Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Povestea lui Răzvan Gavriloaia. Cum a trecut extrema lui Dinamo de la munca pe şantier, la handbalul de performanţă

VIDEO | Povestea lui Răzvan Gavriloaia. Cum a trecut extrema lui Dinamo de la munca pe şantier, la handbalul de performanţă

Handbal

Comentarii

La 35 de ani, Răzvan Gavriloaia este unul dintre cei mai experimentaţi jucători din lotul lui Dinamo. Handbalul nu a fost însă pe primul loc dintotdeauna. Au fost multe momente grele şi multe răsturnări de situaţie până când Gavriloaia a ajuns să-şi descopere pasiunea pentru acest sport.

Disciplina care-l caracterizează şi pe teren a fost dobândită în urmă cu mulţi ani, când a fost trimis de tatăl său la liceul militar.

„Liceul militar a fost o opţiune a tatălui meu, care mă credea un pic, ştiu eu, mai dezordonat, mai imprăştiat, mai aerian şi a crezut că acea instituţie mă va pune la punct, mă va aduce cu picioarele pe pământ. Ceea ce a şi făcut, m-a şi educat destul de bine din punctul meu de vedere. Nu regeret absolut deloc faptul că am mers acolo chiar dacă am mers împotriva voinţei mele”, a spus Răzvan Gavriloaia la Telekom Sport.

„Primul contact cu handbalul a avut loc încă din adolescenţă, dar nimeni nu bănuia că acel copil neastâmpărat avea să devină campionul României şi să joace în cea mai importantă competiţie a handbalului masculin.

„Având pasiune pentru sportul ăsta, în liceu am jucat în echipa liceului, am fost selectat pentru că acolo baza de selecţie este foarte, foarte mică fiind un număr foarte redus de elevi”, a mai spus Gavriloaia.

A absolvit liceul militar, dar soarta nu a vrut ca Răzvan să continue în acest domeniu. Nu a trecut testele medicale şi a fost nevoit să se reprofileze. Cum microbul handbalului nu-l prinsese încă, a decis să plece la muncă în Marea Britanie. Timp de doi ani a lucrat în construcţii, unde câştigă între 1.500 si 2000 de lire pe lună.

„Pentru început am lucrat ca salahor pentru că nu ştiam nimic să fac. Am învăţat să bat cuie, am început cu zero, să dau la lopată şi să bat cuie, dar uşor-uşor, înveţi meserie, vrei, nu vrei şi am început să fac lucruri tot mai complexe. Ulterior am schimbat domenuiul din munca. Tot ceea ce înseamnă săpături, pavaje şi borduri şi canalizări, am trecut la partea de glazing, se numeşte acolo. Geamuri industriale, panouri de aluminiu construcţii celor de genul clădirilor moderne acum, care sunt totalmente din sticla şi aluminiu şi clădirilie astea de birouri noi”, a povestit jucătorul lui Dinamo.

La 13 ani distanţă, echipa Telekom Sport i-a pregătit o surpriză extremei dreapta a lui Dinamo. Am înlocuit echipamentul de handbal cu cel folosit în construcţii.

„Era obligatorie, altfel nu aveai voie să lucrezi şi hai să încerc... nu ştiu. E puţin mai mare decât... sunt mai puţin căpos acum, e.... un accesoriu obligatoriu în construcţii alături de manuşi bocanci cu bot de fier pentru că protecţia muncii nu te lasă în alte condiţi să practici...
 
Chiar mulţumesc Domnului. Nu prea am multe regrete în viaţă aşa că partea de construcţii din Marea Britanie a fost un capitol din care am învăţat şi care m-a ajutat să mă dezvolt ca om”.
 
În 2005, Gavriloaia a revenit în ţară, decis să-şi continue studiile. 
 
„M-am întors speriat de cineva care mi-a spus că în România va deveni extraordinar de scump şi inaccesibil învăţământul universitar. Aşa că atât cât mai era încă accesibil am decis să vin să mă înscriu la facultate şi acolo să încerc să termin o facultate.
 
Întâmplarea a făcut că acolo am dat peste domnul profesor Ghervan de la Suceava, care era decanul facultăţii şi antrenorul echipei de handbal. Dumnealui ştia că înainte să plec în Anglia puţin am cochetat cu handbalul şi am avut contact cu dumnealui şi dacă sunt stângaci, dumnealui nu avea jucător de mâna stângă în echipă şi odată ce m-am înscris la facultate, dumnealui mi-a propus să vin şi la handbal poate, poate se leagă ceva de mine. Eu aveam ceva kilograme în plus şi mi-a surâs ideea ca să pot să-mi revin la o formă mai bună fizic. Şi aşa m-am reapucat de handbal, de data asta serios”

Acesta a fost începutul unui vis devenit realitate. A fost ani de-a rândul cel mai bun marcator al echipei din Suceava, atât în campionat, cât şi în Challenge Cup. A urmat încă o perioadă superbă la Dunărea Călăraşi: Gavriloaia a fost căpitanul echipei pentru care a marcat 310 goluri în două sezoane. În vara anului trecut, a ajuns la campioana Dinamo, alături de care a debutat în grupele Ligii Campionilor, a câştigat titlul şi Supercupa, iar acum este fără îndoială unul dintre oamenii de baza ai echipei alb-roşii.

„Anul acesta echipa pare mai puternică, ne simţim mai bine împreună. Spiritul de echipă este mai pregnant în vestiar şi asta contează. Suntem conştienţi de valoarea noastră, de calitatea care este în cadrul lotului şi suntem foarte încrezători că vom fi o favorită certă la câştigarea titlului şi anul acesta. Şi speranţe pentru a ieşi din grupa Ligii Campionilor sunt în continuare. Tocmai datorită puterii de grup, care este incomparabilă faţă de anul trecut”, a concluzionat jucătorul lui Dinamo. 

Campioana României la handbal masculin, Dinamo Bucureşti, a învins miercuri, în deplasare, formaţia finlandeză Riihimaen Cocks, cu scorul de 32-31 (15-17), în cea de-a patra partidă din Grupa D a Ligii Campionilor. Dinamo egalează astfel liderul Wisla Plock, cu 6 puncte, polonezii având însă un meci mai puţin disputat.

Afla mai multe despre: răzvan gavriloaia 

viewscnt
Articole similare