Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO EXCLUSIV | Ce mai face Artyom Karamyan, unul dintre străinii care au făcut istorie în Liga 1. L-am găsit la peste 10.000 de km de Bucureşti

VIDEO EXCLUSIV | Ce mai face Artyom Karamyan, unul dintre străinii care au făcut istorie în Liga 1. L-am găsit la peste 10.000 de km de Bucureştigalerie foto

Special

Comentarii

Artyom Karamyan a ales să-şi restarteze viaţa la peste 10.000 de kilometri de Bucureşti, departe de fratele său, Arman, care lucrează acum la Concordia Chiajna. Fostul mijlocaş al Rapidului şi al FCSB-ului este antrenor la copii şi juniori la un club din Los Angeles, oraş în care s-a mutat cu familia sa.

Gemenii Artyom şi Arman Karamyan au ajuns în 2004 în Liga 1, când au semnat cu Rapid. Au fost o prezenţă exotică atunci, dar ulterior aveau să demonstreze că au fost două transferuri inspirate. Carierele lor s-au despărţit pentru scurt timp, când Arman a plecat la Ceahlăul, dar s-au regăsit şi au jucat din nou împreună la Poli Timişoara (din 2007), apoi la FCSB (din 2010) şi Unirea Urziceni (2011).

S-au retras împreună în 2014, după ce au mai jucat doi ani la Academia Argeş. Drumurile lor s-au despărţit însă din nou în urmă cu aproape doi ani. Mai exact, un an şi opt luni. Arman a rămas să antreneze la juniorii Chiajnei, în timp ce Artyom a făcut o alegere curajoasă şi a plecat în SUA, tocmai în Los Angeles. Aici, Artyom Karamyan pregăteşte două grupe de juniori de la FC Golden State (grupa 2008 şi grupa 2009). De asemenea, timp de patru luni pe an, încearcă să-i inveţe tainele fotbalului pe elevii unui liceu.



Artyom spune că a fost o schimbare mult prea radicală pentru el, mai ales că a trebuit să stea departe de fratele lui geamăn, dar s-a adaptat. Cel mai mult îl încântă că locuieşte într-un oraş unde tot timpul este cald:

”Este foarte frumos! M-am obişnuit deja, sunt aici de un an şi opt luni. Important e ca 12 luni e soare. Când am venit aici, nu am avut nicio cunoştinţă, nu a mai fost fratele meu, dar încet-încet m-am obişnuit şi mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Noi suntem şi gemeni, dar acum încearcă în fiecare an să vină în vizită. Ca antrenor, trebuie să muncim foarte mult, venim dintr-o ţară pe care nu o cunoaşte nimeni şi trebuie să dovedeşti că eşti bun. Eu sunt obişnuit să încep viaţa de la zero. Asta nu e o muncă, este o plăcere, pentru că fotbalul mi-a rămas în suflet şi fără fotbal nu poţi să trăieşti”, a mărturisit Artyom Karamyan pentru Telekom Sport.



Familia l-a ajutat să se adapteze mai uşor. Arsen, fiul său, îi este elev la grupa de 2008. Însă nu este privilegiat. Artyom spune despre Arsen că este un exemplu pentru ceilalţi prin felul în care munceşte şi se pregăteşte. De altfel, Arsene Karamyan este golgheterul echipei şi tatăl său are speranţe că îi va depăşi performanţele:

”Joacă foarte bine, este un copil foarte talentat. Copilul meu are lupta lui şi aleargă şi face orice sacrificiu. Toată lumea vede cum munceşte băiatul antrenorului şi toată lumea face la fel. Trebuie să-mi calce pe urme, trebuie să fie mai bun decât mine. Chiar şi loviturile libere le dă foarte bine, are şi dribling. Eu am fost stângaci, el este dreptaci. Poate şi ăsta este un avantaj şi un noroc”, a mai spus Artyom.



Fostul internaţional armean spune că urmăreşte în continuare fotbalul românesc. Dar se simte dezamăgit de ce vede: ”Noi, când jucam, era altfel fotbalul românesc. Acum, jucătorii nu mi se par profesionişti. Se gândesc numai la bani, figuri, la fiţe. Dar există jucători care chiar vor să ajungă fotbalişti şi să joace la naţională”.

Artyom este însă impresionat de Daniel Pancu - fostul său coleg - cel care la 40 de ani trage din greu pentru a-i readuce pe rapidişti pe prima scenă a fotbalului românesc: ”Bravo lui că a stat lângă suporteri şi lângă Rapid. Este un exemplu pentru toţi tinerii, trebuie să faci orice sacrificiu să ajungi ca el, mare fotbalist. Cu Rapid am rămas şi ţin şi cu Real, şi cu Milan”.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: artyom karamyanlos angelesfc golden state 

viewscnt
Articole similare