Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | El e Filip Jianu, cel mai promiţător jucător român de tenis. A fost "la o minge" de finala Australian Open şi vrea să cucerească circuitul ATP

VIDEO | El e Filip Jianu, cel mai promiţător jucător român de tenis. A fost "la o minge" de finala Australian Open şi vrea să cucerească circuitul ATPgalerie foto

Tenis

Comentarii

Filip Cristian Jianu, cel mai promitător produs al tenisului românesc, a vorbit pentru Telekom Sport după revenirea din Australia. La Zoom Sport am prezentat paşii făcuţi până acum în carieră de tânărul jucător.

Ambiţie şi dorinţă, performanţă şi răsplată... este ceea ce se poate spune despre Filip Jianu, cel mai bine clasat junior român al momentului la tenis, locul 6 în clasamentul ITF juniors. Vicecampion european la 14 ani şi acum semifinalist la Australian Open la juniori, Jianu se pregăteşte intens pentru performanţele sale.

  • În 2019, Filip Jianu a ajuns până în semifinalele turneului de juniori de la Australian Open, atât la simplu, cât şi la dublu.

"Am început la vârsta de 6 ani, la grădiniţă aveam cursuri de tenis şi ne duceau o dată , de două ori pe săptămână. Am făcut aşa timp de 2 ani iar apoi mi-a plăcut foarte mult şi le-am spus părinţilor că vreau să joc cât mai mult.

Până la 12 ani am făcut şi înot, chiar înotam bine dar când am avut de ales, mi-a plăcut mult mai mult tenisiul, nu-mi plăcea să intru în apa rece dimineaţa. Mă antrenez 4 ore de tenis şi o oră de pregăîtire fizică , pe urmă recuperare... De dimineaţă până pe la 7 seara sunt pe teren sau în sala de fitness
", îşi începe Jianu povestea.

Filip Jianu, la un punct de finala Australian Open 2019 la juniori

Toate sacrificiile făcute până acum au meritat pe deplin. La 17 ani, Filip se mândreşte că a fost la un pas de finala juniorilor de la Australian Open, atât la simplu, cât şi la dublu.

"O minge, chiar la o lovitură am fost de finală. Nu a fost să fie. Nu pot să-mi reproşez nimic la mingea de meci . A jucat-o el bine. Aş fi avut o şansă în finală, jucasem cu un băiat, un italian pe care îl bătusem de curând cum 2 luni. Aveam o şansă la titlu, dar aşa este în tenis.

A fost o atmosferă excelentă, Australia are un vibe foarte relaxat şi toată lumea este super prietenoasă. Chiar m-am simţit foarte bine. Turneul a fost execelent organizat. Chiar mi-a plăcut şi sper să mă reîntorc acolo şi la seniori",
spune Filip Jianu.



Jianu şi-a făcut şi o scurtă caracterizare: "Calităţile mele sunt: mă mişc foarte repede, picioarele în general, alerg bine, mă mişc repede şi mentalul este o calitate. Aş putea să zic că sunt un tip inteligent pe teren, încerc să văd jocul cât mai bine şi încerc să lupt până la capăt, până la ultima minge. Sunt foarte multe meciuri unde am întors meciurile, am revenit şi asta îmi arată că sunt un tip care luptă".

Reclama care l-a făcut celebru pe Filip Cristian Jianu la 4 ani

Cele mai haioase mesaje le primeşte întodeauna după meciuri. Cu toţii îşi aduc aminte de celebra reclamă la care a participat Filip la vârsta de 4 ani.

"Foarte multă lume şi acum îmi zice, glumeşte cu mine ... ”zboară, puiule, zboară” atunci când câştig meciuri, primesc mesaje de genul acesta şi chiar mă uit cu plăcere înapoi la reclamă", povesteşte tânărul jucător de tenis.

Racheta este cel mai important element în tenis. Iar înaintea concursului din Australia, Jianu a fost nevoit să o schimbe.

"Aveam puţine dubii pentru că atunci când schimbi o rachetă trebuie să ai încredere maximă în ea. La tenismeni, racheta contează cel mai mult şi am avut puţine dubii la început.

Racheta este totul pentru tenisman, dacă nu ai încredere în rachetă în momentele importante poţi să eziţi, să nu ai înceredere să dai drumul la braţ, nu poţi să faci o lovitură bună.

E cea mai apropiată relaţie pe care o am în viaţă, în afară de familie, evident. Fără rachetă nu poţi să faci nimic în tenis
", spune Jianu.

Pasul la seniori pentru Filip Jianu. Miza financiară

Susţinut necondiţionat de părinţi, Jianu va trece la seniori iar costurile vor fi mult mai mari. Şi nevoia unui antrenor este cu atât mai mare.

"Antrenorii buni care pot să te aducă în top cer destul de mulţi bani şi doar cu ajutorul unor sponsori, unor venituri nu proprii, se poate avea acces la ei şi aceştia sunt cei care te pot duce spre marea performanţă.

De acum începe greul, trenbuie să trec spre seniori şi voi fi mai mult focusat pe turneele de seniori, unde nu mai avem ospitalitate ca la turneele de juniori.

La tenis e nevoie ca să faci ce turnee vrei cu o echipă care să te ajute să progresezi în jur de 80-100.000 de euro pe an.

Tenisul este unul dintre cele mai costisitoare sporturi şi trebuie mulţi bani ca să reuşeşti",
a dezvăluit Jianu pentru Telekom Sport.

Roger Federer, modelul lui Filip Jianu

Ca orice junior, şi Jianu are un model în tenis, care îl inspiră şi-l face să-şi dorească mai mult.

"Roger Federer este modelul meu şi Simona din România. Arew aproape aceleaşi atu uri ca şi mine. Se mişcă foarte bine  pe teren şi luptă şi ea foarte mult. nU se lasă niciodată indiferent de scor.

De acum înainte mi-am propsu să urc cât mai repede în concursul de seniori, o să încep să joc cât mai multe turnee de seniori şi să fac bine la următoarele grand slam-uri de juniori pe care le voi juca
", a declarat tânărul jucător.



Jianu le-a dat şi un sfat pentru cei care vor să se apuce de tenis.

"I-aş spune să se apuce numai dacă îi place foarte mult pentru că şi cei mari, Nadal, Dimitrov ajung să fie obsedaţi de tenis să le pese numai de tenis, să facă pregătire fizică de plăcere, să se ducă singuri să joace de plăcere. Trebuie să te apuci de tenis numai dacă îşi place şi îţi dorelşti cu adevărat să ajungo jucător mare. Devine un chin dacă nu îţi place", spune Filip Jianu.

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: filip jianu 

viewscnt
Articole similare