Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Florin Răducioiu: "Prima mea întâlnire cu fotbalul a avut loc datorită tatălui meu, electrician, care a lucrat la nocturna stadionului 23 August"

Florin Răducioiu: "Prima mea întâlnire cu fotbalul a avut loc datorită tatălui meu, electrician, care a lucrat la nocturna stadionului 23 August"

Echipa națională

Comentarii

Golgheterul României în preliminariile pentru Cupa Mondială SUA 1994, cu nouă goluri înscrise, Florin Răducioiu spune că îi este recunoscător fotbalului până la moarte pentru că i-a dat foarte mult.

În interviurile oferite în exclusivitate pentru cea mai amplă realizare cinematografică despre fotbalul românesc, filmul „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur”, care se va lansa în cinema din 1 martie 2024, Florin Răducioiu rememorează evoluţia sa la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 şi 1994 şi multe alte momente trăite pe teren, în ţară şi în străinătate.

Cel mai fericit moment din cariera mea a fost primul meu gol la Campionatul Mondial din 1994. Cu totul, acel campionat a fost momentul culminant al carierei mele şi m-a făcut să intru în altă etapă (...), iar perioada preliminariilor a însemnat maturizarea mea ca sportiv şi ocazia de a demonstra acest lucru”, afirmă acesta.

”Tata şi-a dorit să devin noul Dobrin”

Singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate naţionale ale Europei (Anglia, Franţa, Germania, Italia şi Spania), Florin spune că povestea sa cu marea pasiune, care s-a transformat în profesie, a început datorită tatălui său şi meseriei acestuia.

Prima mea întâlnire cu fotbalul a fost chiar pe stadionul 23 August, în 1976. Când tatăl meu, de meserie electrician, a lucrat la nocturna stadionului. Făcea parte dintr-o echipă care a contribuit la instalarea acestei nocturne. Mama mai venea cu mine pe stadion, ca să îi aducă tatălui meu de mâncare – aşa se obişnuia atunci – şi aşa am ajuns şi eu pe stadion”.

Într-una dintre aceste vizite el a întâlnit şi echipa naţională de la acea vreme, care venise să se antreneze. În plus, el mărturiseşte că tatăl său l-a avut ca idol pe Dobrin şi că şi-a dorit foarte mult ca, dacă va avea un băiat acesta să ajungă la fel de cunoscut. „Tata şi-a dorit ca, după două fete, daca va avea băiat, acesta să devină fotbalist ca Dobrin. Poate nu am ajuns ca el, dar cred că i-am împlinit visul”.  

Drumul spre cariera care l-a purtat în cel mai important campionat mondial a început pe stradă, în parcuri, la ora de sport, în curtea şcolii. „Jucam oriunde. După ce terminam şcoala, rămâneam în curtea şcolii, făceam porţi din două ghiozdane şi jucam un meci. Iar la vârsta de 8 ani, 8 ani şi jumătate, am început să mă duc la Dinamo şi am început să joc cu un program şi disciplină. Dinamo este clubul meu de suflet, acolo a început aventura mea fotbalistică.”

Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” se va lansa chiar în luna în care Florin Răducioiu împlineşte 54 de ani. Printre dorinţele pentru această aniversare şi pentru acest an el spune că „mi-aş dori să petrec ziua de naştere cu viitoarea mea soţie, Andreea, cu care mă căsătoresc în acest an. De asemenea, aş vrea să îi invit cu o zi, două înainte, pe colegii mei de la Echipa naţională, pe foştii mei coechipieri, să dau o masă şi să stau cu ei şi să sărbătorim împreună”.

Despre participarea la filmul dedicat generaţiei sale şi a celor mai mari fotbalişti români care au împărtăşit aceeaşi mare pasiune şi, mai ales, un respect imens pentru acest sport şi pentru echipă, Florin spune că a fost o reală plăcere. Şi că îi invită pe toţi cei care i-au însoţit cu inima în aceste turnee, dar şi pe cei care nu ştiu întreaga poveste, la cinema, un loc foarte drag lui.

Pe cei de vârsta mea, cei care au ieşit atunci în număr atât de mare din case să sărbătorească victoriile noastre, îi invit pentru că eu cred că ar fi curioşi să revadă şi să retrăiască acele momente într-un alt fel. În contextul unui film realizat magistral, într-un mod inedit şi surprinzător, acum.

De asemenea, i-aş invita pe tinerii de astăzi să-l vadă, să vină împreună cu bunicii şi părinţii şi să descopere inclusiv această aventură americană a acelei Echipei Naţionale care a adus lacrimi de fericire şi care a scos în stradă sute de mii de persoane. Cred că imaginile vor vorbi de la sine, încărcătura emoţională este foarte mare din partea noastră, mai ales că azi avem o vârstă ”, afirmă Răducioiu.

Pe 1 martie 2024 „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” va spune povestea complexă a celei mai vii şi intense perioade din fotbalul românesc, o perioadă în care Echipa Naţională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA şi a reuşit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) şi două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 şi 2000).

Afla mai multe despre: florin răducioiuflorin răducioiu romania 1994 

viewscnt
Articole similare