Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

UTA şi Farul Constanţa, în colaps financiar din cauza pandemiei de coronavirus. "Finanţarea a fost sistată. Sistemul medical are prioritate"

UTA şi Farul Constanţa, în colaps financiar din cauza pandemiei de coronavirus. "Finanţarea a fost sistată. Sistemul medical are prioritate"

Liga 2

Comentarii

Două dintre formaţiile de tradiţie din Liga a 2-a, UTA şi Farul Constanţa trec prin momente extrem de grele, odată cu instaurarea pandemiei de coronavirus. Finanţarea pe care ar fi trebuit să o primească din partea autorităţilor locale a fost îndreptată către sistemul medical, puternic lovit de efectele COVID-19.

UTA, lider autoritar în Liga a 2-a, aflată cu un pas pe prima scenă a fotbalului românesc, ar fi trebuit să primească din partea Centrului Municipal de Cultură Arad (CMCA), printr-un proiect de fonduri nerambursabile suma de 2,9 milioane de lei, adică aproximativ 600.000 de euro, însă totul a fost blocat din cauza pandemiei.

Având în vedere situaţia actuală şi nevoile sistemului medical, luând în considerare şi afectarea încasărilor din taxe şi impozite, care influenţează nivelul bugetului local, nu se poate pune acum în discuţie semnarea de noi contracte. După ce se vor aşeza lucrurile şi situaţia va reveni la un curs mai normal, vom reconsidera toate aceste lucruri. Deocamdată, situaţia sistemului medical-sanitar este absolut prioritară!”, a declarat, pentru Sport Arad, edilul-şef interimar al Aradului, Călin Bibarţ, prin intermediul purtătorului de cuvânt al primăriei.

UTA îşi achită cu ajutorul finanţării de la primăria Arad aproximativ 80% din buget, restul fiind obţinut din finanţări private. Decizia de a stopa finanţarea fotbalului este una temporară.

O situaţie asemănătoare traversează şi Farul Constanţa, acolo unde Primăria a îndreptat o mare parte din buget către sistemul medical, iar sportul a fost printre primele ramuri sacrificate. Acolo, finanţatorul Ciprian Marica aşteaptă aprobarea Ordonanţei de Guvern, prin care cluburile să primească 75% la sută din salariu mediu brut pentru fotbalişti, altfel situaţia va deveni critică.

Marica aşteaptă să vadă ce se rezolvă cu Ordonanţa de Guvern, prin care cluburile pot să primească 75 la sută din salariu mediu brut pentru fotbalişti.

Deocamdată este prematur să facem planuri, nu ştim ce se va întampla şi când ne vom reputea întoarce la antrenamente, nu cred că se va întampla în cel mai scurt timp. Mi-e greu să cred că se va mai putea relua campionatul în situaţia de astăzi. La club suntem într-o situaţie dificilă, trebuie să recunosc. Cautăm soluţii, finanţările de la bugetul local au fost sistate. Aşteptăm O.G. şi vom vedea ce putem face. Ianis Zicu a discutat cu jucătorii şi le-a explicat situaţia, au înţeles”, a declarat Ciprian Marica la Pro X.

Ordonanţa de Guvern prevede faptul că ”se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75 la sută din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”. La solicitarea AFAN s-au introdus si contractele de activitate sportiva în această Ordonanţă de Urgenţă. Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariu. Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echivalentul a 800 de euro.

Farul Constanţa se află pe locul 10, după 23 de etape disputate în Liga a 2-a, cu 33 de puncte.

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare