Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cicliştii Ariane Lüthi şi Peeter Pruus, încoronaţi regină şi rege în Carpaţi

Cicliştii Ariane Lüthi şi Peeter Pruus, încoronaţi regină şi rege în Carpaţigalerie foto

Ciclism

Comentarii

Vedeta elveţiană şi campionul estonian au câştigat Carpathian MTB Epic 2018, o cursă acreditată UCI şi organizată în perioada 16-19 August 2018, în România

"A fost incredibil, ceva nemaivăzut, trasee cu adevărat sălbatice şi dure... a fost una dintre cele mai dificile şi mai uimitoare curse în etape la care am fost vreodată!" - acestea au fost cel mai des rostite cuvinte de participanţii străini, imediat dupa fiecare etapă încheiată în cadrul evenimentului Carpathian MTB Epic 2018! Competiţia, acreditată de UCI, a pus la grea încercare abilităţile campioniilor şi legendelor MTB pe parcursul a 4 zile de pedalat în Carpaţii Meridionali!

A 2-a ediţie a Carpathian MTB Epic a reunit la Start 131 de ciclişti din peste 20 de ţări şi 3 continente, În încercarea de a cuceri munţii României şi de a se bucura de privelişti care îţi taie respiraţia şi de trasee sălbatice. Încă de la lansarea sa, în 2017, evenimentul şi-a dorit să fie “Wild, Rugged and EPIC “ – Sălbatic, Dur şi EPIC, iar promisiunea a fost îndeplinită!

Cea mai importantă cursă multi-etapă din Sud-Estul Europei, înregistrată în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), la categoria S2, s-a desfăşurat în perioada 16-19 August la Cheile Grădiştei - Fundata, un complex de nivel Olimpic situat în “Alpii” Transilvaniei, respectiv în judeţul Braşov. Mulţi ciclişti faimoşi, de la campioni Europeni până la cei naţionali, ciclişti de legendă şi participanţi pasionaţi de ciclismul montan au venit la această ediţie pentru a trăi o experienţă uimitoare. Printre ei s-au numărat şi sportivi de talie mondială, cum sunt cei doi Ambasadori de eveniment Ariane Lüthi, din Elveţia, şi Frans Claes, din Belgia, precum şi atletul olimpic, Vitor Gamito, din Portugalia.

Carpathian MTB Epic 2018 este un eveniment deschis tuturor iubitorilor de MTB din ţară şi de peste hotare, atât profesionişti cât şi amatori. Abilităţile şi talentul ciclisştilor profesionişti au fost testate pe durata cusei 4-day EPIC, care a inclus un Prolog de 10 km şi 3 etape zilnice de competiţie, tip XCM (Cross-country Marathon), fiecare desfăşurându-se pe câte un traseu distinct de concurs, pe o distanţă de 60 km fiecare, având plecarea şi sosirea la Cheile Grădiştei - Fundata. Totalul diferenţei de nivel acumulate în urcare, pe durata celor trei etape, este de 8.500 m. Pe durata celor 4 zile, concursul a introdus participanţii în atmosfera locală, în cultura şi tradiţiile româneşti, oferindu-le totodată trasee de neuitat considerate grele şi extrem de provocatoare de către majoritatea cicliştilor străini, fiind comparate cu evenimente similare din from Canada, Elveţia sau zona Ardennes a Belgiei.

În aceste zile s-au purtat multe lupte între Elitele cicliste masculine şi feminine pentru podium iar ordinea s-a schimbat de câteva ori. Cu toate acestea, victoria a revenit celor mai rezistenţi competitori, care sunt câştigători Carpathian MTB Epic 2018 în clasamentul general la Elite: Ariane Lüthi (Elveţia) şi Peeter Pruus (Estonia).

“M-am simţit minunat astăzi! A fost o cursă atât de uimitoare! Am concurat cu Jovana Crnogorac pe tot parcursul cursei, ceea ce îmi oferă dublă satisfacţie că am ieşit pe locul 1. Felicitări, Jovana! Mi-a împins limitele la maxim. De asemenea, am făcut câteva greşeli, însă mi-am spus că trebuie să mă concentrez şi să ţin ritmul. Vreau să felicit organizatorii pentru că au făcut o treabă atât de bun, dar şi cicliştii, care au cucerit acest teren incredibil de dur!", a spus vedeta elveţiană, câştigătoare a celor mai dure curse din lume stated şi campioana de 5 ori la Absa Cape Epic.

Următoarele locuri au fost ocupate de Jovana Crnogorac (Serbia) şi Katazina Sosna (Lituania), la categoria Elite feminin, şi de Marek Rauchfuss (Cehia) şi Frans Claes (Belgia), la categoria Elite masculin. Campioana naţională al Serbiei şi sportiva olimpică, Jovana Crnogorac, a pus luptat aprig în această competiţie şi a trecut prima linia de Finiş în a doua etapă.

“Astăzi, la începutul cursei, am colaborat cu Ariane, dar picioarele mele, obişnuite cu ciclismul cross-country, nu m-au ajutat şi am decis să o iau uşor. De asemenea, am fost un pic obosită după ultimele zile. Având în vedere că voi participa la Cupa Mondială în weekendul următor, am văzut această cursă ca un antrenament şi m-am bucurat de peisaje. Sunt foarte mulţumită de performanţa mea generală, considerând că aproape am urcat Muntele Everest în aceste zile. A fost o experienţă foarte bună, iar traseele uimitoare", a zis Jovana Crnogorac.

Katazina Sosna, campioana naţională a Lituaniei, a fost mulţumită cu locul trei în clasamentul general.

"A fost o cursă foarte bună pentru mine. Nu am fost nevoită să împing bicicleta atât de mult, pentru că terenul nu era atât de abrupt. A fost o pregătire foarte bună pentru mine şi sunt foarte fericită că am venit aici. Mulţumesc organizatorilor şi îi felicit pentru că au făcut o treabă atât de bună!", a precizat atleta.

Concurenţa dintre primii 5 ciclişti, de la categoria Elite masculin, a fost aproape constantă în cele 3 etape. Ciclistul estonian a fost foarte puternic în fiecare etapă şi s-a dovedit a fi cel mai rapid concurent dintre ei.

“Cursa de azi a fost cea mai grea! Am avut şi unele probleme tehnice pe care le-am rezolvat, dar între timp Marek Rauchfuss şi Frans Claes m-au depăşit. Apoi au luat-o pe o cale greşită şi am reuşit să îi depăşesc. A fost o cursă nebună şi sunt fericit! Carpaţii sunt incredibili, iar competiţia a fost foarte bine organizată!" a comentat Peeter Pruus.

Marek Rauchfuss a făcut, de asemenea, curse foarte bune în aceste zile. Chiar dacă el s-a arătat foarte hotărât să-şi apere locul pe podium, cehul a recunoscut că nu a concurat niciodată într-o competiţie atât de dificilă.

“Cursa a fost grea pentru mine azi. Chiar dacă nu am avut probleme, am fost obosit după primele două etape. Astăzi am mers împreună cu Frans Claes. Cu aproape 15 km înainte de final am făcut o întoarcere greşită, ceea ce ne-a încetinit cu 1-2 minute. Organizarea a fost grozavă, iar munţii sunt mai sălbatici decât cee ace am văzut în Cehoa, Slovacia sau Austria!” ne-a spus Marek Rauchfuss.

Frans Claes, lider mondial al seriei de maratoane UCI, a avut de dus o luptă serioasă pentru locul 3, dar a reuşit să menţină un ritm bun. El este şi un obişnuit al curselor pe etape.

"Astăzi m-am simţit mai bine la început decât ieri, aşa că am putut merge cu primii 5 ciclişti. Dar apoi, Peeter Pruus şi celălalt concurent ceh, care a câştigat astăzi, au mers prea repede şi a trebuit să ne menţinem ritmul ultimelor două zile, pentru că în caz contrar... de obicei, plăteşti pentru el la sfârşit. M-am simtit foarte bine aici, locuri uimitoare si trasee montane superbe", a declarat atletul belgian Frans Claes.

Câştigătorii evenimentului au primesc câte 80 puncte UCI MTB XCO, ceea ce îi va ajuta în calificările pentru Jocurile Olimpice.

"Carpaţii sunt diferiţi, au oferit mult mai multe provocări pentru rideri şi a fost Epic aşa cum spune şi numele. Este frumos acolo sus, vremea a fost o provocare pe alocuri pentru noi, dar este într-adevăr o cursă unică! Traseele sunt unice şi este cu siguranţă o mare varietate aici, şi există unele lucruri care pot fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte ceea ce primesc cicliştii. Echipa de organizare care este crucială pentru succesul evenimentului, echipa de aici, este super!" a apreciat Ido Eindor, Comisarul Internaţional al UCI, care a fost şeful comisarilor pe durata evenimentului.

"Suntem fericiţi şi onoraţi ca organizatori să avem atâţia sportivi de top în această cursă pe etape, în inima Carpaţilor! A fost un eveniment Epic, aşa cum am vrut să fie, şi suntem foarte încântaţi să vedem astfel de reacţii pozitive şi minunate în timpul şi la sfârşitul acestui eveniment. Suntem pregătiţi pentru ediţia din 2019 şi vom adăuga câteva elemente noi pentru a stimula evenimentul şi pentru a atrage participanţii, atât atleţi de clasă mondială, cât şi amatori, pasionaţi de acest sport", a declarat Tudor Mocuţa, Director de Eveniment al ACS MPG.

Concursul multi-etapă din Carpaţii Meridionali este unul full-service – „eat, ride and sleep”, oferind tuturor participanţilor o experienţă provocatoare, servicii la un standard de top şi o organizare impecabilă. Premiile oferite de organizatori la Carpathian MTB Epic 2018 includ trofee, medalii, flori, sume în bani în valoare de 15,480 Euro, plus premii speciale de la sponsori.

Ciclistul rutier Raul Sînza, în vârstă de 19 ani, a ajuns în primii zece, în clasamentul general, fiind primul român care a trecut linia finală după fiecare etapă.

“Etapa 3 a fost cea mai rapidă, pe ultima parte am avut urcare, dar de viteză. Am sosit  primul dintre români, în fiecare zi. Acesta fiind primul meu concurs de mountain bike sunt foarte mulţumit de rezultate. Carpathian MTB Epic este o competiţie foarte frumoasă, unică în România, comparabilă cu alte competiţii de talie internaţională”, ne-a spus Raul Sînza.

Cursa dedicată amatorilor 1-day Challenge, a fost organizată pe o rută diferiită de 40 km, special concepută pentru a le oferi acestor rideri o experienţe MTB autentică, în cadrul unui concurs internaţional de top.

Câştigătorii competiţiei de o zi au fost cicliştii români: Augustin Vlaic, Emil Manea şi Stefan Chivu, în clasamentul general masculin şi Alexandra Vulpe şi Tatiana Cotiga, în clasamentul general al feminin.

Toate detaliile despre concurs se regăsesc pe pagina oficială www.carpathianmtb.ro/ro, iar înregistrările transmisiunilor LIVE şi filmele oficiale se regăsesc pe canalul oficial Youtube al Carpathian MTB Epic şi pe pagina Facebook. Ştirile despre Carpathian MTB Epic 2018 sunt transmise in 70 de tari pe televiziunile sportive si promovate si pe alte canale media. In Romania, evenimentul a fost acoperit de Pro TV, Prima TV şi TVR pe durata fiecărei etape.

Echipa de rganizare, colaboratorii, voluntarii şi echipele speciale de intervenţie au inclus mai multe de 200 de persoane, iar serviciile au fost apeciate ca fiind unele de top printre cursele pe etape din lume. Drintre membrii Comitetului de Organizare face parte şi Joko Vogel, originar din Zürich, este co-fondatorul SWISS EPIC şiTORTOUR, şi organizatorul UCI Cyclocross World Championship, eveniment ce va avea loc în 2020 în Elvetia.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: mtb epic 2018cursavictoriepremianti 

viewscnt
Articole similare