Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

ULTIMA ORĂ | Federaţia Internaţională de Rugby recomandă rejucarea meciului Belgia - Spania! Pierde România calificarea la Cupa Mondială?

ULTIMA ORĂ | Federaţia Internaţională de Rugby recomandă rejucarea meciului Belgia - Spania! Pierde România calificarea la Cupa Mondială?

Rugby

Comentarii

World Rugby a anunţat, joi, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, că o comisie de litigii independentă va analiza problemele apărute la partida Belgia - Spania 18-10, din Rugby Europe Championship. Meciul a fost arbitrat de românul Vlad Iordăchescu, iar înfrângerea surprinzătoare a Spaniei a ajutat România să se califice direct la Mondialul de Rugby din 2019.

World Rugby recomandă ca meciul să fie rejucat, însă decizia va fi luată de comisia independentă.

World Rugby va forma o comisie de litigii independentă pentru analizarea problemelor de la Rugby Europe Championship 2017 şi 2018, care au constituit şi procesul de calificare european pentru Cupa Mondială de rugby.

World Rugby a fost îngrijorată profund de circumstanţele legate de meciul Belgia – Spania, un meci decisiv în cadrul calificării la Cupa Mondială. Mai exact, îngrijorările sunt legate de procesul şi percepţia numirii de către Rugby Europe a unei brigăzi de arbitri care nu era neutră în contextul calificării şi că nu s-a acţionat în raport cu rezervele exprimate de Spania cu privire la delegare.

World Rugby recunoaşte responsabilitatea Rugby Europe de a analiza evenimentele din propria competiţie, însă având în vedere contextul şi semnificaţia meciului a acţionat imediat pentru a solicita informaţii de la Rugby Europe şi federaţiile participante cu privire la problemele semnalate. Luând în considerare toate informaţiile disponibile, Comitetul Executiv al World Rugby şi Board-ul Rugby World Cup au considerat că o rejucare a fi în interesul sportului.

De când şi-a exprimat acest punct de vedere, World Rugby a primit de la federaţiile participante noi informaţii, cu privire la eligibilitatea jucătorului în Rugby Europe Championship. Având în vedere faptul că această informaţie priveşte o eventuală încălcare a regulamentelor World Rugby şi complexitatea şi interconectivitatea problemelor, este justificată o analiză completă şi independentă. Acest lucru este în interesul sportului, echipelor şi fanilor, şi susţinut total de Rugby Europe.

Preşedintelui Comisiei Juridice Independente a World Rugby, Christopher Quinlan i s-a cerut să alcătuiască şi să întrunească de urgenţă o comisie de litigii pentru ca situaţia să se clarifice cât mai curând posibil.

O comisie separată, juridică, a fost însărcinată de Rugby Europe cu analizarea comportamentului jucătorilor după fluierul final al meciului Belgia – Spania”, este comunicatul forului.

Echipa naţională de rugby a României a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship.

Ibericii consideră însă că victoria Belgiei în faţa Spaniei a fost facilitată de arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul.

Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) a cerut oficial rejucarea meciului cu Belgia. FER speră că World Rugby va permite rejucarea meciului, având în vedere că "imaginea rugbiului a fost afectată de acest meci". FER notează că 19 decizii ale arbitrului au fost clar împotriva echipei Spaniei.

În urmă cu o săptămână, o reuniune a Comitetului Executiv al Rugby Europe cu privire la meciul Belgia – Spania a fost amânată.

Tot săptămâna trecută, cotidianul As a scris că România riscă să rateze prezenţa la Cupa Mondială din Japonia după ce l-ar fi folosit pe Sione Faka'osilea, jucător din Tonga, naturalizat, care nu ar fi avut dreptul de a evolua.

Preşedintele FRR, Alin Petrache, a declarat pentru News.ro că nu poate spune dacă România poate pierde calificarea la Cupa Mondială de Rugby şi că aşteaptă o analiză din partea federaţiei internaţionale şi federaţiei europene în privinţa naturalizării lui Sione Faka’osilea.

Afla mai multe despre: romaniaspaniabelgiarugby 

viewscnt
Articole similare