Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Unul dintre cei mai mari luptători contra rasismului a postat zeci de mesaje pe Twitter despre scandalul provocat de Colţescu. Cum a ajuns la jucătorul Vali Negru

Unul dintre cei mai mari luptători contra rasismului a postat zeci de mesaje pe Twitter despre scandalul provocat de Colţescu. Cum a ajuns la jucătorul Vali Negru
Comentarii

John Barnes, o legendă a lui Liverpool, de două ori campion al Angliei, îl apără energic pe Sebastian Colţescu, după ce arbitrul român a fost acuzat de rasism. Încă de marţi seara, când a avut loc incidentul, Barnes a explicat prin zeci de mesaje de ce termenul de ”negru”, cel folosit de Colţescu, nu poate fi considerat rasist.

John  Barnes este una dintre legendele fotbalului englez. Fost mijlocaş stânga, Barnes are nu mai puţin de 403 meciuri în tricoul lui Lievrpool şi 79 de selecţii în naţionala Angliei. El însuşi de culoare, John Barnes s-a transformat într-unul dintre cei mai energici apărători ai lui Sebastian Colţescu, după ce acesta a fost acuzat de rasism în timpul meciului PSG - Istanbul Başakşehir. 

John Barnes, printre cei mai vehemenţi apărători ai lui Colţescu. Zeci de mesaje scrise pe Twitter

În minutul 14 al meciului PSG - Istanbul Başakşehir, care s-a disputat marţi, Sebastian Colţescu l-a chemat la margine pe Ovidiu Haţegan şi i-a cerut să-l elimine pe Pierre Webo, la care s-a referit ca la ”ăla negru de acolo”. Imediat, Demba Ba a sărit la gâtul arbitrului român şi a fost urmat la scurt timp de colegii săi, pe motiv că replica a fost rasistă. Meciul nu s-a mai reluat şi până la urmă s-a jucat miercuri, cu o altă brigadă de arbitri.

Însă imediat după acel incident, John Barnes, unul dintre cei mai mari luptători contra rasismului, i-a luat apărarea lui Sebastian Colţescu. El însuşi de culoare, Barnes s-a documentat şi a aflat că ”negru” nu este un cuvânt rasist în limba română. 

De atunci, John Barnes a scris zeci de mesaje pe Twitter, în care le explică fanilor de ce ”negru” nu poate fi considerat rasist în limba română. Fostul mare fotbalist a dat exemplu numele lui Valentin Negru, pentru a-i convinge că afirmaţia lui Sebastian Colţescu n-a fost rasistă. 

”Vânaţi-l pe rasist... În cheamă Negru. Adică ”black”... nu ”negro” sau orice altă insultă rasistă. (n.r. ironic) Dar noi ştim mai bine, pentru că suntem superiori. Pentru că vorbim engleza şi că trebuie să educăm lumea... ca în anii 1700”, a fost unul dintre mesajele postate de Barnes. 

În continuare, John Barnes a scris zeci de răspunsuri pentru cei care-l acuzau că îi iau apărarea unui arbitru rasist. 

Cine este John Barnes, cel care s-a transformat în cel mai mare apărător al lui Sebastian Colţescu

Născut din tată din Trinidad&Tobago şi mamă jamaicană, John Barnes a trăit în Jamaica până la vârsta de 12 ani şi apoi s-a mutat la Londra împreună cu familia. A început să joace fotbal la Watford, unde a rămas timp de şase ani şi apoi a trecut la Liverpool, unde a stat nu mai puţin de 10 sezoane. 

Are în palmares două titluri de campion al Angliei, două Cupe ale Angliei, o Cupă a Ligii, 4 Supercupe ale Angliei (toate trofeele au fost câştigate cu Liverpool) şi a câştigat de două ori titlul de cel mai bun jucător englez. Are 79 de meciuri pentru naţionala Angliei, pentru care a marcat de 10 ori.

De-a lungul carierei, John Barnes a suferit numeroase abuzuri rasiste, atât din partea fanilor din Premier League, cât şi din partea colegilor. Când a semnat cu Liverpool, era doar al doilea jucător de culoare care ajunsese pe Anfield, după Howard Gayle. Înainte de transfer, fanii lui Liverpool i-au trimis scrisori în care i-au transmis că nu-l vor pe Anfield. 

John Barnes s-a transformat astfel într-unul dintre cei mai vehemenţi luptători contra rasismului. 

 

Afla mai multe despre: john barnes 

viewscnt
Articole similare