Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Vamos muchachos! Program meciuri La Liga şi tot ceea ce trebuie să ştii despre reluarea campionatului spaniol. Partidele se văd la Telekom Sport

Vamos muchachos! Program meciuri La Liga şi tot ceea ce trebuie să ştii despre reluarea campionatului spaniol. Partidele se văd la Telekom Sportgalerie foto

La Liga

Comentarii

Cel mai puternic campionat din lume se reia pe 11 iunie. Meciurile din La Liga se văd în continuare pe programele Telekom Sport.

Scurt istoric La Liga

62 de formaţii au jucat în La Liga, de la fondarea campionatului spaniol în 1929. Real Madrid este echipa cu cele mai multe titluri (33), gruparea blanco fiind urmată de FC Barcelona (26). Catalanii au câştigat primul sezon din campionatul Spaniei, în 1929, iar legendarul lor portar, Andoni Zubizarreta este omul cu cele mai multe prezenţe în prima ligă, 622 de meciuri. Incepând cu 1997, campionatul iberic include 20 de formaţii.

Nu a fost mereu aşa. În istoria La Liga (ex Primera Division) avem două sezoane 1995-1997) cu 22 de cluburi pe prima scenă! Între 1987 şi 1995, campionatul Spaniei avea tot 20 de cluburi, dar între 1971 şi 1987 au fost câte 18 echipe în prima ligă.

La fondarea sa, La Liga avea doar 10 cluburi pe prima scenă, iar între 1934 şi 1941, numărul a crescut la 12 echipe. Timp de 9 ani, între 1941 şi 1950, La Liga avea 14 cluburi, iar din 1950 până în 1971, campionatul Spaniei includea 16 echipe.

În aprilie 1928, José María Acha, directorul clubului Arenas Club de Getxo, a propus pentru prima dată ideea unei ligi naţionale în Spania. După multe dezbateri cu privire la dimensiunea ligii şi cu privire la cine va lua parte la competiţie, Real Federación Española de Fútbol (Federaţia Spaniolă de Fotbal) a convenit în cele din urmă asupra celor zece echipe care vor forma prima Primera División în 1929. Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Arenas Club de Getxo şi Real Unión au fost selectate în calitate de câştigătoare ale precedentelor ediţii din Copa del Rey.

Atlético Madrid, Espanyol şi Europa s-au calificat drept finaliste ale Copa del Rey, iar Racing de Santander s-a calificat printr-o competiţie eliminatorie. Doar trei dintre cluburile fondatoare, Real Madrid, Barcelona şi Athletic Bilbao, nu au fost niciodată retrogradate din Primera División.

Top 9 echipe în istoria fotbalului iberic

1. Real Madrid (33 de titluri de campioană şi 23 de locuri doi)
2. FC Barcelona (26 de titluri de campioană şi 25 de locuri doi)
3. Atletico Madrid (10 titluri de campioană şi 10 locuri doi
4. Athletic Bilbao (8 titluri de campioană şi 7 locuri doi)
5. Valencia (6 titluri de campioană şi 6 locuri doi)
6. Real Sociedad (2 titluri de campioană şi 3 locuri doi)
7. Deportivo la Coruna (1 titlu de campioană şi 5 locuri doi)
8. FC Sevilla (1 titlu de campioană şi 4 locuri doi)
9. Real Betis Sevilla (1 titlu de campioană)

Cum arată clasamentul din La Liga în acest moment

Campionatul Spaniei s-a întrerupt după 27 de meciuri. Au fost 27 de etape care au separat cumva echipele din La Liga. Este clar că pentru titlu se vor duela Real Madrid şi FC Barcelona, eternele rivale, departajate de două puncte pe care catalanii le au acum avans. Sevilla e a treia, dar are 47 de puncte, în timp ce Atletico Madrid este abia pe locul 6, cu 45 de puncte.

Gruparea antrenată de Diego Pablo Simeone este devansată de Real Sociedad şi Getafe, ambele cu 46 de puncte. La retrogradare, situaţia este complicată.

Espanyol are doar 20 de puncte şi este ultima în clasament. Leganes este pe 19 cu 23 de puncte, în timp ce Mallorca (25 puncte), Celta Vigo (26 puncte), Eibar (27 puncte) şi Valladolid (29 de puncte) se luptă clar pentru supravieţuire. O ecuaţie în care mai pot intra chiar şi Alaves, Levante şi Betis, trei echipe care stau totuşi ceva mai liniştite.

Cine sunt cei mai buni marcatori

Argentinianul Leo Messi are 19 goluri. Mai puţine decât ne aşteptam, dar cu siguranţă multe. El este urmat în clasamentul golgeterilor de Karim Benzema cu 14 goluri şi de Luis Suarez, Lucas Perez, Gerard şi Roger Marti cu câte 11 goluri. Lucas Ocampos şi Angel au câte 10 goluri fiecare.

Topul portarilor din La Liga

Până la întreruperea campionatului, portarul lui Levante, Aitor Fernandez, era cel mai bun la capitolul intervenţii. Acesta a reuşit nu mai puţin de 126 de parade în faţa atacanţilor adverşi!

Al doilea în acest clasament era Manolo Reina de la Mallorca, goal-keeper care a intervenit salvator în 90 de rânduri.

Ruben de la Celta completa podiumul cu 78 de intervenţii sigure. Cum era de aşteptat, portarii de la Real Madrid sau Barcelona sunt obligaţi să intervină mai puţin. Ter Stegen a avut 56 de intervenţii, în timp ce Thibaut Courtois a intervenit decisiv în 47 de rânduri.

Barca şi Sociedad erau cele mai în formă echipe până la întreruperea sezonului

Sezonul din La Liga a fost întrerupt într-un moment bun pentru două dintre echipe. Barcelona şi Real Sociedad câştigaseră patru din ultimele cinci meciuri.

Catalanii marcaseră 11 goluri, în timp ce bascii doar 8, însă în acelaşi timp, încasaseră doar trei! Alte două echipe erau de asemenea pe un trend crescător în ceea ce priveşte forma.

Atletico Madrid şi Celta nu au pierdut niciunul din ultimele cinci meciuri, cu toate că fiecare au câştigat doar câte două.

Faptul că La Liga s-a întrerupt a prins cumva bine Realului. Formaţia lui Zidane câştigase doar partidele cu Osasuna şi El Clasico (contra Barcelonei) în ultimele cinci meciuri, dar înclinase steagul la Sevilla, cu Betis, şi la Levante, cu Union Deportivo. În plus, ”albii” au avut în această perioadă de cinci meciuri o remiză pe teren propriu, 2-2 cu Celta Vigo.

Meciuri La Liga. Programul primelor două etape. Partidele se văd la Telekom Sport

Astfel, în etapa a 28-a din La Liga, "balul" va fi deschis de derby-ul Sevillei, dintre FC Sevilla şi Betis Sevilla, joi, 11 iunie, de la ora 23:00, în direct la Telekom Sport 1. Vineri sunt programate alte două partide: Granada - Getafe (20:30, Telekom Sport 3) şi Valencia - Levante (23:00, Telekom Sport 1).

Weekend-ul începe şi se termină cu echipele din Barcelona. Sâmbătă, Espanyol întâlneşte Alaves (15:00, Telekom Sport 3), Celta joacă cu Villarreal (18:00, Telekom Sport 4), Leganes cu Valladolid (20:30, Telekom Sport 3), iar FC Barcelona se deplasează pe terenul celor de la Real Mallorca (22:00, Telekom Sport 1).

Duminică, ziua este deschisă de partida dintre Athletic Bilbao şi Atletico Madrid (15:00 Telekom Sport 1). Realul din Madrid joacă şi ea duminică, împotriva celor de la Eibar (20:30, Telekom Sport 2), iar etapa este încheiată de Real Sociedad cu Osasuna (23:00, Telekom Sport 1).

Iată şi programul etapei a 30-a, a doua de la reluare:

Luni, 15 iunie:

  • 20:30: Levante - Betis
  • 22:00: Real Betis - Granada

Marţi, 16 iunie:

  • 19:30: Getafe - Espanyol
  • 20:30: Villarreal - Mallorca
  • 23:00: Barcelona - Leganes

Miercuri, 17 iunie:

  • 20:30: Eibar - Bilbao
  • 20:30: Valladolid - Celta Vigo
  • 23:00: Osasuna - Atletico Madrid

Joi, 18 iunie:

  • 20:30: Alaves - Sociedad
  • 23:00: Real Madrid - Valencia

 Galerie foto

Afla mai multe despre: la ligareal madridbarcelonaprogram meciuri 

viewscnt
Articole similare