Experiențe împreună.
You are here:

VIDEO | Iadul din care a renăscut Nora Mork. Noul star de la CSM Bucureşti s-a destăinuit la Telekom Sport: ”Am avut 8 operaţii! Mi-a fost teamă că trebuie să renunţ”

VIDEO | Iadul din care a renăscut Nora Mork. Noul star de la CSM Bucureşti s-a destăinuit la Telekom Sport: ”Am avut 8 operaţii! Mi-a fost teamă că trebuie să renunţ”galerie foto

Handbal

Comentarii

Una dintre cele mai titrate jucatoare din handbalul mondial, Nora Mork a venit in Romania. Din sezonul viitor va juca la CSM Bucureşti

Cu un palmares care cuprinde trei titluri europene, unul mondial, patru trofee Champions League si alte premii individuale, norvegianca Nora Mork a acceptat oferta celor de la CSM Bucuresti. Va face echipa cu Cristina Neagu si Andrea Lekic pentru a pune mana pe un nou trofeu.

”Le simt pe toate că sunt înfometate, vor să îşi realizeze unele obiective şi acesta este şi motivul pentru care sunt aici, să încerc să lupt pentru medalii importante” spune Mork, într-un interviu acordat în exclusivitate colegei noastre, Corina Marinaş. 

”Pentru mine este un loc nou, dar am aceleaşi obiective şi aceleaşi visuri cu această echipă. Aşa că am ales CSM Bucureşti fiindcă eu cred că noi suntem capabile, după ce vom recupera toate jucătoarele, cu echipa completă, cred că vom fi una dintre echipele care poate face un sezon bun. Pentru mine nu contează, am aceleaşi obiective. De aceea am venit aici. Nu doar pentru a juca handbal, fiindcă este distractiv, ci pentru că vreau să câştig” a mai adăugat norvegianca.

A suferit o ruptură de ligamente încrucişate care i-a ameninţat serios cariera

Declarata cea mai buna jucatoare din lume in 2017, Nora si-a impins toate limitele la maximum pentru a fi stralucitoare. Si reversul a fost inevitabil. Au aparut accidentarile. Iar Nora a fost bantuita de accidentari ca niciun alt sportiv. Nu mai putin de 8 operatii au tinut-o departe de terenul de handbal. ”Pentru mine a fost dificil fiindcă am avut 8 operaţii şi de fiecare dată ştiu cum va fi, ştiu cum să mă întorc, ştiu că va fi incredibil de plictisitor şi greu, fiindcă voi fi singură, mă voi uita la echipă, dar voi fi singură. Iar atunci când eşti o parte din echipă, aceasta este acea mai urâtă parte, că trebuie să te antrenezi singură şi că nimeni nu o va face pentru tine. Aceasta este partea cea mai grea, dar nu m-am gândit niciodată o clipă să mă opresc”

Cosmarul a inceput in 2018. Era minutul 48 al meciului din Liga Campionilor Gyor-Nykobing, cand genunchiul Norei a cedat. Acelasi genunchi o tinuse departe de teren si la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. Diagnosticul crunt a fost confirmat; Ruptura de ligamente incrucisate, iar Nora incepea din nou recuperarea. ”Am fost puţin speriată ca aş putea să fiu nevoită să mă opresc. Fiindcă orice jucătoare care are o operaţie aşa după o săptămână sau la câteva zile, există gânduri care vin spre tine. Cum anume voi mai alerga? Cum voi mai face o rupere de ritm sau un sprint, dar după un timp, cu răbdare, poţi să vezi că este posibil”

Dupa sase luni departe de terenul de handbal, cand se pregatea sa revina, calvarul a revenit pentru interul dreapta. Accidentarea a recidivat, iar Nora a fost nevoita din nou sa o ia de la capat cu recuperarea: ”Desigur că am avut mult suport din partea familiei, dar cred că este modul în care reuşesc să mă adun eu. De când eram mică îmi doaream atât de tare să fiu aşa şi îmi place să joc handbal. Iubesc jocul şi fiecare sentiment care vine odată cu el. Dar penmtru mine este greu să aud oamenii Ştim că vei reveni! Fiindcă nu este atât de uşor. Muncesc mult mai mult atunci când sunt accidentată fiindcă trebuie să te menţii în formă şi trebuie să construieşti foarte mult. Aşa că este dificl să fii neviit să stai pe margine fiindcă trebuie să munceţti mult mai mult. Şi nu iau totul pentru că mi se cuvine, sunt talentată şi îmi voi reveni. Nu, cred că a trebuit să lupt mult şi cu mine pentru a-mi reveni. Cred că am fost mai mult îngrijorată că organismul meu nu va mai rezista. Eu nu voiam, dar poate că va trebui fiindcă trupul meu nu mai poate. Dar nu am vrut să mă opresc sau să renunţ. Mereu a fost teama că organismul meu va fi ceea ce mă va opri, în final, nu mintea mea. Aici am 20 de ani, aşa că atunci când joc nu îmi pasă” a spus Nora pentru Telekom Sport.

Are o soră geamănă care i-a fost mereu aproape. Amândouă au fost mult timp accidentate

Lunile de recuperare le-a petrecut cu sora geamana, Thea, dar si cu colegele de la Gyor: ”Cred că cea mai importantă este sora mea geamănă, care a fost nevoită să se retragă. Dar amândouă am fost mult timp accidentate. Iar ea, chiar mai mult decât mine. Am fost acolo mereu alături una pentru cealaltă şi amândouă ne-am dorit să jucăm la nivel profesionist şi am făcut-o împreună pentru mulţi ani. Aşa că ea m-a ajutat când am trecut prin tot acest Iad. Aşa că este o inspiraţie pentru mine în ceea ce priveşte antrenamentul.Trebuie să spun şi despre Veronica Kristianssen, Stine Oftedal, cu care am jucat la echipa naţională pentru muşţi ani, am trecut prin multe împreună şi am avut momentele dificile, dar şi momente incredibile pe care nu le voi uita” spune Nora.

Dupa un an si jumatate de calvar, azi Nora zambeste din nou si nu mai vrea sa priveasca in urma. A revenit pe terenul de handbal, se bucura de fiecare moment si priveste cu incredere spre viitor: ”A fost foarte greu fiindcă în ultimul an şi jumătate am fost afară şi nu a fost pentru mine pentru prima oară. A fost foarte greu să urmăresc, în special Europeanul din Decembrie. Fiindcă îmi doream să ajut echipa, dar m-am reaccidentat. Este aşa cum am spus motivul pentru care nu mă pot opri fiindcă este ca o dependenţă. Ştiu că mai am multe de oferit şi nu este ca şi cum mă simt o jucătoare împlinită. Vreau să fiu mai bună şi ştiu că pot să fiu mult mai bună. Dar trebuie să rămân sănătoasă. Aşa că este ca o dependenţă şi iubesc acest meci. Acestea mă fac să nu mă opresc şi sper să mai pot juca mulţi ani. A fost foarte greu, dar acum că m-am întors, mă bucur de fiecare minut. Apreciezi mult mai mult când poţi face parte din asta, apreciezi chiar şi deplasările lungi, nopţile târzii, weekend-urile pe care nu le ai libere. Acum apreciez toate aceste mult mai mult fiindcă ştiu cum este atunci când eşti departe de echipă”

CSM Bucureşti, provocarea de care Nora avea nevoie

Cu un palmares atat de bogat, pe Nora Mork o asteapta la CSM Bucuresti o noua provocare. ”Nu îmi pasă prea tare de presiune, de fapt îmi place. Cred că eu sunt persoana care pune cea mai mare presiune asupra mea. Dar sunt foarte fericită pentru că pot să joc din nou. Am fost departe de teren pentru atâta vreme încât îmi lipseşte totul. Mi-au lipsit chiar şi perioadele acestea de pregătire ale echipei pe care le-am ratat de aproape doi ani.  Sunt încântată să fiu aici şi dacă este presiune asupra mea, de fapt îmi place. Joc cel mai bine sub presiune. Sunt aici nu doar pentru a fi parte din echipă, ci şi să ajut echipa foarte mult şi să fiu una dintre jucătoarele care poate să iasă în evidenţă atunci când este nevoie. Acesta este scopul, aşa că cu cât mai multă presiune, cu atât mai bine” spune campioana norvegiancă.

S-a născut Nora Mork o adevărată campioană sau a învăţat să devină campioană: ”Cred că am învăţat. Dar de la o vârstă fragedă nu jucam doar de plăcere, eram setată să câştig tot ce poate în handbal. Dar poţi învăţa şi dintr-o regiune care această cultură, apoi la echipa naţională cu care am câştigat multe, simţi că nu este îndeajuns doar să participi, trebuie să câştigi, vrei să joci. Cred că asta face parte din cultura handbalului din regiune cu care am crescut şi din care am făcut parte. Acolo noi suntem foarte dezamăgiţi dacă nu câştigăm nicio medalie. Eu cred că m-am născut în această lumea, dar şi mie îmi place la nebunie să câştig. Cred că atunci când caştigi ai un sentiment pe care nu îl poţi înlocui cu nimic, nu îl poţi găsi în altă parte. E adrenalina de a fi numărul 1, de a fi sus, dar şi pentru că e ceva pentru că ai lucrat atât de greu pentru a câştiga. Acest sentiment este ca o dependenţă. De aceea continui. Apoi îţi asumi riscul, fiindcă poţi să fii doar numărul 2, poţi să pierzi cu un gol în ultima secundă, este de asemenea un sentiment oribil. Dar prefer să iau acest risc decât să nu fiu capabilă să mă lupt. Nu se compară cu nimic acest sentiment. O fac doar pentru asta, acesta este motivul”

”Sunt încântată că voi juca alături de Cristina Neagu. Este unul dintre motivele pentru care am ales să vin aici!”
 
Ani de zile rivale, Nora Mork si Cristina Neagu, doua dintre clee mai bune jucatoare ale lumii vor face echipa. Si deja colaboreaza pentru a pune la punct planul de bataie. ”Am vorbit că este un pic ciudat acum că lucrăm împreună fiindcă mereu am fost adversare, chiar şi pe teren eram una împotriva celeilalte. Dar cred că suntem asemănătoare, fiindcă amândouă vrem să câştigăm şi acesta este un mod care ne face speciale fiindcă suntem concentrare pentru a câştiga. Nu contează cum arată, dar acum sunt foarte fericită să fiu pe teren, să fiu capabilă să mă antrenez cu ea fiindcă avem conversaţii bune chiar şi în afara terenului despre cum vrem să jucăm, cum vrem să arate lucrurile pe teren şi deja simt că avem acelaşi mod de a gândi. Aşa că sunt încântată şi, desigur, ea este unul dintre motivele pentru care vrei să joci la Bucureşti”
 
Iar intr-un vestiar plin de vedete, Nora stie ca va fi nevoita sa colaboreze cu toate fetele. ”Cred că fetele sunt foarte drăguţe. Suntem multe jucătoare noi, aşa că trebuie să începem să ne cunoaştem foarte repede şi simt că toată lumea este foarte încântată să fiu aici. Trebuie să spun că mă înţeleg bine cu multe. Desigur sunt două jucătoare din Scandinavia, eu şi Linnea ne înţelegem foarte bine. Cred că toate fetele sunt drăguţe, dar abia au trecut trei săptămâni, nu prea sunt genul care să se apropie foarte repede de o persoană, însă mă simt deja integrată aici. Aşa că este bine. Cred că sunt una dintre acele jucătoare cu o personalitate mare, dar pentru mine cei trei ani petrecuţi în Ungaria m-au învăţat nu doar pentru că eram doar fetel, dar pentru că eram din toate colţurile lumii. Avem culturi diferite şi cred că acesta este modul bun nprin care poţi să vezi diferenţele culturale. Înveţi lucruri pe care în mod normal nu le-ai învăţa. Aşa că pentru mine nu este o problemă, ci este o experienţă bună. Dacă vom pune lucrurile bune împreună, în modul cel bun, fiindcă pe mine nu mă interesează dacă ai numai vedete, dacă ele nu pot lucra împreună. Aşa că trebuie să formăm o echipă bună împreună la cum jucăm, dar eu deja am aşteptări mari.Cred că arată bine la antrenamente, la antrenamentele pe care le facem. Cred că va fi dificil, dar am aşteptări mari, aşa că întreba-mă din nou înainte de Crăciun, voi avea un răspuns mai bun” spune Nora.

Trei tehniciani si- au pus amprenta asupra Norei, dar norvegianca este convinsa ca va lucra la fel de bine si cu suedezul Thomas Ryde: ”Pot să spuncă sunt obişnuită cu el, mai ales că este suedez. Suntem toţi din Scandinavia aşa că stilul îmi este familiar, mai ales de la echipa naţională. Sunt entuziamată să am un nou antrenor, un nou stil de lucru, deşi are un mod diferit de a aborda lucrurile. Dar sunt fericită cu acest stil scandinav, deoarece îmi este familiar şi cred că deja avem o relaţie bună cu antrenorul, aşa că sunt convinsă că vom realiza lucruri frumoase împreună. Trebuie doar să aşteptăm. Da, chiar mi-a plăcut primul an cu Ambros Martin. Cred că este un antrenor foarte bun, faceam antrenamente foarte bune şi foarte haioase. Dar trebuie să spun şi că atunci când eram la Larvik au fost Gjekstad şi Moen, au fost foarte buni ca handbal şi calitate, şi tot. Cred că am învăţat foarte multe de la aceşti trei antrenori, trebuie să recunosc”. O invingatoare dupa o perioada neagra, Nora si-a setat din nou telurile pe care vrea sa le atinga. ”Vreau să continui să câştig, cât de mult pot înainte de a mă retrage. Aş vrea să câştig Jocurile Olimpice şi să câştig Champions League de cât mai multe ori posibil.”

Interviul complet cu Nora Mork, realizat de colega noastră Corina Marinaş, îl găseşti mai jos. Descoperă primele cuvinte pe care Nora le-a învăţat în limba română, o parte dintre hobby-urile ei şi ce-i place cel mai mult în Capitală.


 

viewscnt
Articole similare
"Cat beam eu 2 shoturi, Gabi Tamas bea 10. Un mare profesionist". Fotbalistul, aproape...