Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

El e omul momentului! A bătut fără emoţii Steaua şi Rapid: "A fost o trecere destul de grea în noua postură"

El e omul momentului! A bătut fără emoţii Steaua şi Rapid: "A fost o trecere destul de grea în noua postură"galerie foto

Sporturi

Comentarii

Debutant ca tehnician, fostul voleibalist Laurenţiu Lică a uimit pe toată lumea cu jocul echipei sale, nou-promovata Corona Braşov,

După ce a scris istorie ca jucător, evoluând până la 43 de ani, Laurenţiu Lică o face şi ca antrenor. Aflat la debutul în această meserie, el face furori la nou-promovata CSM Corona Braşov, cu care a învins deja categoric la Bucureşti două pretendente la titlu, Rapid şi Steaua.  

El spune că adaptarea de la cariera de jucător la cea de antrenor nu a fost uşoară, dar că a reuşită să o facă destul de rapid.  

„A fost o trecere destul de grea în noua postură, dar mă bucur că s-a făcut rapid. CSM Corona Braşov mi-a dat această şansă. Încerc să mă bucur de ea şi să demonstrez că asta vreau să fac pe viitor. E ceea ce-mi doresc să fac în viitorii ani şi încerc să devin din ce în ce mai bun de la o zi la alta”, a declarat Laurenţiu Lică, antrenor la CSM Corona Braşov, pentru Sportsnet.ro

Retras din cariera de jucător în primăvară, Laurenţiu are la actuala echipă şi câţiva foşti colegi. După cum recunoaşte, nu le-a cerut să i se adreseze cu vreun apelativ special.  

  • „Sunt foşti jucători cu care am jucat, îmi spun Laurenţiu. Unii forţează cu coach, ceea ce OK, nu spun că-mi displace, dar sunt tot felul de apelative care pentru mine nu contează. Respectul unui jucător îl simt atunci când începe antrenamentul, când începe meciul. Atunci lucrurile sunt mult mai clare şi-mi dau seama dacă respectul e acelaşi cu apelativul pe care-l folosesc” – Laurenţiu Lică, antrenor CSM Corona Braşov. 

Gianni Creţu, modelul său de antrenor  

Aflat pe locul trei în clasament cu echipa lui, Laurenţiu spune că modelul său în materie de antrenorat este câştigătorul Ligii Campionilor şi actualul selecţioner al Sloveniei, Gianni Creţu. 

„Primul contact al meu a fost cu Gianni Creţu. La naţională el a fost cel care m-a desemnat căpitanul echipei naţionale. Am rămas aşa într-o relaţie foarte bună. Sigur că mai sunt şi alţi antrenori de la care am învăţat, sunt alţi antrenori pe care-i urmăresc, dar aş vrea să rămân aici cu gândul la ce a reuşit Gianni Creţu şi sigur că avem multe de învăţat de la el”, a adăugat Laurenţiu Lică.

Rezultatele bune de pe teren nu vin fără sacrificii, iar el recunoaşte că stresul e foarte mare. Spune chiar că asta îl ţine în formă, pentru că de când a început noua meserie, nu a intrat niciodată la joc cu sportivii săi. 

„E vorba de stresul antrenorului şi ajung de multe ori seara, mă pun în pat şi-mi dau seama că am mâncat doar o masă sau un mic dejun foarte subţire şi o masă de prânz. Mi s-a schimbat şi metabolismul şi cred că de aceea mă menţin la aceeaşi greutate ca pe vremea când eram jucător. Dar simt lipsa exerciţiilor fizice şi mi-am propus şi promis că voi merge la sală”, a adăugat antrenorul lui CSM Corona Braşov. 

Coleg cu el timp cinci ani la Craiova, Ştefan Lupu, centrul naţionalei României ocupantă a locului 7 la Europene, a acceptat să-l însoţească la Corona. El spune că Lică a devenit deja un antrenor foarte bun şi că prezenţa lui pe banca braşovenilor l-a făcut să accepte uşor oferta nou-promovatei.  

„Pentru mine nu e nimic diferit. Îi stă bine, îl felicit, munceşte, se vede că-şi dă foarte tare interesul, e şi normal. Nouă ne place de cum suntem conduşi şi cred că se vede şi pe teren. Eu îi spun Mister. Glumesc. Laurenţiu, bineînţeles. După cinci ani suntem foarte apropiaţi. Pentru mine era cazul să schimb echipa după 5 sezoane petrecute la Craiova, simţeam nevoia de a schimba ceva. Iar faptul că Laurenţiu a ajuns antrenor m-a convins mai uşor să fac alegerea”, spune Ştefan Lupu, jucător la CSM Corona Braşov. 

Triplu campion cu Arcada Galaţi, liberoul Vlad Kantor spune că se aştepta ca Laurenţiu Lică să fie un antrenor mai dur decât este.  

„Eu mă aşteptam să fie dur, pentru că îl ştiam şi din teren cum este, un caracter puternic şi cum se implica în meciuri, dar nu pot spune că e foarte dur cu noi. Eu îl respect pe Laurenţiu şi orice spune eu îmi dau silinţa şi încerc să-l ajut foarte mult prin toate lucrurile pe care le pot. Mai ales că am avut multe de învăţat şi de la foştii antrenori”, a declarat Vlad Kantor, jucător la CSM Corona Braşov. 

În ceea ce-l priveşte, Lică se autocaracterizează drept un antrenor care emană energie şi spune că i-ar fi plăcut să fie antrenat de un antrenor ca el: „Mi-ar fi plăcut să fiu antrenat de mine, pentru că nu mă văd altfel. Sunt un tip impulsiv, ca şi antrenor cred că eman aceeaşi energie pe care am avut-o ca jucător, asta îmi doresc de la echipa pe care o antrenez”.

Jucător emblematic al ultimelor două decenii, Laurenţiu Lică spune că acest lucru nu e un inconvenient în noua carieră. Din contră.  

„Din punctul meu de vedere, exigenţa cere perfecţiunea întotdeauna şi rezultatul trebuie să fie cel pe care tu-l aştepţi. Eu cred că a termina o carieră ca jucător mare sau important în ţara unde joci, îţi oferă un mic avantaj. Pentru că eşti uns cu toate alifiile din teren şi când treci pe bancă deja ştii la ce să te aştepţi”, a adăugat Laurenţiu Lică, antrenor la CSM Corona Braşov. 

Chiar dacă joacă la Braşov, voleibaliştii vor trebui să stea departe de pârtii, dacă nu vor să plătească penalităţi importante. Ei au interzis la schi prin contract. 

”Nu, e clar, fără discuţie, e stipulat în contract, orice accidentare în afara sălii de sport duce la penalizări consistente. Şi eu cred că avem în echipă jucători profesionişti care ştiu despre ce e vorba”, a încheiat Laurenţiu Lică. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: voleilaurentiu licalaurentiu lica corona brasov 

viewscnt
Articole similare