Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cosmin Contra, dezvăluiri despre campionatul Arabiei Saudite: ”Câteva cluburi oferă sume stratosferice” / ”Dacă rămâneam la Al Ittihad, luam titlul”

Cosmin Contra, dezvăluiri despre campionatul Arabiei Saudite: ”Câteva cluburi oferă sume stratosferice” / ”Dacă rămâneam la Al Ittihad, luam titlul”

Fotbal

Comentarii

Antrenorul român Cosmin Contra (47 de ani), a oferit un interviu amplu în presa saudită, în care explică cum vede marea revoluţie ce a transformat fotbalul din Arabia Saudită.

Cosmin Contra a explicat cât de valoros este acum campionatul din Arabia Saudită, după investiţiile uriaşe realizate în vara recent încheiată.

Cosmin Contra, încântat, dar şi îngrijorat de investiţiile saudite

”Guriţă” e pe locul 8 cu Damac, ajutat din teren de capitanul echipei naţionale a României, Nicolae Stanciu. Cu toate acestea, recunoaşte că nu se poate apropia de investiţiile echipelor din top. 

Iată interviul integral oferit de Cosmin Contra, pentru ”Arab News”:

  • Cum experimentaţi revoluţia din fotbalul saudit la cârma celor de la Damac, un club din afara prim-planului, în acest moment?

”Ca antrenor, încerci să-ţi faci treaba cât de bine poţi. Trebuie să îmbunătăţesc echipa şi să dau rezultate decente. De aceea lucrez în fiecare zi. 

Există o revoluţie în fotbalul saudit chiar în acest moment şi este din ce în ce mai greu împotriva fiecărui adversar. Dintr-o dată, toate sunt bune. Este o mare provocare”.

  • Te-ai alăturat celor de la Damac înaintea marilor investiţii începute în vară.  Aţi prevăzut acest flux de jucători străini?

”Nu. Nu credeam că se vor investi atât de mulţi bani. Jucători de top din întreaga lume au venit în Arabia Saudită. Nu mă aşteptam să se întâmple asta aşa repede.

Noi (n.r. - Damac) lucrăm cu un buget mic. Suntem un club mic. Ne dorim să continuăm să creştem de la an la an, să ţintim mereu mai sus decât anul precedent. Sper să reuşim să ne atingem obiectivele”.

  • Ai fost la conducerea celor de la Al-Ittihad în urmă cu doi ani. În martie, te-ai alăturat celor de la Damac. Cât de valoros este acum campionatul, cu toate aceste achiziţii costisitoare?

Este o ligă mult mai puternic decât acum câţiva ani. Nu mă refer doar la Al Hilal, Al Nassr, Al Ittihad şi Al Ahli - aproape fiecare echipă este mai bună. 

Este greu să câştigi împotriva oricărui adversar din Arabia Saudită, ceea ce face liga mult mai puternică”.

  • Cum pregăteşti meciurile cu echipele mai mari?

Nu-i poţi trata pe Ronaldo, Benzema sau celelalte staruri precum nişte adversari obişnuiţi, pentru că nu sunt. Sunt campioni uriaşi şi jucători care pot face diferenţa în orice moment al jocului.

Când antrenezi la echipe mari, treaba ta este mai uşoară dintr-un anumit punct de vedere. Jucătorii tăi sunt deja ultra-motivaţi, vor să facă ceva remarcabil şi să obţină rezultate.

Nu trebuie să creezi ambiţie - o au deja. Trebuie să te mişti tactic, să încerci să-i surprinzi chiar şi pe cei care par greu de surprins. Fiecare echipă are o slăbiciune, trebuie să o găseşti şi să încerci să o exploatezi în favoarea ta. Asta e provocarea”.

  • Jucătorii se simt vreodată copleşiţi de calitatea adversarilor?

”Nu. Jucătorii ştiu la ce să se aştepte. Trebuie să fim pregătiţi în fiecare săptămână, asta este datoria noastră. Trebuie să lăsăm tot ce avem pe teren. Dacă facem asta, avem şanse să câştigăm. Liga este mai bună şi jucătorii mei trebuie să accepte progresul”.

  • Este această revoluţie bună sau rea pentru jucătorii locali?

”Totul necesită timp, dar este clar că jucătorii locali au multe de câştigat. Se antrenează şi joacă alături de campioni care au scris istoria acestui joc. Mentalitatea marilor jucători este fantastică. Toţi cei din jur au ceva de câştigat.

Dar dezvoltarea nu trebuie să se termine aici. Infrastructura ar trebui să fie mai bună, şi facilităţile de antrenament. Şi mai multă atenţie ar trebui acordată tinerilor. Cunosc oamenii din Arabia Saudită şi sunt sigur că se vor concentra asupra acestor aspecte foarte curând.

Există multă presiune şi asupra portarilor – aceştia se confruntă cu unii dintre cei mai buni atacanţi din fotbalul mondial.

Depinde şi de echipă. Sunt 10 jucători în faţa ta dacă eşti portar. Din câte îmi dau seama, portarii se descurcă bine. Ai mei se antrenează din greu. Trebuie să vorbeşti cu ei, să-i încurajezi permanent. Există o mulţime de portari locali grozavi în Arabia Saudită, calitatea este acolo şi au talent. Sunt fericit cu portarii mei”.

  • Experienţa ta anterioară în Arabia Saudită a fost la cârma lui Al-Ittihad, unul dintre giganţii ţării. Cum era diferit de acum?

”Nu poţi compara Al-Ittihad şi Damac. Ittihad este unul dintre cele mai mari cluburi din Asia şi presiunea este imensă. Avem şi noi presiuni aici, dar de alt fel. Vreau să stăm într-un loc sigur, să fim în mijlocul clasamentului, un pic mai sus dacă se poate. Acesta este obiectivul nostru la Damac, precum şi îmbunătăţirea jucătorilor pe care îi avem.

Nu vrem stresul unei bătălii pentru retrogradare. Ittihad şi Damac sunt două cluburi foarte diferite, este greu să le compar. Practic, la Al-Ittihad, trebuie să câştigi fiecare joc. Aici, în Damac, este presiunea sub care ne supunem. Personalul şi jucătorii vor să câştige cât mai mult posibil şi să nu renunţe niciodată. Diferite perspective, diferite tipuri de muncă”.

  • În 2022, ai pierdut titlul SPL în faţa lui Al-Hilal în ultima zi a sezonului. Crezi căar fi fost diferită cariera ta dacă ai fi câştigat titlul cu Ittihad?

Probabil. Nu vom afla niciodată. Am avut o înţelegere să rămân ca antrenor al lui Ittihad, indiferent de ce se întâmpla, dar clubul s-a răzgândit. Ştiu munca pe care am făcut-o acolo. Le-am spus şefilor: „Uite, dacă nu câştigăm titlul în acest sezon, garantez 100% că echipa este pregătită să o facă anul viitor”. Aşa s-a întâmplat, dar sub alt manager.

  • Eşti mulţumit de munca ta acolo?

”Munca pe care am făcut-o a fost bună. Echipa a continuat pe aceeaşi notă şi titlul a fost în sfârşit sărbătorit. Dacă aş fi rămas, sunt sigur că aş fi câştigat liga cu Ittihad, nu am nicio îndoială în mintea mea.

Ştiu munca pe care am făcut-o şi cum am pregătit echipa. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă aş câştiga liga la prima încercare. Se întâmplă lucruri ciudate. Aş fi putut câştiga şi să mi se arate uşa, deoarece contractul îmi expira”.

  • Crezi că cluburile mai mici din SPL vor beneficia de investiţii mari în anii următori?

”Eu asa cred, da. Cluburile vor primi suficienţi bani pentru a se asigura că liga este competitivă în ansamblu. Nu ştiu dacă investiţiile vor fi vreodată în aceeaşi măsură ca în primele patru, dar bugetele vor creşte şi vom putea semna noi înşine jucători mai buni”.

  • Mai mulţi jucători îşi oferă acum serviciile?

”Sunt mulţi jucători care vor să vină aici. Dar în acest moment este foarte dificil să negociezi cu ei, deoarece agenţii aud despre sume uriaşe de bani şi cred că toate cluburile din Arabia Saudită pot plăti la fel. Nu este cazul, dar unii nu înţeleg că doar câteva cluburi pot plăti sume stratosferice”.

  • Te confrunţi cu vreo luptă zilnică ca antrenor Damac?

Nu am multe probleme. Avem o relaţie bazată pe respect cu toată lumea – oficialii clubului, jucătorii şi suporterii. Nu a fost uşor la început, poate puţin greu să-i motivezi pe unii dintre ei la început, dar acum toţi tragem în aceeaşi direcţie. Toţi băieţii sunt profesionişti, îmi este mult mai uşor să-mi fac treaba”.

  • Simţi că faci parte din una dintre cele mai mari revoluţii din fotbal?

Cu siguranţă, 100 la sută. Imaginaţi-vă, au transformat o ligă de care nu le păsa multor din afara ţării. Nu a fost uşor. Vor fi investiţi din ce în ce mai mulţi bani. Suntem pe margine şi încercăm să sprijinim în orice fel putem, astfel încât produsul şi fotbalul de aici să devină din ce în ce mai bune”.

Afla mai multe despre: cosmin contraarabia sauditadamac 

viewscnt
Articole similare