Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Un nou stadion în Liga 1! "Are circa 25.000 de locuri, are o arhitectură deosebită, va fi ceva unic". Când va fi gata

Un nou stadion în Liga 1! "Are circa 25.000 de locuri, are o arhitectură deosebită, va fi ceva unic". Când va fi gata

Superliga

Comentarii

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a dezvăluit că se pregăteşte construirea unui stadion nou în Iaşi, în urma unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban.

Fanii lui Poli Iaşi vor mai avea de aşteptat până la inaugurarea noii arene. Mihai Chirica a susţinut că stadionul va fi gata în cel mult cinci ani şi va costa aproximativ 75 de milioane de euro. 

„Chiar în această săptămână a venit echipa de proiectanţi şi pentru stadion, şi pentru sala polivalentă. Stadionul va fi clasificat UEFA de clasă 4, deci permite orice meci internaţional, la orice nivel. Are circa 25.000 de locuri, are o arhitectură deosebită, va fi ceva unic. Se lucrează la devizul general, costul mediu per scaun va fi între 2500 şi 2800 de euro, ceea ce înseamnă că acest stadion se va duce spre 75-76 milioane de euro. Arena Naţională a costat la prima strigare 208 milioane de euro şi are 50.000 de locuri, al nostru ar fi la mai puţin de jumătate şi are jumătate din scaune. Noi gândim acest stadion ca un complex regional, nu vrem să-l ţinem doar pentru noi. Dacă vor apărea cluburi la nivelul regiunii Nord-Est care vor trebui să joace meciuri internaţionale, vom fi deschişi acestei colaborări şi proiectul să intre cu finanţare cât se poate de repede”, a declarat pentru ProSport primarul Mihai Chirica.

Noul stadion din Iaşi va fi gata în cel mult cinci ani

„A venit şi timpul nostru, al Iaşiului şi al Moldovei să aibă un stadion nou. Târgu Jiu are, Alexandria are, Craiova are, cred că merită şi Iaşiul. Trebuie să aibă şi Moldova un stadion modern. Vasluiul a murit pentru că nu a avut un stadion, Bacăul nu are, Suceava nu are, Piatra Neamţ are, dar al nostru e mai frumos ca al lor. După ce vom face stadionul nou, Iaşiul va câştiga ori Cupa, ori campionatul. Îmi aduc aminte că şi Adrian Porumboiu a venit cu acelaşi mesaj. Da, bag 2,3,5 milioane de euro, cât este nevoie să susţin o echipă puternică, dar unde jucăm?”.

 „Legat de finanţare, am avut o discuţie directă cu premierul României Ludovic Orban, am discutat direct despre stadionul de la Iaşi şi a spus că este dispus să susţină acest stadion, mai ales că noi îl gândim ca un complex regional. Promisiunile privind construcţia stadionului au venit din gura premierului Orban şi de asta am şi spus-o. Ca să nu se răcească şi ca să nu apară nicio discuţie am avut şi martori, pe ministrul Costel Alexe. Deci sunt trei persoane care au discutat împreună acest aspect şi am încredere că priectul va fi pus în aplicare”, a mai afirmat primarul Iaşiului, care a detaliat cum vor fi atrase fondurile pentru stadion: „Este gândit totul în cel mai mic amănunt. Structura stadionului a fost deja făcută de către proiectanţi, noi trecem deja la proiectul tehnic. Până la final de septembrie proiectantul ne predă la nivelul studiului de fezabilitate, urmând ca până la nivelul lunii octombrie să primim şi proiectul tehnic de execuţie. Imediat după aprobarea indicatorilor de către Consiliul Local Iaşi, voi depune documetaţia la Guvernul României. Am vorbit şi la nivelul fondurilor europene. Şi, dacă va fi nevoie, şi prin surse locale, şi prin surse atrase din împrumuturi pentru ca aceste proiecte să demareze. Vreau să îi asigur pe ieşeni că nu mai vorbesc despre proiecte fără să pun proiectul pe masă. Acum am pus proiectul pe masă, ştim valoarea, ştim unde vrem să-l facem, pe Moara de Vânt, ştim cât costă. Am deviz, am calcule, am structuri deja calculate”.

Noua arenă va fi finalizată în cel mult cinci ani: „Stadionul va fi gata în circa patru ani, patru spre cinci ani. E o construcţie destul de complexă. Dacă este pe fonduri europene, asta durează trei ani, dacă intrăm pe fonduri guvernamentale spre sfârşitul lui 2024, începutul lui 2025 am putea avea stadionul finalizat. Acelaşi lucru trebuie calculat şi pentru sala de sport, care va avea 10.600 de locuri, valoarea estimată fiind de aproximativ 45 de milioane de euro. Primul pas l-am făcut, proiectul e în mare parte finalizat, prima discuţie la Guvern s-a făcut şi nu abandonez acest proiect sub nicio formă. O fac pentru că vrea să las oraşului o bază sportivă de calitate”, a conchis Mihai Chirica pentru sursa citată. 

Afla mai multe despre: stadion nou iasi 

viewscnt
Articole similare