Experiențe împreună.
You are here:

VIDEO EXCLUSIV | Devis Mangia despre experienţa de la naţionala de tineret a Italiei: ”Am fost recomandat de Sacchi”. De ce îl compară pe Mitriţă cu Insigne

VIDEO EXCLUSIV | Devis Mangia despre experienţa de la naţionala de tineret a Italiei: ”Am fost recomandat de Sacchi”. De ce îl compară pe Mitriţă cu Insigne

Top Interviuri

Comentarii

Devis Mangia a vorbit la Top Interviuri cu Alexandru Săbău despre experienţa sa pe banca tehnică a naţionalei de tineret a Italiei. Cum a decurs povestea lui Mangia alături de Verratti, Insigne sau Florenzi şi cum a reuşit actualul antrenor al Craiovei ultima mare performanţă a naţionelei Under 21 a Italiei, aflaţi mai jos.

Devis Mangia (44 de ani) a pregătit naţionala Under 21 a Italiei în 2012-2013. La Top Interviuri cu Alexandru Săbău, actualul antrenor al Universităţii a povestit foarte multe detalii picante din experienţa sa pe banca Azzurinilor. Poţi urmări toată emisiunea, aici.

Mangia a fost ales de legendarul tehnician italian Arrigo Sacchi: ”În Italia, Under 21 nu este considerată o naţională de tineret, ci una mai importantă. Şi pe mine, sincer, m-a ales Sacchi pentru acea funcţie. La început era multă neîncredere. Pentru că antrenorii de la Under 21 de dinaintea mea au fost cu toţii  foşti jucători şi foşti jucători de echipa naţională. Casiraghi, Gentile, Maldini, Ferrara înaintea mea, Cesare Maldini, chiar mai înainte. Deci, la început, nu era multă încredere. Pentru că era prima dată când era pus la Under 21 cineva care nu era fost jucător şi, mai ales, care nu a jucat niciodată în naţionala Italiei. Şi sunt cu siguranţă, până în ziua de azi, şi cel mai tânăr antrenor care a fost pus la Under 21” a explicat Mangia la Telekom Sport. ”Sacchi şi-a asumat un risc. Eu mă cunoscusem cu el din anul acela la Varese, de la tineret, şi el şi-a asumat acest risc şi eu trebuie să-i mulţumesc toată viaţa pentru că mi-a dat o mare şansă, apoi, din fericire, rezultatele mi-au dat şi mie, şi lui dreptate. Echipa nu era calificată. Regulamentul era diferit de cel actual. Mai aveam ultimele două partide din grupă, mai aveam nevoie de trei puncte, pe care le-am luat cu Liechtenstein, ultimele trei puncte. Prima mea partidă la naţională a fost un amical Olanda - Italia. Şi pentru prima dată în istorie, Italia câştigat în Olanda cu naţionala de tineret. Am câştigat cu 3-0 în Olanda. În meci amical. Şi apoi am ajuns la barajul pentru europene, cu Elveţia, cum i se întâmplase la ultimul mondial naţionalei mari. Am câştigat cu Elveţia cu 1-0 la Pescara, în Italia, şi am câştigat cu 3-2 în Elveţia şi am ajuns la faza finală din Israel” i-a povestit actualul tehnician al Craiovei lui Alexandru Săbău.

Mangia a găsit la Under 21 o echipă bună şi a avut ocazia uriaşă de a lucra alături de fotbalişti care astăzi evoluează la cel mai înalt nivel: ”Insigne era deja la Napoli, Verratti la PSG,  Florenzi la Roma şi Immobile era la Genoa. Apoi Gabbiadini. Borrini. Sansone. Saponara, Donati. Pentru ei a fost foarte important acel campionat european, pentru că au putut să se pună în evidenţă. La început eu am încercat să stabilesc o relaţie de respect. Le-am zis cum gândeam eu, am impus puţine reguli, care credeam eu că trebuie respectate la naţională, pentru că, un jucător oricum trebuie să aibă un anume comportament şi la clubul său, dar când eşti la naţională, dacă este posibil, trebuie să ai chiar şi mai mult respect, pentru că reprezinţi o ţară întreagă. Toţi ziceau că preferatul meu era Insigne. Insigne avea în acel moment ceva diferit faţă de ceilalţi. Părerea mea, ca şi calitate. Apoi trebuie luat în considerare şi rolul lui. De exemplu, Immobile a fost în acel an la Under 21 vârful împins al echipei din prima zi de când am ajuns eu la Under 21, până la sfârşitul turneului final din Israel. Pentru că, pentru mine, era prototipul cel mai bun ca şi atacant de careu” spune Mangia, care nu ezită să-l compare pe Alexandru Mitriţă cu actualul vârf de la Napoli: ”Mitriţă chiar aduce aminte de el, seamănă în multe aspecte. Din punct de vedere tehnic şi ca fizic au multe lucruri în comun” a explicat antrenorul italian al Craiovei.

Cel mai tânăr antrenor din istoria naţionalei Under 21 a Italiei a reuşit şi ultima mare performanţă pe banca tehnică a  Azzurrinilor. El a calificat echipa în finala campionatului European din 2013, o finală pe care a Italia U21 a pierdut-o în faţa unei naţionale spaniole extrem de puternice: ”Noi aveam în grupă, ţin minte, pe Anglia, pe Israel, care era ţara organizatoare, şi Norvegia. Primul meci era cu Anglia, deci era important să facem un rezultat bun, dar era nevoie şi să nu pierdem primul meci. Şi am câştigat cu 1 la 0 din golul lui Insigne. Aveau o echipă bună. Nu aveau la acel european individualităţi precum avea Olanda, de exemplu, şi Spania. Olanda spre exemplu, De Vrij, Strootman, Wijnaldum, Depay, o mare echipă. Gândeşte-te că acea partidă s-a jucat în iunie şi în februarie anterior a fost un amical al naţionalei mari a Italiei cu naţionala mare a Olandei. Opt din cei unsprezece titulari ai naţionalei mari a Olandei au fost apoi în iunie la europeanul Under 21. Am câştigat cu 1-0, golul lui Borini. Apoi a venit finala. Care a fost grea. La Spania juca De Gea în poartă. Cei patru apărători erau Montoya, Bartra, Inigo Martinez şi Alberto Moreno. Doi mijlocaşi la închidere, Koke şi Illarramendi. Trei jucători în spatele atacului erau Tello, sau mai juca uneori Deulofeu, Thiago Alcantara, Isco. Şi cu Morata. Sau Rodrigo. Era o echipă de nivel foarte înalt”.

Italianul a explicat şi de ce a ales să revină pe banca tehnică a unei echipe de club, în ciuda faptului că Federaţia îi propusese prelungirea contractului: ”Obiectivul era să ajungem în semifinale. Cu Norvegia. Anglia a ieşit după ce a pierdut primul meci cu noi pentru că a mai făcut două egaluri şi a ieşit. Am preferat să plec.Pentru că îmi era dor să antrenez zi de zi. Eu am stat un an şi federaţia mi-a oferit o prelungire pentru alţi doi ani. Acum nu ştiu dacă ar fi fost o alegere mai bună să continui sau să fac schimbarea. Acum nu se mai poate şti, aceasta a fost alegerea. Şi m-am întors la a antrena echipe de club” a mai spus Devis Mangia la Top Interviuri cu Alexandru Săbău.

viewscnt
Articole similare
Poze demențiale cu Simona Halep în croazieră în luna de miere