Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

BREAKING | Variantă surpriză pentru postul de selecţioner al României, dacă Petrescu, Hagi şi Rădoi vor spune "pas"

BREAKING | Variantă surpriză pentru postul de selecţioner al României, dacă Petrescu, Hagi şi Rădoi vor spune "pas"

Echipa națională

Comentarii

Cosmin Contra are zilele numărate la cârma naţionalei de fotbal a României după ce a ratat calificarea directă la Campionatul European din 2020. Chiar dacă mai are o şansă de a merge la turneul final, după o campanie în care a învins doar Malta şi Feroe, speranţele sunt extrem de mici. România a uitat să bată echipele puternice, iar jocul tricolorilor este unul fără orizont.

Aşa cum era de aşteptat, conducerea Federaţiei Române de Fotbal a început să discute cu mai mulţi antrenori români, în tentativa de a găsi omul potrivit pentru abordarea barajului din Liga Naţiunilor, acolo unde România va trebui să înfrunte Scoţia sau Islanda, în luna martie. Mai multe nume au fost vehiculate în ultima perioadă, însă surpriza ar putea să vină direct din Turcia.

Marius Şumudică, varianta surpriză?

Antrenorul formaţiei din Turcia, Gaziantep Gazişehir, Marius Şumudică a fost prezent la meciul României cu Suedia, la invitaţia preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, iar la finalul partidei a fost extrem de acid la adresa selecţionerului Cosmin Contra, aşa cum nu a mai făcut-o vreodată.

În urmă cu doar câteva săptămâni, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Marius Şumudică a declarat că echipa naţională nu se refuză şi că este dispusă să-i preia oricând pe tricolori, chiar dacă şi-a prelungit recent contractul cu Gaziantep până în vara anului 2021.

"Nu pot să refuz naţionala. Vin pe jos! Cum să refuz aşa ceva? Pentru mine, echipa naţională e echipa poporului! E ţara mea! Fotbalul românesc mi-a dat totul şi niciodată n-o să uit. Indiferent de câţi bani am câştigat în Golf sau în Turcia, pentru mine, România e România”, declara fostul rapidist.

Marius Şumudică este conştient de faptul că nu este prima opţiune în viziunea oficialilor naţionalei, însă conjunctura poate să-i fie favorabilă. Principalele nume, Dan Petrescu, Gheorghe Hagi şi Mirel Rădoi sunt tentaţi să refuze naţionala în acest moment în care calificarea pare compromisă. Motivele sunt diverse, iar Marius Şumudică poate fi varianta surpriză. Pentru a ajunge la naţională, FRF trebuie să-i achite lui Gaziantep clauza de reziliere pentru antrenorul român.

"Sunt antrenori mai titraţi ca mine şi care au experienţă mai vastă decât mine. Probabil dacă vor refuza vreo 7-8 antrenori, al 9-lea va veni şi rândul lui Şumudică. Dar eu sunt bine unde sunt acum, antrenez în Europa. Mai departe, dacă vreodată voi fi în calculele lor, cu siguranţă voi răspunde prompt, cu da, fiindcă mă mândresc", declara Şumudică, în urmă cu câteva zile.

De ce ar refuza Dan Petrescu, Gheorghe Hagi şi Mirel Rădoi ?

1. Dan Petrescu - "Bursucul" ezită să preia naţionala, deoarece este pe un trend foarte bun cu CFR Cluj. Este la doar un punct distanţă de calificarea în primăvara Europa League şi este lider în Liga 1, acolo unde ţinteşte al treilea titlu consecutiv. La CFR, Dan Petrescu are un salariu de aproximativ 500.000 de euro, iar cu bonusurile de performanţă cucerite în campania europeană, salariul lui Petrescu depăşeşte cu lejeritate 1 milion de euro, în acest sezon.

Ca o comparaţie, Cosmin Contra primeşte la echipa naţională un salariu anual de 400.000 de euro pe an. Un alt impediment îl reprezintă interesul unor echipe din Rusia, Sochi şi Dinamo Moscova, acolo unde salariile sunt colosale. Pe vremea când o antrena pe Dinamo Moscova, Dan Petrescu primea 2.5 milioane de euro pe sezon. De asemenea, fostul fundaş dreapta al României este dorit şi de Legia Varşovia, în prima ligă din Polonia, unde este ademenit cu 500.000 de euro pe sezon, dar şi cu bonsururi duble faţă de CFR Cluj, pentru calificarea în grupele cupelor europene.  Dacă Federaţia Română de Fotbal poate plăti un salariu de 500.000 de euro, nu are nicio şansă să concureze cu banii din Rusia, care-i fac cu ochiul tehnicianului de 51 de ani.

Ce naţională? De futsal?” S-au făcut speculaţii că voi pleca în altă ţară, la altă echipă, dacă se fac speculaţii că plec la echipe bune e foarte bine. Dacă se fac speculaţii că mă duc la o echipă mai slabă, nu e bine.Mai am contract încă doi ani jumătate la CFR şi rămâne de văzut ce va fi în continuare. Sunt fericit, sper să reuşesc să mai câştig încă un campionat, că asta ne dorim cu toţii şi să ajungem în primăvara europeană ar fi fantastic pentru noi”, a spus Dan Petrescu, în urmă cu două săptămâni, preferând să nu lase loc de interpretări.

2. Gheorghe Hagi - Liderul "Generaţiei de Aur" are meritul de a fi lucrat intens cu majoritatea jucătorilor din noul val, ceea ce poate reprezenta un mare avantaj pentru naţională. De asemenea, îşi doreşte mult o revanşă după ratarea calificării la Campionatul Mondial din 2002. Chiar dacă această revanşă îl înspăimântă, moral, pe fostul decar al naţionalei.

În cazul în care ar rata calificarea la Campionatul European, clar nu ar fi din vina lui, însă orgoliul lui Gică Hagi ar fi "atins" serios. În plus, pentru a deveni selecţioner al României, Hagi trebuie să renunţe la statutul său de la Viitorul Constanţa, patron-antrenor, deoarece ar deveni imcompatibil cu cel de selecţioner. Acest aspect ar fi cel mai important argument în refuzul preluării naţionalei pentru Gică Hagi, care doreşte să conducă, în continuare, cu mână de fier academia sa, care a început să producă profit consistent în ultimii ani prin vânzarea de jucători. Plecarea sa de la Ovidiu ar putea să lase semne în registrele financiare ale clubului, pe termen lung.

"Vă rog frumos! Vă rog frumos nu pomeniţi! E lipsă de respect faţă de selecţionerul Contra! Nu e normal să lucreze aşa! E absolut absurd, nu e etic şi profesional! Nu e normal!", a spus Hagi, la Telekom Sport, înaintea partidei cu Suedia. După meci, Hagi nu a vrut să vorbească, cel mai probabil dezamăgit de modul în care Cosmin Contra a pregătit meciul.

3. Mirel Rădoi - Fostul jucător al celor de la FCSB este pe val, iar multă lume îl consideră ca fiind, fără echivoc, la un moment dat, selecţioner al echipei naţionale a României. Poate nu acum, însă tinereţea îi este atu. Rădoi (38 de ani) demonstrează maturitate mentală şi nu grăbeşte lucrurile, pentru a nu distruge tot binele pe care l-a construit în jurul echipei naţionale de tineret. Rămâne axat pe conturarea unei noi generaţii de succes, pe descoperirea şi lansarea tinerilor jucători spre echipa de seniori. Ştie că va veni şi momentul său, însă nu prea curând.

"Eu nu. Am spus motivele mele. În momentul când vii la echipa naţională de seniori a României, ai un obiectiv foarte clar, acela de a te califica. Eu, în momentul de faţă, sunt preocupat de alte lucruri. Dacă aş veni vreodată, nu ar fi primul meu gând să calific naţionala. Vreau echipa pe care o antrenze să joace cât mai spectaculos. Ăsta ar fi primul obiectiv. Ori, în momentul de faţă, e clar nu că nu poţi să vii la echipa naţională să pierzi cu 3-0, dar să joci frumos", a declarat Mirel Rădoi, înaintea dublei cu Finlanda şi Irlanda de Nord, pentru EURO 2021 - Tineret.

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare