Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | A fost mesajul prea profund? Detalii controversate din scenografia afişată de ultraşii lui Dinamo. Cornel Dinu: ”E o terorizare a fotbalului”

VIDEO | A fost mesajul prea profund? Detalii controversate din scenografia afişată de ultraşii lui Dinamo. Cornel Dinu: ”E o terorizare a fotbalului”galerie foto

Superliga

Comentarii

Suporterii lui Dinamo au făcut din nou spectacol la derby-ul cu FCSB, scor 1-1, şi au afişat o nouă scenografie spectaculoasă. Există însă unele controverse în detaliile afişate de ultraşii lui Dinamo.

Ultraşii lui Dinamo au pregătit pentru derby-ul cu FCSB o scenografie prin care au vrut să marcheze împlinirea a 100 de ani de la încetarea Primului Război Mondial, în urma căruia a luat naştere România Mare. Însă în scenografie au apărut unele detalii care au stârnit controverse. În primul rând, în partea stângă, a fost ridicată o pânză care înfăţişează trei generali, dar aceştia nu sunt români, ci ruşi. Cornel Dinu a criticat decizia ultraşilor dinamovişti:

”E o terorizare a fotbalului pentru că am văzut şi scenografia pusă acolo de peluza de la Dinamo. Era unul acolo care semăna cu Stalin. Păi dacă îl pui acolo pe Stalin şi faci o asociere cu unitatea naţionala din 1918 nu are nicio legătură. Stalin prin 1922 a venit la putere, iar până atunci, la începutul secolui trecut, el era spărgător de bănci, Kuba. Ăsta era numele său conspirativ. Şi nu ai de ce să îl pui. Ai o senzaţie că se va teroriza fotbalul, ceea ce s-a şi întâmplat, de aceea am dat cu indulgenţă un 5, aşa, pentru că e vorba de o tradiţie care sfidează realitatea.  Dragostea de aceste echipe de palmaresul lor, însă spectacolul e jalnic”, a declarat Cornel Dinu pentru Telekom Sport.

Ultraşii dinamovişti explică însă că scenografia a fost greşit interpretată. Cei trei generali ar reprezintă ocupanţii, care sunt însă luaţi cu asalt de soldatul român prezent în partea dreaptă a peluzei.

Însă aici apare o nouă curiozitate. Soldatul român folosit  în scenografia lui Dinamo nu este din Primul Război Mondial, ci poartă, de fapt, uniforma folosită de dorobanţi în Războiul de Independenţă, din 1877. De altfel, soldatul a fost inspirat dintr-o pictură ce-l are ca autor pe Nicolae Grigorescu, denumită ”Atacul de la Smârdan”. Sunt contoverse şi în privinţa drapelului pe care soldatul din scenografia lui Dinamo îl poartă. În 1918, drapelul de luptă era asemănător cu cel de astăzi, cu culorile dispuse pe vertical.

Într-o astfel de situaţie există două variante: fie mesajul afişat de ultraşii lui Dinamo n-a fost interpretat cum trebuie, fie pur şi simplu au greşit.

Afla mai multe despre: cornel dinufcsbdinamoliga 1scenografie 

viewscnt
Articole similare