Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

De ce noua echipă a lui Ianis Hagi nu se mai cheamă Glasgow Rangers. Motivele din spatele unei decizii istorice

De ce noua echipă a lui Ianis Hagi nu se mai cheamă Glasgow Rangers. Motivele din spatele unei decizii istorice galerie foto
Comentarii

Legendara formaţie scoţiană care l-a transferat definitiv pe Ianis Hagi şi-a schimbat denumirea din Glasgow Rangers în Rangers FC

În Scoţia, se spunea cândva că există trei piloni principali ai vieţii publice: Biserica, sistemul juridic unic scoţian şi Rangers Football Club.

Toate trei au trecut prin încercări grele de-a lungul anilor. Biserica s-a lovit de comploturi şi acuzaţii grave. Dreptul scoţian a suferit, de asemenea, printre controverse şi abuzuri. Dar niciuna dintre aceste instituţii nu a suferit, nu a fost abuzată şi nici nu a murit apoi înviat, precum Rangers FC.

De ce noua echipă a lui Ianis Hagi nu se mai cheamă Glasgow Rangers

"Glasgow Rangers nu va avea drept de participare in prima liga scotiana (SPL) in sezonul viitor, dupa ce federaţia de fotbal autohtonă a considerat ca datoriile clubului nu sunt compatibile cu principiile competiţiei. Forul fotbalistic scoţian a votat într-o majoritate covârşitoare excluderea din Scottish Premier League a clubului"

Aşa a deschis BBC ziua de 4 iulie 2012, una care a zguduit din temelii fotbalul scoţian. De 54 de ori campioană a Scoţiei, gigantul de pe Ibrox Park care în 1972 cucerise şi Cupa UEFA, era retrogradat, fără milă, în liga a patra.

Povestea lui Rangers începe în urmă cu 147 de ani. Fraţii Moses McNeil şi Peter McNeil şi-au dat mâna cu Peter Campbell şi William McBeath pentru fondarea clubului care avea să devină legendă. O legendă care avea să sufere in 2012 o ruşine istorică, imediat după ce The Gers puseseră mâna pe trofeul de campioni cu numărul 54 din istoria lor.

În timp ce imperiul său se dărâma, David Murray a decis să vândă clubul. A fost cedat lui Craig Whyte pentru o liră, iar problemele au început să lovească din toate părţile. În 2011, Curtea de Apel a respins mare parte din actele prin care oficialii lui Rangers îşi justificau plata taxelor, iar datorii de 50 de milioane de lire steline au fost declarate oficial. 

In februarie 2012, clubul intră în insolvenţă, în aşteptarea verdictului judiciar în procesul intentat de fiscul britanic, HM Revenue and Customs.

Incapabil să urmeze planul de redresare al clubului, noul patron, Craig Whyte, nu a plătit nici măcar o parte din datorii. În 2012, Glasgow Rangers a fost oficial retrogradată în eşalonul al patrulea.

Condus spre lichidare, clubul îşi vinde activele, printre care stadionul şi complexul Murray Park, consorţiumului Newco Rangers, condus de Charles Green. După o penalitate de 10 puncte din campionat, clubul este exclus din Prima Ligă Scoţiană, ca urmare a datoriilor faţǎ de fiscul britanic. Palmaresul a fost preluat de Charles Green, cel care avea să pună bazele revenirii lui Rangers spre primul eşalon.

Rangers a revenit in fotbal cu o noua identitate comerciala: Rangers FC, dar suporterii săi, nu au plecat niciodată de lângă clubul pe care îl iubesc. Drumul din Liga a patra până în Premiership a fost anevoios şi greu. Rangers deşi se transformă din Glasgow Rangers în Rangers Football Club Ltd nu-şi pierde cea mai mare dintre averile sale: suporterii.

La primul meci disputat in Liga a patra, suporterii iau cu asalt stadionul. Peste 45 de mii de oameni cântă la unison "We will follow Rangers anywhere" şi transformă din nou Ibrox Park într-o "mare albastră". Ei sunt cei care au continuat practic tradiţia legendarului club la care activează acum Ianis Hagi.

Într-o discuţie cu Telekom Sport, unul dintre fanii ”True Blues Loyal”, cei care întâmplător sunt şi printre cei mai activi fani ai lui Rangers pe reţelele de socializare, a explicat pasiunea pentru clubul scoţian: ”Rangers este religia noastră. Nu acceptăm nicio influenţă pentru că acest club trăieşte datorită nouă. Iar noi, trăim prin intermediul lui. Rangers e totul pentru noi”. Şi chiar este, indiferent că astăzi, Glasgow Rangers a devenit Rangers FC.

Afla mai multe despre: rangersglasgow rangersianis hagi 

viewscnt
Articole similare