Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Una caldă, alta rece pentru Gică Hagi! Ce se întâmplă cu stadionul din Constanţa

Una caldă, alta rece pentru Gică Hagi! Ce se întâmplă cu stadionul din Constanţagalerie foto

Fotbal

Comentarii

Pare că a trecut ”o eternitate” de când s-a anunţat construirea unui nou stadion la Constanţa. Timpul s-a scurs, problemele au apărut, iar aşteptarea a devenit insuportabilă pentru întreaga suflare a fotbalului constănţean.

Nu de puţine ori Gică Hagi, omul care dă numele noului stadion din Constanţa, s-a plâns de faptul că autorităţile locale şi naţionale nu au înţeles cu adevărat necesitatea unui asemenea arene la malul mării şi nu au urgentat lucrurile.

Colac peste pupăză, în loc să fie simplificată procedura, aceasta s-a complicat considerabil din cauza unor licitaţii contestate sau aplicarea unori măsuri de austeritate la nivel naţional.

A reapărut speranţa la Constanţa!

Vechiul stadion de la Constanţa a fost dărâmat, însă când să fie începute lucrările pentru noua arenă, a intervenit Ordonanţa de Urgenţă nr. 90 din 27 octombrie 2023, care a sistat toată activitatea.

  • Ordonanţa de Urgenţă nr. 90 din 27 octombrie 2023 indică aprobarea unori măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Orange Sport a solicitat din partea Companiei Naţionale de Investiţii ultimele informaţii cu privire la construirea noii arene de pe Strada Primăverii. Iată răspunsul CNI:

Obiectivul de investiţii "Construire stadion Gheorghe Hagi, Str. Primăverii, nr. 2-11, municipiul Constanţa" are indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin emiterea Hotărârii de Guvern nr. 1292/19.10.2022.

După emiterea acestui act normativ, CNI S.A. a demarat procedura de achiziţie publică pentru contractarea lucrărilor de execuţie.

Precizăm faptul că această procedura de achiziţie publică a fost adjudecată, însa până la acest moment nu a putut fi semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii amintit anterior.

Acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că obiectivul de investiţii se află sub incidenţa prevederilor art. IV din OUG 90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pentru anul 2023 în vederea încadrarii în ţintă de deficit bugetară asumată prin Programul de convergenţă, modificat şi completat de OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.

Valoarea ofertei câştigatoare este de 376.334.757,32 lei fără taxe şi TV”, a transmis CNI.

Când ar putea fi reluate procedurile

În aceste zile, constănţenii au primit o veste bună, care le-a reaprins speranţele.

Legea spune că ”Guvernul poate aproba prin memorandum încheierea de angajamente legale pentru categoriile de proiecte care intră sub incidenţa prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2023, cu modificările şi completările ulterioare, cu încadrare în bugetul aprobat”.

Aşadar, CNI va depune un memorandum la Guvern, în luna martie, prin care să fie deblocate investiţiile în infrastructura sportivă, astfel încât să fie reluată activitatea şi la Constanţa. 

S-a pierdut un an

Primarul oraşului Constanţa, Vergil Chiţac, a declarat că este foarte încrezător în demersul CNI-ului, iar întregul proces va fi reluat. Firma care a câştigat licitaţia de construire a Stadionului ”Gheorghe Hagi” va semna contractul şi se va apuca de treabă.

În urma întârzierilor neprevăzute, cel mai probabil termen de finalizare a arenei din Constanţa, care va avea 18.200 de locuri, va fi anul 2026, nu 2025 cum se anunţase iniţial.

Nu fac eu lucrările, ci Compania Naţională de Investiţii. Eu mi-am făcut treaba până să ajungă la ei.

În schimb, mă interesează ce se întâmplă acolo. Sunt în permanentă legătură cu cei de la CNI, am vorbit cu doamna director Pătrăşcoiu care mi-a spus că în luna martie vor promova memorandumul prin Hotărâre de Guvern şi vor semna contractul cu cei care au câştigat licitaţia de proiectare şi execuţie.

Termenul de finalizare în mod normal era 2025, eu cred că dacă vor semna contractul în martie 2024, la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026 stadionul va fi gata.

De fapt este vorba despre 2 stadioane, stadionul de fotbal şi cel de antrenament cu pistă de atletism“, a transmis edilul, conform replicaonline.ro.

Afla mai multe despre: gica hagistadion constantacompania nationala de investitiivergil chitac 

viewscnt
Articole similare