Experiențe împreună.
You are here:

Un nou scandal în gimnastica românescă. Un sportiv îi cere demisia lui Marius Urzică. "N-a demonstrat nimic"

Un nou scandal în gimnastica românescă. Un sportiv îi cere demisia lui Marius Urzică. "N-a demonstrat nimic"

Gimnastică

Comentarii

Gimnastul Adelin Kotrong, vicecampion naţional la sărituri în 2019, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că antrenorul coordonator al lotului naţional, Marius Urzică, ar trebui demis din funcţie în urma celor mai slabe rezultate ale gimnasticii masculine româneşti, locul 24 din 25 de echipe la Campionatele Mondiale de la Stuttgart de anul trecut.

În vârstă de 27 de ani, Adelin Kotrong este vicecampion european de juniori în 2010, medaliat cu bronz alături de echipa României la Festivalul Olimpic al Tineretului European în 2009 şi multiplu campion naţional la diferite categorii de vârstă. Kotrong susţine că este nedreptăţit de Marius Urzică pe care îl acuză că face selecţia la lotul naţional "pe relaţii şi prietenii".

"Puţini au curajul să vorbească despre aceste lucruri. Însă eu cred că Marius Urzică ar trebui demis de la conducerea lotului de gimnastică. România are cea mai proastă clasare din istoria gimnasticii noastre masculine la Mondiale. Eu nu am nimic cu persoana Marius Urzică. A fost un foarte bun gimnast, jos pălăria. Dar rezultatele ca sportiv nu garantează că el este şi un coordonator bun, un manager bun, un antrenor bun. Trebuie să demonstrezi şi în antrenorat, iar el nu a demonstrat până acum, nu a scos niciun campion. El mi-a făcut multe nedreptăţi. Au fost decizii ale antrenorului care m-au dezavantajat. De exemplu, înainte cu trei zile de Campionatele Europene de anul trecut m-a scos din pregătire şi din lot fără să-mi dea nicio explicaţie, nimic. După Campionatele Naţionale, înainte de Campionatele Mondialele de la Stuttgart, m-a scos din pregătire două săptămâni şi m-a trecut pe elemente. Iar apoi, cu trei zile înainte, mi-a zis că trebuie să fac verificare. Deci eu după ce am făcut numai elemente m-a pus să fac direct exerciţii la şase aparate. Iar în condiţiile astea există un risc de accidentare foarte mare. Bine că nu m-am accidentat şi chiar am mers bine la verificare", a spus gimnastul, pentru Agerpres.

Marius Urzică (44 de ani) a fost un sportiv de talie mondială, care a performat la cal cu mânere, disciplină la care a cucerit patru medalii olimpice: argint la Atlanta - 1996,  aur la Sydney - 2000, argint şi bronz la Atena - 2004.

Născut în localitatea Topliţa, judeţul Harghita, Marius Urzică a urmat cursurile Liceului Teoretic Român din Gheorghieni şi apoi ale Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. A început gimnastica în 1981, la clubul CSŞ Gheorghieni, avându-l ca antrenor pe Iosif Ferenc. Apoi, activează cu dublă legitimare la AS Progym Gheorghieni - ANEFS Bucureşti, iar din 2000 la CS Dinamo Bucureşti.

Marius Urzică s-a retras din competiţiile oficiale la sfârşitul anului 2005, dar nu a renunţat la sportul pe care l-a practicat de la o vârstă fragedă.

viewscnt
Articole similare