Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ce afacere are Gigi Becali în Ucraina. A primit aproape 10 milioane de euro printr-un contract controversat

Ce afacere are Gigi Becali în Ucraina. A primit aproape 10 milioane de euro printr-un contract controversatgalerie foto

Diverse

Comentarii

Gigi Becali primeşte anual o sumă consierabilă pentru a păzi o fabrică din Ucraina, care nu mai funcţionează de 22 de ani. Sumele încasate de Arcom, firmă unde Gigi Becali este acţionat majoritar, sunt cuprinse între 1 şi 3 miloane de lei pe an.

Arcom SA, companie unde Gigi Becali are 71,53% din acţiuni, are un contract cu statul, încheiat în anul 1999, prin care trebuie să asigure paza fostului combinat de la Krivoi Rog, din Ucraina.

Fabrica nu mai funcţionează de mai bine de 22 de ani, dar tot de atunci compania lui Gigi Becali este una dintre cele 3 firme care asigură paza, în baza unui contract pe care îl are cu statul român, pe care l-a primit print-o Hotărâre de Guvern din 1999. Pentru acest obiectiv, în conturile Arcom SA intră anual sume cuprinse între 1 şi 3 milioane de lei.


Combinatul Krivoi Rog. Sursa foto: Facebook Claudiu Năsui

Cum a ajuns Gigi Becali să primească bani pentru paza unei fabrici din Ucraina

Povestea combinatului Krivoi Rog, din Ucraina, a început în 1986. Atunci, România a investit echivalentul a un miliard de dolari, în banii actuali, pentru construirea combinatului de la Krivoi Rog. Alături de România au investit şi alte state şi, în schimbul acestor bani, ţara noastră ar fi trebuit să primească 30 de milioane de tone de peleţi, necesari pentru producerea oţelului.

Patru ani mai târziu, blocul comunist a căzut şi odată cu el şi investiţia de la Krivoi Rog. În 1999, combinatul a fost închis şi a ajuns un morman de fiare vechi. De-a lungul timpului, celelalte ţări au recunoscut pierderea şi au încercat să recupereze cât mai mult din investiţie. Însă România a preferat să rămână în continuare proprietarea combinatului, alături de statul ucrainean.

Deşi fabrica este o ruină şi nu este aproape imposibil să fie redeschisă, statul român plăteşte din 1999 paza acestui obiectiv. Una dintre cele 3 firme care au primit contractul de pază este Arcom SA, care este deţinută de Gigi Becali.

Potrivit lui Claudiu Năsui, ministrul economiei, statul român plăteşte anual în 5,4 milioane de lei pentru ”paza şi conservarea” combinatului de la Krivoi Rog. O bună parte din această sumă merge în conturile Arcom SA.

Din 1999 până în prezent, cele 3 firme care asigură paza - Arcom SA, Arcif SA şi Uzinexport SA - au primit în total 70 de milioane de lei pentru paza fabricii. Potrivit newsweek.ro, cei mai mulţi bani au mers în conturile firmei lui Gigi Becali, adică 47 de milioane de lei (9,56 milioane de euro).

Claudiu Năsui, ministrul economiei, anunţă acum că îşi propune ca statul român să vândă activele şi creanţele deţinute la combinatul Krivoi Rog.

Afla mai multe despre: gigi becali 

viewscnt
Articole similare