţii.

În ultimii 20 de ani, de când a intrat în fotbalul românesc moda jucătorilor străini, sute de jucători au fost transferaţi în ţară. Din această pleiadă, au fost şi nume importante care au confirmat, plecând apoi pe bani mai mulţi, dar au fost şi jucători care n-au confirmat. Peste 80% dintre cei care n-au confirmat, n-au făcut-o nici după ce au părăsit România, semn că aceea era valoarea lor. Printre ei, însă, au fost şi jucători pentru care campionatul României a fost doar un vis urât, iar odată plecaţi şi-au regăsit plăcerea şi pasiunea de a juca. Conducătorii şi antrenorii din Liga l nu au avut puterea de a le citi rapid valoarea, însă alte formaţii din primele ligi ale Spaniei, Franţei, Turciei, Olandei sau Statelor Unite ale Americii au reuşit acest lucru. Iată Top 10 jucători de care formaţiile din Liga l s-au despărţit prea uşor: 

1. Fabio Bilica (fundaş central, Brazilia) -  a jucat la U Cluj (17 meciuri) în sezonul 2007/2008. Este cunoscut de fanii "Şepcilor Roşii" ca fiind autorul penalty-ului din ultima rundă a acelui sezon, prin care rivala CFR Cluj şi-a adjudecat titlul. A plecat liber de contract de la U Cluj după acel episod, însă a mai jucat la Sivaspor, Fenerbahce şi Elazigspor, toate din Turcia. În perioada "Fenerbahce", cota sa a ajuns la 4.5 milioane de euro.

2. Pedro Santos (mijlocaş dreapta, Portugalia) - a jucat 6 luni la Astra Giurgiu, în 2014 (4 meciuri), împrumutat de la Braga, dar cu opţiune de cumpărare. Ioan Niculae nu a fost convins de calităţile sale şi nu i-a activat clauza. S-a întos la Braga, apoi a mers împrumutat la Rio Ave, iar de două sezoane este la Columbus Crew, în MLS, acolo unde este cel mai bun marcator, dar şi cel mai valoros jucător al echipei. Cota sa este, în acest moment, de 4 milioane de euro.

3. Milan Borjan (portar, Canada) - a jucat 6 luni la FC Vaslui (19 meciuri), în anul 2012, împrumutat de la Sivasspor. A fost în poarta moldovenilor în seria de nouă victorii consecutive, în sezonul în care au terminat pe locul secund în Liga l. I-a expirat contractul în vară, dar nimeni nu a putut să-l convingă să rămână în România. Şi-a dat acordul să evolueze la FK Sarajevo, însă în ultima clipă a semnat cu Ludogoreţ (Bulgaria). De atunci, a mai jucat la Radnicki Nis, Korona Kielce, iar în seara aceasta se luptă pentru un loc în Liga Campionilor, alături de colegii de la Steaua Roşie Belgrad. Borjan are şi 45 de selecţii la naţionala Canadei. În acest moment, cota jucătorului este de 3 milioane de euro.

4. Tiago Gomes (mijlocaş, Portugalia) - a fost adus sub formă de împrumut de FCSB, de la Estrela Amadora, în vara anului 2009, cu opţiune de transfer definitiv. A jucat 29 de meciuri pentru FCSB, însă Gigi Becali a refuzat să plătească 300.000 de transferul său definitiv. A declarat ulterior că finanţatorul celor de la FCSB "îl distrugea pisihic. Îl făcea să creadă că n-are valoare". A plecat la Hercules Alicante, în Segunda Division, cu care a promovat în La Liga, unde a fost titular. A mai bifat prezenţe, printre altele, la Blackpool şi APOEL Nicosia. Cota sa în momentul "Hercules - La Liga" era de 3 milioane de euro.

5. Andre Leao (mijlocaş, Portugalia) -  a ajuns la CFR Cluj, în vara anului 2007, de la Beira Mar, pentru 500.000 de euro. Timp de 3 sezoane, nu a jucat decât 32 de partide în toate competiţiile, iar acest lucru l-a determinat să plece din Gruia. A jucat titular 4 sezoane la Pacos Ferreira, apoi a prins transferul la Real Valladolid, în Segunda Division. A pierdut barajul de promovare în La Liga, apoi s-a întors la Pacos Ferreira, unde evoluează şi în prezent. Cota sa de piaţă în momentul transferului la Valladolid era de 3 milioane de euro.

6. Anthony Nwakaeme (atacant, Nigeria) - a jucat în România la U Cluj, Arieşul Turda şi Petrolul Ploieşti, între 2010 şi 2013, timp în care a marcat 15 goluri. A părăsit ţara cu capul plecat şi a ajuns în Israel. S-a dovedit a fi cea mai bună decizia e carierei sale. Între 2013 şi 2018 a jucat la Hapoel Raanana şi Hapoel Beer Sheva, pentru care a marcat 49 de goluri, până să semneze în 2018 cu turcii de la Trabzonspor. Are şi o selecţie în naţionala Nigeriei. Cota sa de piaţă este de 2.5 milioane de euro.

7Nejc Skubic (fundaş dreapta, Slovenia) - semna cu Oţelul Galaţi în vara anului 2011, însă nu a avut parte de prea multe momente în care să-şi arate valoarea. Bifează doar patru partide, iar după şase luni îşi cere plecarea. Semnează cu slovenii de la Domzale, pentru care evoluază trei sezoane. În acest moment, este titular la Konyaspor, în prima ligă din Turcia. De asemenea, are 15 meciuri şi un gol marcat pentru naţional Sloveniei. Cota sa de piaţă este de 2,5 milioane de euro.

8Mauro Goicoechea (portar, Uruguay) -  ajungea la Oţelul Galaţi în iarna anului 2014, unde apăra 15 partide. Îi expiră contractul, iar gălăţenii nu îi propun prelungirea. Semnează cu Arouca, în prima ligă din Portugalia. După un sezon la Aorouca, semnează cu Toulouse, în Ligue l, la care se află de patru ani. În acest sezon, este rezerva lui Baptiste Reynet. Cota sa de piaţă este de 2 milioane de euro.

9. Diego Rubio (atacant, Chile) -  ajunge în toamna anului 2013 la Pandurii Târgu-Jiu, împrumut de la Sporting Lisabona, cu opţiune de cumpărare. Joacă doar 5 meciuri, apoi este trimis înapoi la Sporting. Bifează prezenţe la Sandnes şi Valladolid, până să ajungă în Statele Unite ale Americii unde îşi găseşte liniştea. După aventura de Sporting Kansas City (65 meciuri/ 20 goluri), semnează cu Colorado Rapid (22 meciuri/ 10 goluri), unde este printre cei mai importanţi jucători ai formaţiei. Are 5 prezenţe pentru naţional statului Chile. Cota sa de piaţă este de 1,5 milioane de euro.

10. Ricardo Pedriel (atacant, Bolivia) - ajunge la FCSB în vara anului 2008, din ţara natată, Bolivia, de la Wilstermann. Joacă doar 4 meciuri pentru roş-albaştrii iar Gigi Becali îl exilează la echipa secundă, unde marchează 8 goluri în 12 meciuri. Este împrumutat la Giresunspor, iar pofta de joc revine: 27 meciuri/13 goluri. Becali acceptă 100.000 de la Sivaspor, din prima ligă turcă, şi se descotoroseşte de jucător. La Sivas, în 105 meciuri, Pedriel marchează 22 de goluri. În acelaşi timp, bifează 20 de prezenţe şi 3 goluri pentru naţional Boliviei. Cota sa de piaţă, în momentul "Sivasspor" era de 1.5 milioane de euro. 

Alte menţiuni - Wilfred Kanon (Gloria Bistriţa - ajuns la ADO den Haag), Habib Habibou (FCSB - ajuns la Rennes) sau Francesco Molinero (Dinamo Bucureşti - ajuns la Levante, Betis sau Getafe).

 

 

Afla mai multe despre: fotballiga lfcsbsteauadinamou clujotelul galaticfr cluj 

viewscnt
Articole similare