Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Florentin Matei, fantezie şi explozie la dispoziţia lui Mihai Teja. Cum a evoluat cariera lui şi unde ar putea juca la FSCB

VIDEO | Florentin Matei, fantezie şi explozie la dispoziţia lui Mihai Teja. Cum a evoluat cariera lui şi unde ar putea juca la FSCB

FCSB

Comentarii

Florentin Matei revine la FCSB după o perioadă în care s-a făcut remarcat în campionatele din Ucraina şi Croaţia, dar a fost îndepărtat ultima dată de la modesta Ittihad Kalba.

În 2010 când a debutat la Steaua, Matei era comparat de Mihai Stoichiţă cu Lionel Messi. Fotbalistul care se remarcase la Cupa Liceelor era plătit de Becali cu 3.000 de euro pe lună la numai 17 ani şi costase gruparea roş-albastră 75.000 de euro: ”Se aseamănă în mişcări cu Lionel şi sper să aibă şi el forţa să ajungă la nivel înalt în Europa” explica la acea vreme Mihai Stoichiţă, antrenorul Stelei.

Matei în 2011: ”Îl credeam un altfel de om pe Becali” 

Dar puştiul de 17 ani care i-a impresionat pe cei de la Liverpool şi Espanyol Barcelona, a plecat de la Steaua fără prea multă ceremonie: "E adevărat, tatăl meu a obţinut hârtia de la Gigi Becali care îmi permite să plec liber. Ţin să precizez că m-a costat bani ca să pot pleca liber e contract. Am dat bani de la mine. Sunt dezamăgit de domnul Becali şi chiar supărat pe dânsul că nu m-a ajutat cu nimic, atunci când am semnat cu Steaua. Îl credeam un altfel de om, mai ales că atunci când am venit eu la Steaua, a zis că o să aibă personal grijă de mine. Vă spun sincer, că nici măcar nu am discutat până acum cu el faţă în faţă. Meritam să fiu tratat diferit la Steaua", declara atunci Florentin Matei pentru ProSport.

Nici Becali nu a rămas dator: "Hai să vedem dacă l-am scăpat prea uşor pe Florentin Matei. Când l-am luat pe Matei am zis că o să ajungă mare jucător, îi dădeam 35.000 de euro pe lună. Dacă ăsta ajunge fotbalist, eu îmi tai capul. Nu s-a născut fotbalist, el s-a născut să jongleze mingea. Eu l-am văzut pe Matei, l-a băgat Stoichiţă un meci, două să-l vedem. Hagi, la 16 ani, era super fotbalist. Dar, hai, nu Hagi, că Hagi era geniu, gândiţi-vă la altul" mărturisea Becali în 2011.

”Talent, explozie, clasă”. Presa din Ucraina l-a simpatizat imediat

Florentin Matei a ajuns în Ucraina în 2013/2014. A semnat cu Volyn Luţk unde la chiar primul sezon a bifat 18 partide, a marcat două goluri şi a pasat o dată decisiv. Jurnaliştii ucrainieni l-au plăcut rapid: ”E foarte talentat şi are o explozie foarte eficientă” scria presa din Ucraina în 2014.

”Clasa lui Matei a făcut diferenţa” e titlu de prima pagină după victoria lui Volyn (4-0) cu Olimpik Doneţk. Românul marcase atunci un gol şi crease alte două.

În total, Florentin Matei a strâns 60 de meciuri în prima divizie din Ucraina în tricoul celor de la Luţk. A punctat de 12 ori şi a pasat decisiv în 7 rânduri. S-a scris că a fost ofertat de Metalurg Doneţk, dar Matei a ales să plece din campionatul Ucrainei. A semnat în iarna lui 2016 cu echipa croată HNK Rijeka, formaţie care a plătit 500 de mii de euro pentru el.

În Croaţia, Matei a câştigat primele sale două trofee din cariera de fotbalist profesionist. Cupa Croaţiei şi titlul în această ţară sunt singurele trofee din cariera jucătorului. Pentru Rijeka, Florentin Mate a jucat inclusiv în Europa, pentru început în preliminariile Uefa Champions League, apoi în Europa League. Are două goluri marcate în UCL în dubla Rijeka - New Saints (2-0 şi 5-1).

Unde va juca la FCSB

Becali a explicat vineri că Florentin Matei este genul de jucător de posesie pe care îl căuta Mihai Teja. Evaluat la 1.2 milioane de euro în acest moment de site-ul de specialitate Transfermarkt, Matei este un mijlocaş polivalent.

Poate juca în poziţia de mijlocaş ofensiv, dar a fost folosit şi ca inter sau mijlocaş de bandă. Cel mai bun randament l-a dat atunci când a fost folosit în faţa unui mijlocaş defensiv sau chiar în faţa a doi astfel de jucători. 11 goluri şi 7 pase de gol a bifat din această poziţie.

La Rijeka spre exemplu a fost folosit în 4-2-3-1 în faţa unor mijlocaşi agresivi, dar tehnici. Unul dintre ei, Damjan Djokovic, actualul echipier al CFR-ului. Celălalt Filip Brdaric, un mijlocaş foarte valoros care a ajuns în iarnă la Cagliari pentru 5 milioane de euro.

Cel mai probabil la FCSB, va fi folosit pentru început în noul 4-3-3 pe care doreşte să-l implementeze Mihai Teja. Va face cuplu cu Dragoş Nedelcu şi eventual Filipe Teixeira sau Filip, până se va reface Mihai Pintilii. Dacă Teja va schimba însă sistemul într-un 4-3-3, Matei şi-ar găsi mult mai greu locul. 

Afla mai multe despre: florentin mateifcsbbecalitransfer 

viewscnt
Articole similare