Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

TOP 10 străini care au jucat mai puţin de un an în Liga 1, dar au rămas în memoria fanilor din România! Câţi dintre ei mai recunoşti?

TOP 10 străini care au jucat mai puţin de un an în Liga 1, dar au rămas în memoria fanilor din România! Câţi dintre ei mai recunoşti?galerie foto

Superliga

Comentarii

150 de jucători străini evoluează în acest sezon al Ligii 1, iar de-a lungul timpului au existat multe "importuri" care au reuşit să îşi facă un nume în România.

Care sunt însă jucătorii care au reuşit să rămână în memoria microbiştilor din România deşi au jucat mai puţin de un sezon în Liga 1?

Am selectat 10 fotbalişti străini care s-au asigurat că nu vor fi uitaţi, fie că au făcut-o prin evoluţii excelente, fie pentru că au dezamăgit profund.

  • Principala condiţie: să nu fi jucat mai mult de un an în România.

10. Constant Djakpa - Pandurii - 29 de meciuri, două goluri

Ivorianul venit la Pandurii în 2007 a făcut un sezon senzaţional în Liga 1, iar în vara lui 2008 clubul gorjean dădea lovitura şi îl vindea pe Djakpa la Bayer Leverkusen pentru 1 milion de euro, o sumă uriaşă la acea dată, mai ales pentru un club din provincie.

9. Elton - Steaua - 9 meciuri, 1 gol

Sosirea lui Elton Jose Xavier Gomes în România a produs o veritabilă isterie printre fanii Stelei la începutul lui 2007. Brazilianul în vârstă de doar 21 de ani era cumpărat cu 1,6 milioane de euro şi era prezentat drept un jucător cu o tehnică impecabilă şi cu un mare viitor.

Elton şi-a demonstrat tehnica în cele câteva luni petrecute în România, dar cam atât. A rămas în memoria fanilor mai mult prin fizicul său (are doar 1,54 m) şi a plecat în vara aceluiaşi an la Al-Nassr, după 9 meciuri jucate la Steaua şi un gol marcat.

8. Federico Piovaccari - Steaua - 43 de meciuri, 16 goluri

Dacă Elton a dezamăgit, nu acelaşi lucru se poate spune despre următorul jucător din această listă: Federico Piovaccari. Privit cu neîncredere în momentul transferului la Steaua, Piovaccari i-a cucerit aproape instant pe fanii roş-albaştrilor şi s-a dovedit un jucător determinant în sezonul petrecut în România, încununat cu câştigarea titlului.

Piovaccari a jucat nu mai puţin de 43 de meciuri în toate competiţiile sub comanda lui Laurenţiu Reghecampf, marcând 16 goluri şi oferind 6 pase decisive.

Vârful ajuns acum la 34 de ani a fost omul cheie al roş-albaştrilor pentru calificarea în grupele Champions League, cu trei goluri marcate, dintre care două în dubla din play-off, cu Legia Varşovia.

7. João Paulo Andrade - Rapid - 28 de meciuri, 5 goluri

Fundaşul portughez a sosit în Liga 1 în 2007, sub formă de împrumut de la FC Porto şi s-a impus fără probleme în echipa vişiniilor. A jucat 28 de partide în Giuleşti, marcând 5 goluri şi oferind 3 pase decisive din postura de fundaş central şi rămâne unul dintre cei mai buni străini care au trecut prin Liga 1.

6. Elis Bakaj - Dinamo - 33 de meciuri, 5 goluri

Mijlocaşul ofensiv sosea la Dinamo în 2011, fiind prezentat drept "Cristiano Ronaldo al Albaniei" şi a devenit rapid un favorit al fanilor din PCH.

Bakaj nu a fost chiar Cristiano Ronaldo pentru Dinamo, însă a făcut un sezon bun în Ştefan cel Mare şi i-a ajutat pe "câini" să obţină ultimul trofeu important din istoria clubului: Cupa României în 2012 (Dinamo a mai cucerit Cupa Ligii în 2017).

A marcat 5 goluri şi a oferit două pase decisive în cele 33 de meciuri jucate la Dinamo.

5. Andrés Mendoza - Steaua - 15 meciuri, 2 goluri

Mendoza a fost omul potrivit la momentul nepotrivit pentru Steaua, însă calităţile sale nu pot fi puse la îndoială.

Sosit în România la începutul lui 2008, după ce jucase Club Brugge, Olympique Marseille sau Dinamo Moscova, Mendoza i-a impresionat pe colegii săi şi pe fani cu ceea ce putea să facă pe teren, însă nu s-a transformat într-un jucător eficient pentru FCSB şi a plecat după doar 5 luni în Liga 1.

Descrierea făcută de Mirel Rădoi peruvianului spune totul despre talentul acestuia: ”Mendoza, la antrenament, în primele două săptămâni, avea probabilitate de 90% să marcheze şi dacă stătea acasă. Când se făceau exerciţii de finalizare, pur şi simplu era mondial. Dă gol din absolut orice poziţie. A fost o lovitură pe piaţa transferurilor”.

4. Julio Cesar - Dinamo - 10 meciuri

Dinamo anunţa transferul verii în 2008 prin aducerea lui Julio Cesar, jucător cu 21 de meciuri în echipa galactică a Realului de la finalul anilor 90 şi trecut ulterior pe la AC Milan, Benfica sau Olympiacos.

Fundaşul central s-a dovedit însă una din marile dezamăgiri din istoria Ligii 1 şi a devenit clar foarte rapid că nu poate aduce un plus la Dinamo, echipă aflată în căutarea titlului în acel sezon. A plecat după doar 10 meciuri şi câteva gafe memorabile.

3. Samuel Okunowo - Dinamo - 2 meciuri

Un alt jucător ţinut cu siguranţă minte de microbiştii români, dar care şi-ar dori să uite de perioada petrecută în România, e fostul internaţional nigerian Samuel Okunowo (39 de ani).

Okunowo era adus la Dinamo în vara lui 2003, după ce în urmă cu doi ani era încă legitimat la Barcelona.

Okunowo a reprezentat însă o dezamăgire cruntă pentru toată suflarea roş-albă. A jucat doar două meciuri în debutul sezonului şi a fost suficient, iar ulterior nu a mai prins echipa.

2. Alvaro Pereira - CFR Cluj - 37 de meciuri

Uruguayanul a jucat un singur sezon în România, între 2008 şi 2009, iar traseul său ulterior a arătat că locul său era în fotbalul mare. Pereira este cel mai bun fundaş stânga străin trecut prin Liga 1 şi s-a dovedit şi o afacere excelentă pentru CFR, chiar dacă ardelenii au achitat în 2008 nu mai puţin de 2,5 milioane de euro în schimbul său.

Pereira a jucat 37 de meciuri pentru CFR (a marcat două goluri şi a oferit 4 pase decisive), după care a fost vândut la FC Porto pentru 6,5 milioane de euro. Trei ani mai tărziu, portughezii îl cedau la Inter pentru 10 milioane de euro.

1. Cyril Théréau - Steaua - 25 de meciuri, 10 goluri

Închidem lista cu atacantul francez Cyril Théréau, care i-a cucerit pe fanii Stelei în sezonul 2006-2007. Sosit de la Charleroi pentru 700.000 de euro, Thereau s-a adaptat excelent la Steaua şi a făcut o primă parte a sezonului foarte bună. Până la final Thereau a strâns 17 meciuri în campionat, marcând 10 goluri, în condiţiile în care în ultimele etapa nu a mai fost utilizat.

A plecat la Anderlecht pentru 2,9 milioane de euro, dar a rămas în inimile fanilor, care au sperat mulţi ani ulterior că francezul va reveni.

Thereau avea însă alte planuri, iar în acest moment are aproape un deceniu petrecut în Serie A, unde a jucat pentru Chievo, Udineze şi Fiorentina, fiind împrumutat acum la Cagliari.


 Galerie foto

Afla mai multe despre: liga 1transfer 

viewscnt
Articole similare