Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Manchester City - Chelsea 0-1. ”TUCHELSEA” e Regina Europei! Londonezii câştigă pentru a doua oară în istorie UEFA Champions League

VIDEO | Manchester City - Chelsea 0-1. ”TUCHELSEA” e Regina Europei! Londonezii câştigă pentru a doua oară în istorie UEFA Champions League galerie foto
Comentarii

Chelsea a cucerit UEFA Champions League! Formaţia antrenată de Thomas Tuchel a învins-o pe Manchester City cu scorul de 1-0. Singurul gol al meciului a fost marcat de Kai Havertz în minutul 43. Chelsea a cucerit trofeul pentru a doua oară în istoria sa.

Chelsea a răsturnat calculele hârtiei şi a devenit campioana Europei pentru a doua oară în istorie. Albaştrii au făcut un meci perfect în faţa lui City, care nu a tras nici un şut pe poarta lui Mendy în 97 de minute de joc. Werner a avut primele două şanse ale finalei de la Porto. Mai întâi s-a făcut de râs cu un luft dintr-o poziţie foarte bună. Apoi a tras slab şi Ederson a prins. Cea mai mare şansă a cetăţenilor din timpul regulamentar a venit din partea lui Foden. Tânărul atacant englez a fost blocat excelent de Rudiger. În partea a doua, Guardiola l-a pierdut pe De Bruyne. Tamponat brutal de Rudiger, căpitanul lui City a ieşit greu de pe teren. Pulisic a avut şansa de 2-0, dar nu a prins poarta. În prelunigiri a venit cea mai mare şansă a lui City - Mahrez a trimis un şut care a trecut agonizant de aproape de vinclul porţii lui Chelsea. După finala pierdută anul trecut cu PSG în faţa lui Bayern, Thomas Tuchel s-a încoronat campion al Europei pentru prima dată în carieră, la fel ca majoritatea jucătorilor lui Chelsea. Numai Kovacic mai câştigase trofeul, cu Bayern.

Meciul a fost programat iniţial la Istanbul, dar a fost mutat din cauza restricţiilor legate de pandemie. Partida s-a disputat cu public.

Kevin De Bruyne, de la City, a părăsit terenul în minutul 60, după ce s-a accidentat la un impact cu Rudiger. Belgianul a ieşit de pe teren cu ochii în lacrimi. Şi Thiago Silva a fost schimbat încă din minutul 38, tot din cauza unei accidentări.

Meciul a fost arbitrat de spaniolul Antonio Miguel Mateu Lahoz, ajutat de conaţionalii săi Pau Cebrian Devis şi Roberto del Palomar. Rezervă a fost Carlos del Cerro Grande, iar în camera VAR s-au aflat spaniolii Alejandro Hernandez, Juan Martínez Munuera şi Ínigo Prieto Lopez de Cerain, dar şi polonezul Pawel Gil.


LIVE VIDEO | Manchester City - Chelsea 1-0 (Havertz 43)

Comentăm şi pariem pe finala UCL, pe canalul de YouTube Telekom Sport

Echipe de start:

Manchester City: Ederson - Walker, Ruben Dias, Stones, Zinchenko - Bernardo Silva, Gundogan, Foden - Mahrez, De Bruyne (cpt), Sterling
Rezerve: Steffen, Carson, Ake, Jesus, Aguero, Laporte, Rodri, Ferran Torres, Mendy, Fernandinho, Joao Cancelo, Eric Garcia

Chelsea: Mendy - Azpilicueta, Thiago Silva, Rudiger - James, Jorginho, Kante, Chilwell - Havertz, Mount - Timo Werner
Rezerve: Kepa, Caballero, Alonso, Christensen, Pulisic, Zouma, Kovacic, Giroud, Hudson-Odoi, Ziyech, Gilmour, Emerson


Final: Chelsea câştigă UEFA Champions League

Min 90+6. Mahreeez! Şut peste poartă, dar şansa mare pentru Chelsea

Min 89. O nouă şansă pentru City! Mahrez s-a blocat în faţa apărătorilor adverşi, iar Chelsea scapă. Se arată şapte minute de prelungire de la margine

Min 84. Fază periculoasă la poarta lui Mendy, Aguero centrează periculos, dar portarul lui Chelsea reţine şi îşi continuă sezonul excepţional

Min 79. Schimbare la Chelsea! Iese Mount şi intră Kovacic. Tuchel încearcă să închidă toate culoarele spre poarta lui Mendy

Min 71. Ocazie uriaşă pentru Chelsea! Christian Pulisic, trimis în teren de câteva minute în locul lui Werner, trimite pe lângă poartă, din poziţie avantajoasă

Min 68. Ocazie pentru Man City, dar Azpilicueta e la post şi îşi face excelent datoria

Min 61. Manchester City cere lovitură de la 11 metri

Min 60. Kevin de Bruyne s-a accidentat şi nu mai poate continua. Belgianul a acuzat intrarea lui Kante. În locul său intră Gabriel Jesus

Min 46. A început repriza a doua

Pauză: Chelsea conduce cu 1-0

Min 42. GOOOOOL CHELSEA!!! Kai Havertz deschide scorul pentru Chelsea! Control perfect, dribling în faţa lui Ederson, şi formaţia lui Tuchel reuşeşte deschiderea scorului

Min 39. Thiago Silva, accidentat, este înlocuit de Christensen

Min 36. Acţiune periculoasă la poarta lui City, Havertz driblează, dar este blocat în cele din urmă de defensiva lui Manchester City.

Min 26. Ocazie pentru Manchester City! Neatenţie în apărarea lui Chelsea, Foden are şansa golului, dar tacklingul senzaţional al lui Rudiger opreşte posibila deschidere de scor

Min 14. Ocazie mare Chelsea! Werner nu reuşeşte să-l învingă pe Ederson

Min 10. Ce şansă pentru The Blues! Din nou, Chelsea, aproape de gol. Werner este în prim plan

Min 9: Ocazie Manchester City. Sterling în prim plan. Portarul îl blochează

Min 4: Ocazie Chelsea. Werner pătrunde pe dreapta în careu, şutează, însă mingea e deviată de Stones şi e prinsă de portarul Ederson

Min 1: A început meciul! DJ-ul Marshmallo a făcut show la deschidere


Cel mai important meci din fotbal, la nivel de club, se va disputa între două echipe engleze, pentru a doua oară în ultimii trei ani şi pentru a treia oară în istorie. City şi Chelsea se vor duela în finala Champions League pentru un loc în istorie. Este o şansă la nemurire pentru fiecare dintre jucătorii ambelor echipe.

Echipa lui Guardiola este la prima finală de Liga Campionilor din istoria clubului. Investiţiile majore făcute în ultimii 13 ani, de la venirea lui Sheikh Mansour, au adus succes pe plan intern, însă ”cetăţenii” ajunseseră până într-o semifinală europeană doar o dată până în sezonul actual.

LIVE VIDEO | Manchester City - Chelsea, sâmbătă, de la ora 22, în direct, pe Telekom Sport 1 şi telekomsport

Deşi echipa din Manchester domina cu lejeritate campionatul în unii ani, trupa lui Guardiola nu avea prestaţiile aşteptate pe plan european. Majoritatea criticilor proveneau din faptul că şefii ”cetăţenilor” au cheltuit o avere pe transferuri, mai ales pe întăriri în apărare, şi nu puteau performa în Champions League.

Însă, aducerea lui Guardiola în 2016 a transmis un mesaj clar şi răspicat lumii fotbalului: Manchester City vrea să câştige Liga Campionilor. Iar conducerea clubului englez i-a oferit fostului antrenor al lui Bayern şi Barcelona toate condiţiile pentru performanţă.

De la un buget aproape infinit de transferuri şi facilităţi de cea mai înaltă calitate, Guardiola avea oportunitatea să lucreze în cele mai bune condiţii posibile în lumea fotbalului. Iar, după ce a cheltuit peste jumătate de miliard de euro pe diverşi jucători şi a doborât o multitudine de recorduri pe plan intern, tehnicianul spaniol a ajuns în sfârşit, din nou, în finala Ligii Campionilor.

LIVE VIDEO | Manchester City - Chelsea, sâmbătă, de la ora 22, în direct, pe Telekom Sport 1 şi telekomsport

Guardiola a câştigat tot ce era de câştigat cu City, în afara de competiţia a cărei finale o va disputa în compania lui Chelsea. Mai mult, geniul de pe banca lui City nu a mai ajuns până în ultima rundă a Ligii Campionilor de când o câştiga a doua şi ultima oară, cu Barcelona, în 2011.

Astfel, spaniolul are şansa de a face istorie, câştigând primul Champions League din istoria clubului. Cu echipa de vedete construită, trupa sa este favorită în finala de la Porto.

De cealaltă parte, Chelsea este marea surpriză din acest sezon al Ligii Campionilor. Este pentru a treia oară când londonezii ajung în finala celei mai importante competiţii între cluburi, după cea pierdută la penalty-uri, cu Manchester United, în 2008 şi cea câştigată cu Bayern, după lovituri de departajare, în 2012.

Însă, baieţii lui Tuchel nu erau aşteptaţi în finală la începutul sezonului, sau chiar la începutul anului, îniante de aducerea neamţului pe bancă. Legenda Frank Lampard era la conducerea clubului englez, însă forma slabă, care adusese echipa pe poziţia a noua în calsament într-un punct, l-a costat slujba.

LIVE VIDEO | Manchester City - Chelsea, sâmbătă, de la ora 22, în direct, pe Telekom Sport 1 şi telekomsport

Tuchel a venit în locul său şi a transformat-o pe Chelsea din una dintre cele mai slabe echipe din Anglia din punct de vedere defensiv în cea mai bună. De la instalarea sa pe banca londonezilor, nimeni nu a încasat mai puţine goluri ca Chelsea, în Anglia, iar victoriile obţinute cu Real şi Atletico pe drum spre finală au demonstrat geniul tactic care este Tuchel.

Gravele probleme defensive ale ”albaştrilor” l-au motivat pe neamţ să schimbe formaţia de la un sistem cu patru fundaşi la un 3-4-2-1. Acesta îi permite lui Chelsea să controleze mai bine jocul şi să beneficieze de calităţile ofensive ale jucătorilor din benzi, fără ca plasamentul acestora să creeze spaţii în apărare pentru adversari.

Iar Chelsea ar putea ridica doar al doilea Champions League din istoria clubului sâmbătă, la doar patru luni după ce echipa ajunsese într-una dintre cele mai inconfortabile situaţii în care s-a aflat în ultimii ani.

LIVE VIDEO | Manchester City - Chelsea, sâmbătă, de la ora 22, în direct, pe Telekom Sport 1 şi telekomsport

După ce a ajuns în finală şi anul trecut, cu PSG, Tuchel a devenit primul tehnician din istorie care prinde două finale consecutive de Liga Campionilor, cu două echipe diferite. După eşecul de sezonul trecut, neamţul va spera că în sfârşit a venit şi momentul său.

Înainte de venirea la Chelsea, Tuchel disputase cinci meciuri în faţa lui Guardiola, când era la Mainz şi apoi Dortmund, iar spaniolul la Bayern. Dintre acelea, Guardiola a câştigat trei, două s-au terminat la egal, iar echipele lui Tuchel reuşiseră să marcheze doar o dată.

Însă, de când a ajuns pe Stamford Bridge, neamţul l-a mai înfruntat pe vechiul său adversar de două ori, câştigând 1-0 şi 2-1. Astfel, Tuchel are un mic avantaj în faţa omologului său de la City, cel puţin pe plan psihic şi va fi fascinant de văzut care dintre aceşti mari antrenori reuşeşte să îşi conducă echipa spre un triumf istoric.

Articol scris de: Radu Secoşan

 Galerie foto

Afla mai multe despre: finala champions leaguefinala liga campionilorchampions leagueliga campionilorchelseamanchester citycity chelsea 

viewscnt
Articole similare