Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | El e "omul din umbră" la naţionala U21! Face şedinţe inclusiv prin Skype şi îi ajută pe puştii lui Rădoi să depăşească momentele de cumpănă: "Asta e problema numărul 1 la noi!"

VIDEO | El e "omul din umbră" la naţionala U21! Face şedinţe inclusiv prin Skype şi îi ajută pe puştii lui Rădoi să depăşească momentele de cumpănă: "Asta e problema numărul 1 la noi!"

Echipa națională

Comentarii

Telekom Sport a stat de vorbă cu psihologul echipelor naţionale de fotbal ale României, Silviu Ioniţă, care a vorbit despre modul în care lucrează cu fotbaliştii care ne reprezintă la cel mai înalt nivel.

"Partea de psihologie sportivă face parte din ceea ce numim sportul modern, pentru că ceea ce ştim este că un sportiv se antrenează pe patru piloni pe palierul fizic, pe palierul tehnic, tactic şi cel psihologic, în care intră şi partea mentală, şi emoţională.

Noi tot timpul vorbim de acest mental coaching, dar de fapt este vorba despre această psihologie sportivă.

Un antrenor nu poate, nu trebuie să le facă pe toate, ci el trebuie pur şi simplu să gestioneze această echipă multidisciplinară în care psihologul sportiv este un membru în staff-ul lui, cum sunt în toate echipele sau în toate staff-urile internaţionale.



(n.r. Dacă e mai greu să lucreze cu un fotbalist) El este sportiv în primul rând. Nu este mai greu să lucrezi cu un fotbalist decât cu un handbalist. Banii pe care îi câştigă sau cariera pe care o are sunt, cu siguranţă, mai consistente decât în alte sporturi. Nu cred că e mai dificil, poate câteodată e mult mai uşor din moment ce înţelege ideea asta de a trece către o anumită gândire de profesionist. Pentru că, ca să poţi să câştigi şi să ajungi la nivel de profesionist, să câştigi banii care sunt în străinătate, de exemplu, trebuie să ai o altă mentalitate. Şi mulţi dintre ai noştri care au plecat în străinătate s-au confruntat cu acest lucru, nu au reuşit
", spune Silviu Ioniţă.

Prezent alături de naţionala U21 în cantonamentul din Spania, Silviu Ioniţă a vorbit despre problemele pe care le întâmpină fotbaliştii români în general şi a încercat să găsească o explicaţie pentru faptul că mulţi jucători "clachează" în momentul în care ajung într-un campionat tare al Europei.

"Din punct de vedere psihologic, problema numărul 1 a fotbalistului român este ceea ce numim adaptabilitatea. Pentru că noi nu îi obişnuim şi nu îi antrenăm să fie adaptabili la un nou sistem de joc, la un nou antrenor, la un nou climat, la o nouă limbă, la un nou grup, la noi principii şi alte valori care se pun în străinătate.

Şi atunci e o discrepanţă foarte mare între ceea ce au construit ei aici, în ţară, şi ceea ce se cere în străinătate.

Nu este vorba de talentul lor tehnico-tactic, ci este o adaptare psihologică, aici cred că este problema noastră numărul 1"
, ne-a declarat psihologul echipelor naţionale.

Ionţă spune că încearcă să-i ajute pe internaţionalii români inclusiv de la distanţă şi nu se fereşte să apeleze la Skype pentru şedinţe cu jucătorii care evoluează peste hotare. "Avem şedinţe individuale cu cei care sunt în Bucureşti dar avem şi şedinţe Skype pentru cei care lucrează sau sunt la echipe din toată ţara [...]

Toată lumea se axează pe situaţia când pierzi sau când ai un eşec. Dar şi victoria este foarte greu de gestionat pentru că, dintr-o dată, procesul de dezvoltare pare că eşti acolo, că eşti perfect şi autosuficient şi atunci noi trebuie să le dezvoltăm această mentalitate că ei sunt într-un proces continuu de schimbare şi de dezvoltare. Mai ales cei cu care lucrăm aici, la tineret, ei sunt pe o treaptă intermediară, ei trebuie să achiziţioneze foarte multe lucruri din punct de vedere tehnic, tactic şi psihologic ca să poată să facă saltul la marea performanţă, la echipa mare şi la echipe puternice de fotbal din străinătate
", spune Silviu Ioniţă.

Afla mai multe despre: silviu ionitapsiholog nationala 

viewscnt
Articole similare