Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Câţi bani încasează UEFA de la Gazprom. Decizie scandaloasă luată de forul continental după ce Rusia a atacat Ucraina

Câţi bani încasează UEFA de la Gazprom. Decizie scandaloasă luată de forul continental după ce Rusia a atacat Ucrainagalerie foto
Comentarii

UEFA este pusă sub presiune să renunţe la contractul de sponsorizare cu Gazprom, în contextul în care Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. În acest timp, două televiziuni din Marea Britanie susţin că au fost înştiinţate să difuzeze în continuare reclame cu Gazprom, aşa cum prevede contractul.

Joi dimineaţă, Vladimir Putin a anunţat că a decis să atace Ucraina, la două zile distanţă după ce preşedintele Rusiei a declarat independenţa regiunilor Luhansk şi Doneţk.

Imediat după anunţul făcut de Vladimir Putin, trupele staţionate la graniţa dintre Rusia şi Ucraina au început atacul, în timp ce rachetele au lovit obiective strategice şi nu numai.

Există însă dovezi cum că armata rusă nu s-a rezumat doar la obiective militare strategice şi există acum şi foarte multe victime civile.

În tot acest context, UEFA este pusă sub presiune să renunţe la unul dintre sponsorii principali, Gazprom, companie controlată de Kremlin.

UEFA şi contractul care i-a scandalizat pe suporteri

Atât FIFA, cât şi UEFA au încercat să tragă o linie între fotbal şi politică. Cele două foruri au încercat să stea cât mai departe de toate deciziile politice, pe motiv că fotbalul nu trebuie implicat în aşa ceva.

Însă acum lucrurile sunt mult mai grave. Rusia a atacat Ucraina şi a făcut numeroase victime până acum, în timp ce UEFA, prin competiţiile continentale, promovează gigantul Gazprom - companie controlată de administraţia de la Kremlin.

De altfel, de-a lungul timpului, Vladimir Putin a fost primit cu braţele deschise atât în anturajul FIFA, cât şi în cel al UEFA, dar şi de alte foruri sportive internaţionale importante.

De exemplu, finala de Champions League din acest an a fost acordată Sankt Saint Petersburg-ului, dar aproape sigur va fi mutată din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

De fiecare dată, preşedintele Rusiei a avut grijă să-şi promoveze foarte mult imaginea prin sport şi a investit sume foarte mari în sponsorizarea unor competiţii importante.

Aşa s-a ajuns şi la înţelegerea dintre Gazprom şi UEFA. În baza acestui contract, forul continental primeşte anual o sponsorizare de 40 de milioane de euro.

În schimbul acestor bani, Gazprom figurează în lista de sponsori fociali UEFA Champions League şi compania rusă are parte de promovare atât prin bannere, cât şi prin spoturi difuzate la televiziunile care deţin drepturile, în pauzele meciurilor.

Publicaţia sportspromedia.com scrie că BT Sport şi DAZN susţin că au fost obligate să difuzeze în continuare reclame cu Gazprom, la meciurile din Champions League, în ciuda conflictului militar declanşat de Rusia în Ucraina. O decizie considerată scandaloasă în situaţia dată.

”Ca parte a contractului nostru cu UEFA, suntem obligaţi să difuzăm reclamele UEFA Champions League, care ne sunt furnizate de UEFA pentru a fi incluse în transmisiunile noastre”, se arată într-un comunicat BT Sport pentru sportspromedia.

Ca răspuns la ceea ce se întâmplă în Ucraina, reprezentanţii UEFA au declarat că ”monitorizează cu mare atenţie situaţia”. Joi, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, cei de la UEFA au intrat într-o şedinţă extraordinară, dar n-a fost anunţată vreo decizie, ci ele au fost amânate pentru ziua de vineri.

Câţiva parlamentari europeni au cerut ca UEFA să rupă contractul cu Gazprom

Într-o scrisoare deschisă, mai mulţi parlamentari europeni le-au cerut celor de la UEFA măsuri ferme împotriva Rusiei:

”Vă solicităm să încetaţi să consideraţi Sankt Petersburg şi alte oraşe ruseşti drept locaţii pentru competiţii internaţionale de fotbal şi să alegeţi ca prim-pas, foarte urgent, o alternativă pentru finala Ligii Campionilor, din 28 mai 2022.

În plus, facem apel la dumneavoastră să convocaţi o reuniune specială a Comitetului Executiv al UEFA să încetaţi cooperarea cu Gazprom, care are calitatea de sponsor şi să luaţi în considerare sancţiuni împotriva oficialilor ruşi care sunt complici la încălcarea dreptului internaţional”, se arată în scrisoare.

Mesajele anti-război afişate în Europa League şi Conference League, ocolite la cererea UEFA. Fanii s-au scandalizat

Joi seară, în ziua în care Rusia a atacat Ucraina, a fost manşa secundă a 16-imilor Europa League şi Conference League. Pe mai multe stadioane au fost afişate mesaje împotriva Rusiei şi contra războiului, dar cei de la UEFA au dat ordin ca ele să fie cât mai mult ignorate, pe motiv că politicul n-ar trebui amestecat cu fotbalul.

O astfel de situaţie a avut loc la meciul dintre Napoli şi FC Barcelona. Jucătorii celor două echipe au ieşit pe teren cu un banner pe care scria mesajul ”Stop War”, însă momentul nu s-a văzut la TV.

Suporterii din toată lumea s-au scandalizat şi au criticat foarte dur decizia UEFA.

Afla mai multe despre: uefa 

viewscnt
Articole similare