Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Romania, înfrângere cu Georgia la debutul în Rugby Europe International Championship! ”Stejarii” au început bine, dar au cedat pe final

VIDEO | Romania, înfrângere cu Georgia la debutul în Rugby Europe International Championship! ”Stejarii” au început bine, dar au cedat pe final

Rugby

Comentarii

România a fost învinsă de Georgia, scor 9-18, într-o partidă desfăşurată la Cluj. A fost primul meci al stejarilor cu selecţionerul interimar Marius Tincu.

România - Georgia din debutul Europe Rugby Championship  a început cu un moment special. Calafeteanu a ajuns al 100 de selecţii şi şi-a primit onorurile conform tradiţiei - a intrat pe teren cu 30 de secunde înantea echipelor şi a fost aplaudat de întreg stadionul. 
 
Stejarii au ratat şansa de a-şi lua revanşa în faţa Georgiei. Au pierdut, scor 9-18  Tricolorii au intrat în avantaj la pauză, 6-3 - cu toate punctele marcate din lovituri de pedeapsă. Gruzinii au intrat repede în avantaj în startul părţii a doua, atunci când au reuişit primulş eseu al meciului. Până la final au mnai reuşit unul în timp ce tricolorii au încheiat partida fără eseu marcat. 

Mai jos, programul meciurilor care vor fi transmise în exclusivitate de Telekom Sport.

RUGBY EUROPE INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP 2019

9 februarie, Cluj Arena
►Romania - Georgia, ora 14:00

16 februarie, Stadionul Municipal Botosani
►Romania - Germania, ora 14:00

3 martie, Madrid
►Spania - Romania

9 martie, Stadionul Municipal Botosani
►Romania - Rusia, ora 14:00

17 martie, Bruxelles
►Belgia - Romania

Lotul echipei României:

Pilieri: Mihăiţă Lazăr (Grenoble), Ionel Badiu (Romains), Andrei Ursache (Carcassonne), Constantin Pristăviţă (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alex Gordaş (CSM Bucureşti);

Taloneri: Otar Turashvili (Colomiers), Eugen Căpăţână (Timişoara Saracens), Ovidiu Cojocaru (CSM Ştiinţa Baia Mare);

Linia a II-a: Marian Drenceanu (CSM Bucureşti), Marius Antonescu (Colomiers), Johan Van Heerden (Perpignan);

Linia a III-a: Mihai Macovei (Colomiers), Andre Gorin (Massy), Adrian Ion (CSM Bucureşti), Cristi Chirica (CSM Ştiinţa Baia Mare), Viorel Lucaci (CSA Steaua), Dorin Lazăr (Timişoara Saracens);

Mijlocaşi la grămadă: Florin Surugiu (CSA Steaua), Valentin Calafeteanu (CSM Bucureşti);

Mijlocaşi la deschidere: Daniel Plai (CSA Steaua);

Aripi: Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), Nicolas Onuţu (CSM Bucureşti), Vlăduţ Zaharia (Timişoara Saracens);

Centri: Florin Vlaicu (CSM Bucureşti), Alexandru Bucur (CSM Ştiinţa Baia Mare), Vlăduţ Popa (Timişoara Saracens), Cătălin Fercu (Timişoara Saracens), Cosmin Iliuţă (CSM Bucureşti);


Ghid Rugby Europe Internaţional Championship. Analiza ”stejarilor” şi a celorlalte echipe care participă la turneu

Romania  - REIC 2018 - locul 6
Locul 18 - World Rugby
Previziune pentru 2019 : Locul 2 ... pana la 4. Dar sa fim optimisti!


Observatii:

Antrenor Interimar: Marius Tincu - castigator al Top 14 cu Perpignan, 53 de selectii alaturi de Stejari si doua mondiale bifate. A fost consultant tehnic pe inaintare pana in 2017. Plecarea sa a fost invaluita in mister ( niciun comunicat, nicio explicatie ) dar acest sistem de lucru pare deja rutina la FRR. Revenirea sa ca interimar (dupa demiterea lui Thomas Lievremont la fel de ambigua - vezi comunicatele, dar mai ales timeing-ul Federatiei ) a fost cel putin surprinzatoare. 
  
Chiar mai surprinzatoare a fost insa revenirea lui Lynn Howells in functia de consultant tehnic. Galezul a condus nationala Stejarilor intre  2012 si 2018 si a bifat cei mai buni ani, din punct de vedere statistic (cel putin) ai acestei reprezentative - 2016 si 2017. Si-a scris demisia inaintea victoriei cu Belgia din REIC 2018, cand era inca in obiectiv! A facut-o publica dupa acel meci, spre surprinderea tutuor. Un gentleman desavarshit, nu a facut niciun fel de alt comentariu, astfel ca intreaga suflare a fanilor a fost lasata sa speculeze. De aceasta  data a existat comunicat FRR insa doar pentru a puncta momentul si pentru a-i ura succes lui Howells.

L.E. - Antrenor pe inaintare a fost adus georgianul Lasha Tavartkiladze, de la CSM Bucuresti.
   
Capitan: Mihai Macovei ( si probabil Florin Surugiu, pentru ca e greu de crezut ca Macovei va putea participa la toate cele 5 meciuri ale sezonului )

Prezentare: Romania va juca 3 meciuri acasa in acest sezon printre care si cel cu Georgia. Ar trebui sa reprezinte un avantaj major insa, din pacate, acest criteriu nu va mai fi determinant ca in alti ani.

Fara indoiala Selectionata Stejarilor este locomotiva de marketing a FRR. A fost prioritatea numarul 1, 2 si 3 din toate punctele de vedere. ( ca e bine sau rau, asta ramane de vazut si e un cu totul alt subiect de discutie ) De aici si surpiza enorma cand, cu o eroare birocratica ( ?! ) FRR si-a sabotat principalul produs. Singura parte buna ( dar aici lasam loc sa fim contrazisi ) e ca Nationala se poate pregati/intari vreme de 5 ani, pentru mondialul francez din 2023. Partile proaste sunt mai multe si usor de intuit.
    
Moralul - nu trebuie sa fii un geniu sa-ti dai seama ca e "facut franjuri". Pentru multi componenti ar fi fost ultima sansa de a participa la un turneu final. In plus, la final de cariera, un bonus financiar (chiar daca ar fi fost modest in comparatie cu alte ramuri sportive) ar fi ... ajutat. Fara indoiala, in functie de cat de bine se va lucra la acest aspect vor fi si rezultatele. Aici avem motive de optimism, vorbim de rugbysti, vorbim de Stejari.
    
Consecventa FRR (sau lipsa ei) - Romania a stat o vara intreaga fara staff tehnic. Lievremont a fost numit tarziu, a venit cu o politica de intinerire agresiva (a dezactivat multi internationali) si a plecat pe criterii de performanta, aparute parca de nicaieri, la fel de suprinzator. Noul (sau vechiul!) staff a reactivat nucleul dur al jucatorilor cu experienta si va beneficia de o linie de trei sferturi care a lasat multe motive de optimism dupa ultima toamna.
   
Tensiuni - in vestiarul Stejarilor e un puternic iz de Deja vu. Din 2007, dupa mondialul din Franta, parca nu au mai fost atat de multe tensiuni. Oricat de mult ar incerca sa restranga aceste lucruri, ele mai scapa. Revenirea lui Tincu si Howells: niciunul nu s-a despartit in cei mai buni termeni de FRR asa ca cineva inghite serios in sec... daca nu chiar ambele parti au fost nevoite sa calce serios pe orgolii. Tincu si vestiarul: desi nimeni nu a spus-o cu subiect si predicat, nu e o coincidenta retragerea de la nationala a lui Andrei Radoi aproape instantaneu dupa comunicatul cu investirea interimatului. Probabil, in viitor, vom afla si amanunte. Deocamdata e un non-subiect. Important e insa ca echipa , in ansamblul ei, sa treaca sau sa fie tinuta departe de toate acestea. Cu siguranta, rezultatele vor depinde de succesul acestui demers.
   
Patura de selectie: Superliga Nationala e macinata de lipsuri. Poli Iasi s-a destramat, campioana Timisoara Saracens pare in deriva si in aceasta situatie sunt mai toate cluburile. Doar CSM pare sa fi preluat misiunea Lupilor Bucuresti si-si face o mininationala la Bucuresti. In aceste conditii, patura de selectie e modesta. In strainatate mai sunt optiuni, insa fereastra de oportunitate se inchide rapid. Retragerea lui Vali Ursache si a lui Radoi, cu siguranta nu ajuta insa Romania ramane patria paradoxurilor. Chiar si in aceste conditii au aparut un Savin Alexandru, Plai, Melinte sau Zaharia. (lista e mult mai lunga si cerem scuze in cel mai sincer mod pentru cei, nu putini, care ar merita sa-si gaseasca locul aici) 
 
Jucatori de urmarit: Ionel Melinte. - Au fost multi jucatori care au dat satisfactie anul trecut. Mai ales pe 3/4. Niciunul insa ca "Meli". Relevant in 7's, Determinant in XV. 3 selectii, cate un eseu pentru fiecare plus evolutii entuziasmante. Cerul pare limita pentru versatilul troacar iar REIC 2019 poate fi scena perfecta.
 
Ion Adrian - capitanul CSM-ului a fost rechemat la nationala dupa aproape 6 (sase!) ani. O masina de placat (si nu ne referim la utilajul industrial) inca nu si-a atins potentialul maxim la prima reprezentativa. Asteptam sa vedem acel efect al "cainelui scapat din lant" (nimic peiorativ in aceasta metafora!)

Accidentari: N/A

-------------------------------------------------

Georgia - REIC 2018 - locul 1
Locul 13 World Rugby
Previziune pentru 2019 : Locul 1


Observatii: Calificata direct la mondialul japonez, odata cu locul trei ocupat in Grupe la CM 2015 din Anglia.

Antrenor: Milton Haig, 54 ani, Noua Zeelanda. Fost Selectioner la All Blacks U21 si asistent al Maori All Blacks si al echipei Counties Manukau ( unde au jucat in trecut Jonnah Lomu, Kieran read si Sony Bill Williams, printre altii ) Din 2011 selectioner al Georgiei. Artizanul structurii de dezvoltare si principalul "vinovat" pentru ascensiunea spectaculoasa a "Lelos" .   De punctat prezenta lui Graham Rowntree in pozitia de antrenor cu gramada. Pentru cine nu-l cunoaste...google-it!

Capitan: Merab Sharikadze, centrul de 25 de ani de la Aurillac. Are o misiune grea in a-l inlocui ca lider in vestiar pe "Gorgodzilla" ( Mamuka Gorgodze )

Prezentare: In ultima decada, rugbyul a fost sprijinit inclusiv politic in Georgia si acest lucru s-a transpus nemijlocit in saltul calitativ al echipei nationale. A devenit sport national, usor adoptat de gruzini ( sa nu uitam de "Lelo Burti", extrem de asemanator rugbyului ca spirit si de "khridoli", acele "trante" georgiene ) si cu o patura de selectie tot mai serioasa asezata pe o natiune cu spirit, rezultatele erau previzibile.
  
In mod particular, Romania a devenit un adversar traditional. Cele doua natiuni au dominat competitia de la inceputul anilor 2000 insa gruzinii au dus totul la un alt nivel. Intre 2011 si 2016 au obtinut 6 titluri consecutive, perioada in care au stabilit recoordul de 29 de partide consecutive terminate cu victorie. Record intrerupt la Bucuresti, in 19 Martie 2017.
  
Cu un campionat national bine inchegat si reglementat, Georgia a exportat talente in cele mai importante competitii ale Europei. In acest fel beneficiaza de o coloana vertebrala alcatuita din jucatori testati la cel mai inalt nivel, jucatori extrem de orgoliosi sa joace sub steagul cu Borjgali imprimat.

Selectia pentru meciul cu Romania este una interesanta. O echipa tanara, cu multe nume grele "lasate acasa".

Jucator de urmarit: Pentru ca (cel putin cu Romania ) Georgia este capabila sa reediteze oricand un "le Crunch" linia 1 este in primplan:

Davit Gigauri - 24 de ani, 197 si 120 de kg. Joaca la CSM Bucuresti. Luat sub lupa pentru aura de "bad boy" pe care si-a creat-o, uriasul e capabil de stricaciuni serioase in randurile adversarului. Sa speram ca vom vedea prima fata a acestuia in partida impotriva Stejarilor.

Levan Chilachava - Pilierul de 27 de ani joaca acum la Montpellier, dupa 7 sezoane petrecute la TOULON. La 1.88 si 128 de kilograme, este la modul propriu un varf de lance. Puternic, mobil (pentru postul lui!) si un connoisseur al bataliilor din linia 1, va fi greu de anihilat.

Accidentari: N/A ( Nu sunt multe informatii de acest fel din tabara georgiana... si chiar daca ar fi, acest  lucru ar fi ultima problema a lui Milton Haig la ce optiuni are la dispozitie pentru REIC )

--------------------------------------------------

Rusia  REIC 2018 - locul 2
Locul 19 World Rugby
Previziune pentru 2019 : Locul 4


Observatii:  Federatia Rusa este cea care a facut plangere impotriva natiunilor REIC pentru folosirea de jucatori neeligibili. Era dreptul ei, dar trebuie mentionat acest lucru. A! Tot Rusia e si principala beneficiara a santiunilor date. Calificata direct la Cupa Mondiala din Japonia.

Antrenor:

Capitan: Lyn Jones, 55 ani Tara Galilor. ( Ursii au, in sfarsit antrenor! Alexander Pervukhin a facut un pas in spate! ) Le-a pregatit pe Ospreys, London Welsh si Newport Gwent Dragons. Din 2018 aici, dupa calificarea cadou facuta de World Rugby.

Prezentare: Selectionata Ursilor se bazeaza pe un nucleu cu jucatori de la Enisey, Krasny Yar...si din acest an si de la VVA Saracens. In trecut a dus o politica agresiva de reconversie a unor sportivi din alte ramuri (cateva achizitii de la lupte libere in linia I) cu rezultate mediocre. Acum , selectia e facuta pe criterii mai asezate. Intreg lotul de jucatori activeaza in campionatul intern iar informatiile despre acestia sunt putine ... spre deloc. Rusia a avut un puternic program de dezvoltare al codului 7's insa si acesta sufera serios in ultima vreme. ( Dupa JO Sochi 2014, sportul a inceput sa fie subfinantat, cu exceptii.)

Jucator de urmarit: Andrei Ostrikov - 29 ani, linia a doua. Evolueaza in Anglia la Sale Sharks alaturi de stejarul Alexandru Tarus. Un rugbyst talentat, puternic insa care nu prea prinde lotul.

Vasily Artemyev - 31 ani, aripa/fundas. Cele 28 de eseuri in 78 de selectii spun totul despre flerul sau la finalizare.

Accidentari: N/A

---------------------------------------------------

Spania  REIC 2018 - locul 5
Locul 21 World Rugby
Previziune pentru 2019 : Locul 3


Observatii: 2018 a fost unul din cei mai buni ani ai sai. A invins Rusia in deplasare (dupa 6 ani) si Romania la Madrid! Spania a fost in lupta directa cu Romania pentru locul 2. A pierdut partida din Belgia (va aduceti aminte controversele adanci din jurul arbitrajului lui Vlad Iordachescu ) si a facut un scandal enorm, dincolo de orice limita a regulamentului sau de bun simt ...rugbystic.

Antrenor: Santiago Santos - Din 2013 la carma Spaniei.

Capitan: Jesús Recuerda Núñez - celebru (in lumea rugbyului spaniol) pentru refuzul de a veni la nationala in 2016 dupa ce si-a gasit de munca ...la Paris.

Prezentare: Spania a avut o ascensiune lenta dar constanta in ultimii ani. A investit in 7's si a profitat de asezarea geografica, strategica la Sud de Franta. Tara Basca si Catalonia e plina de rugbysti ambitiosi care nu "au loc" la selectionata Cocosului Galic! De aici si calitatea acestora, care in majoritate evolueaza in Hexagon. Si tot de aici problemele de eligibilitate care i-au adus o depunctare masiva. Acest lucru , plus suspendarile drastice a 5 jucatori importanti (Belie, fratii Rouet, Barthere si Guillom) cu siguranta nu vor reprezenta un boost de forma! Au abordat meciul cu Belgia cu multa aroganta in finalul sezonului trecut. O lectie invatata la modul cel mai dur. Leii Iberici vor disputa partida cu Romania la Madrid. Nu va faceti planuri pe 3 Martie pentru ca va fi un Martisor fierbinte. In contextul actual, fara o miza directa pentru 2018, va fi poate cea mai asteptata intalnire de catre fani. ( si aici putem sa fim contrazisi ) Va fi interesanta de vazut cum a trecut Los Leones de dezamagirile lui 2018 si ce compromisuri va face sa plombeze echipa.

Jucator de urmarit: -

Accidentari: N/A

--------------------------------------------------

Germania REIC 2018 - locul 3
Locul 26 World Rugby
Previziune pentru 2019 :


Observatii: Germania nu a castigat niciun meci in 2018. In mod indirect, a beneficiat de intregul scandal al jucatorilor neeligibili. In acest fel Romania a cazut pe ultimul loc si a disputat barajul de ramanere cu Portugalia! Germania a trecut cu bine de ancheta care viza jucatori neeligibili din partea World Rugby in 2018.

Antrenor: Mike Ford - 53 ani, Anglia. Tehnician al ambelor coduri ( League si Union ) A antrenat-o pe Bath si Toulon!  Tatal lui George Ford ( cel care se lupta la nationala Angliei la uvertura cu Owen Frell ) si  Phil, jucator la Leicester Tigers. Din 2018 a preluat Selectionata Vulturilor Federali. De departe, cel mai titrat tehnician din istoria selectionatei Germaniei.

Capitan: Michael Poppmeier

Prezentare: Germania pare sa fi trecut peste scandalurile dintre federatie si principalele cluburi din care se facea selectia. Si asta e singura prezentare de care avem nevoie.

Jucator de urmarit: Jarrid Els - inchizator nascut in Africa de Sud, eligibil dupa 5 ani de rezidenta. Un puternic purtator de balon, inspirat si incisiv. Am avut ocazia sa-l vedem la treaba atat la nationala cat si la ....CSM Bucuresti.

Hagen Schulte - Venit la pachet cu Els la CSM, originar din Noua Zeelanda, insa. Jucator versatil, poate evolua pe  toate posturile de pe trei sferturi. Prefera insa numarul 9. A trecut peste o perioada plina de ghinion, cu accidentari.

Accidentari: N/A

----------------------------------------------

Belgia REIC 2018 - locul 4
Locul 25 World Rugby
Previziune pentru 2019 


Observatii: Belgia a reusit sezonul trecut 2 victorii, un succces major, daca privim istoricul Diavolilor Negrii, in ultima decada. Au fost la Randul lor penalizati, alaturi de Romania si Spania, pentru jucatori neeligibili, dar au terminat pe locul 4 REIC 2018.

Antrenor: Guillome Ajac

Capitan: Jens Torfs

Prezentare: Federatia Belgiana de Rugby se straduieste sa supravietuiasca intr-o tara mica, cu interes extrem de modest asupra lumii balonului oval. In acest fel, infuzia de "Know How" este practic inexistenta, sabotata de "cinismul pietei". Cu jucatori dintr-un campionat intern la nivel de amatori si infuzii din ligile inferioare din Franta, Belgia ramane cu o structura rudimentara, desi vremurile cu paruiala in teren ( vezi ultimele sezoane ale Diavolilor!!! ) par trecute. Chiar si in aceste conditii, Belgia a aratat ca stie sa profite de oportunitati iar cel mai bun exemplu este victoria din fata Spaniei. Da, nu cred ca poate uita cineva acel meci.

Jucatori de urmarit: N/A

Accidentari: N/A 

Afla mai multe despre: rugby româniarugby europe international championsiprugby europe 

viewscnt
Articole similare