Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Dumitru Graur: "În tinereţe, am ţinut cu Steaua şi nu sufeream Dinamo". Destăinuiri despre Cristian Ţopescu

Dumitru Graur: "În tinereţe, am ţinut cu Steaua şi nu sufeream Dinamo". Destăinuiri despre Cristian Ţopescu

Fotbal intern

Comentarii

Reputatul comentator Dumitru Graur i-a acordat in 2009 un interviu amplu lui Cristian Otopeanu, pe atunci jurnalist online la Gazeta Sporturilor, in prezent editor-coordonator online la Dolce Sport.

A fost prima si ultima oara cand Dumitru Graur s-a destainuit unui jurnalist, raspunzand deschis inclusiv intrebarilor incomode.

Redam pe www.dolcesport.ro interviul, asa cum a fost el publicat pe www.stelisti.ro.

---------------------------------

Intr-un interviu acordat lui Cristian Otopeanu, fostul comentator sportiv din perioada 1984-1997, Dumitru Graur, a dezvaluit ca a tinut cu Steaua si ca o antipatiza pe Dinamo. Totodata, Graur a povestit ca Duckadam era "pulbere" in noaptea in care l-a intervievat dupa sosirea de la Sevilla.


De: Cristian Otopeanu


- stelisti.ro: Domnule Dumitru Graur, cum se desemnau in anii '80 comentatorii echipelor romanesti in cupele europene?

- Dupa ce Cristian Topescu a fost dat afara din TVR in 1983, mai ramasesem practic doi comentatori: eu si Cornel Pumnea. Mai era si Teoharie Coca-Cosma, insa el era comentator de radio. Pe atunci se aplica "sistemul Topescu", adica fiecare dintre noi isi alegea cate o echipa si mergea cu ea pana cand parcursul respectivei echipe in cupele europene se termina.

In sezonul 1985-1986, am ales Craiova. Ma atasasem deja de "Craiova Maxima" si eram alaturi de ei. Pumnea era dinamovist si a ales Dinamo, iar Coca-Cosma a ales Steaua. Asa a ajuns el sa comenteze tot traseul Stelei pana in finala.

In drumul catre a doua finala, am ales eu Steaua. Am vazut cum juca, practica un fotbal incantator.

- stelisti.ro: Totusi, nu ati comentat finala din '89 cu AC Milan...
- Da, insa interesant este ca eu am fost la Barcelona, unde s-a jucat finala. Ajuns acolo, am avut o surpriza. Intru in stadion si dau ochii cu Ilie Ciurescu, pe atunci redactor sef adjunct al Departamentului Actualitati din cadrul TVR. Cum ma vede, imi zice: .

Am ramas interzis, mai ales ca Topescu era suspendat pe o perioada nelimitata dupa ce afirmase in 1983 ca ar fi bine ca jucatorilor romani sa li se permita sa se transfere cand ajung la o anumita varsta. Am aflat apoi ca totul a fost la ordinul lui Valentin Ceausescu. Lacatus s-a dus inainte de meci la el si i-a spus ca Topescu le poarta noroc. Asa a comentat el finala.

Am stat langa Topescu la acel joc. Mi-a dat o lectie pe care nu am uitat-o niciodata. Cu toate ca stadionul era un vulcan, 87.000 de italieni, iar golurile in poarta Stelei nu se mai opreau, Topescu era extrem de calm. Nu mi-a venit sa cred ca poate fi asa. Pe mine tremura carnea cand auzeam cum urlau fanii lui Milan. El isi adusese o camera video, iar inainte de meci a inceput sa filmeze atmosfera din tribune.

Alta lectie de la el. La fiecare dintre cele patru goluri marcate de AC Milan, se comporta ca si cum ar fi stiut dinainte ce se va intampla: a tacut. Nu a zis absolut nimic, la nici una dintre reusitele lor. Abia dupa ce se potoleau fanii relua comentariul, ca si cum nimic nu se intamplase.

Tot legat de acea finala, mai este un aspect putin cunoscut publicului. Televiziunea spaniola era in greva si amentintase ca intrerupe transmisia daca solicitarile nu vor fi satisfacute. Insa Berlusconi aflase acest lucru si a dublat toata transmisia. La un momentdat, in timpul finalei, operatorii au lasat camerele intr-o pozitie si au plecat. Imediat, a intrat in functiune carul de reportaj adus de Berlusconi.

"Valentin Ceausescu? Ingrozitor de distant. Se uita prin tine!"

- stelisti.ro: Au existat zvonuri ca acel meci a fost trucat...
- Pot sa va spun ca in anii '90 m-am intalnit cu marele Sergio di Cesare, de la Gazetta dello Sport. Mi-a spus ca il intereseaza daca Milan-Steaua a fost aranjat, pentru ca ei faceau o ancheta la ziar. Se vorbea ca Valentin Ceausescu a primit un milion de dolari pentru ca Steaua sa cedeze jocul.

- stelisti.ro: Apropo de Valentin Ceausescu, ce impresie v-a lasat in anii '80?

- Nu ne baga in seama, nu eram noi prea importanti pentru el. Se uita parca prin tine. Tin minte ca era ingrozitor de distant si de rece cu noi, dar foarte cald cu jucatorii.

"Duckadam era «pulbere» cand i-am luat interviu la aeroport in 1986"

- stelisti.ro: Ati fost unul dintre trimisii TVR in noaptea in care Steaua a sosit pe Aeroportul Otopeni dupa finala de la Sevilla. Cum a fost?
- La finalul jocului cu Barcelona, m-am urcat in masina si m-am indreptat spre televiziune. Nu mi-a impus nimeni, asa am simtit eu ca trebuie sa fac. Au fost trimise doua echipe la "Otopeni": doi reporteri, doi cameramani si doua persoane cu reflectoarele. Si imi amintesc ca operatorul meu tremura asa tare de emotie, incat avea probleme sa focalizeze imaginea. Iar atunci cand i-am luat interviu lui Duckadam, era "pulbere".

- stelisti.ro: Si cum a facut fata interviului?
- S-a straduit si a iesit foarte bine.

"In tinerete tineam cu Steaua, nu sufeream Dinamo"

- stelisti.ro: In tinerete, aproape oricine are o simpatie pentru o anumita echipa. A dumneavoastra care a fost?
- Recunosc faptul ca Steaua a fost simpatia mea. Plus ca pe vremea aceea nu sufeream Dinamo. Eu am deschis tarziu ochii in fotbal, prin '63-'64. Nu prinsesem decat finalul marelui CCA, insa eram fan al lui Gica Constantin. Mai tarziu, am jucat fotbal de performanta, iar simpatia s-a estompat.

De altfel, am ajuns si la loturile nationale de juniori. Am evoluat la Sportul si la tineretul Rapidului. Apoi, am terminat actualul ANEFS, cu specializarea fotbal şi antrenor, categoria a III-a si am cautat sa devin cat mai obiectiv. Mai tarziu, unii ma injurau ca tin cu Steaua, altii ca sunt dinamovist. Asta spune multe despre obiectivitatea mea.

- stelisti.ro: Ce parere aveti despre actualii comentatori?
- Sunt destui buni. Insa, din cauza multiplelor partide transmise, au aparut multi comentatori, si, totodata, numeroase erori. Unii ma enerveaza in asemenea masura, incat opresc sonorul la televizor.

Pot spune ca sunt autorul implementarii in Romania a stilului cu doi comentatori. M-am batut cu Topescu dupa Revolutie pentru acest lucru. El era invatat cu un singur comentator si refuza sa accepte alta varianta. Peste ani, propunerea mea avea sa se impuna.

- stelisti.ro: Ati avut vreun model de comentator?
- Nu! Niciodata! A existat un singur model pentru toti, Cristian Topescu, dar mie nu-mi placea. Plus ca el a fost omul care a promovat nonvalorile.

"Topescu citea mereu de pe foaie, eu vorbeam liber"

- stelisti.ro: Deduc faptul ca nu erati in cele mai bune relatii cu Cristian Topescu...
- El ajunsese la "performanta" de a nu scoate nici o vorba fara sa o citeasca de pe foaie. Mai putin cand spunea cine e la minge. Era stilul lui si era un lucru cunoscut de catre cei care lucrau in televiziune. Sigur, citind, aveai siguranta ca spui lucruri interesante si fara o ezitare a vocii sau a logicii. Eu insa vorbeam liber, eram singurul care faceam asocieri de idei, fara foi in fata. Oricum, Topescu a fost un bun comentator pentru acei ani. Apoi, firesc, a fost depasit, asa cum am fost si eu mai apoi.

- stelisti.ro: Dar la inceput si la final de comentariu aveati foi?
- Pentru inceput de partida, ca sa intram mai usor in comentariu, toti aveam cate o foaie dupa care citeam. La sfarsit, era important sa nu spunem cine stie ce, care putea fi interpretat. De aceea se ajunsese la trei variante de comentariu pentru finalul unui meci: esec, egal si victorie.

- stelisti.ro: Totusi, nu aveti nici un cuvant bun despre Topescu?
- Ba da! Daca astazi se pot face retrospective sportive, cum ar fi emisiunea "Replay", acest lucru i se datoreaza si lui Topescu. El a organizat arhiva la acea vreme.

- stelisti.ro: Ati remarcat faptul ca astazi comentatorii nu mai pronunta numele jucatorului care este la minge decat foarte rar?
- Da? Nu am observat. Poate pentru ca nu recunosc jucatorii.

Gafa vietii la postul de comentator

- stelisti.ro: Care a fost cel mai neinspirat comentariu din intreaga cariera?
- Era in 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona. Comentam atletism si sarea Alina Astafei, o exceptionala sportiva. Langa mine, la pupitrul de comentator, era Andi Vilara. Si mi-am amintit eu ca Astafei nascuse recent. Am inceput sa zic: "Ne aducem aminte ca Alina Astafei a dat nastere..." si m-am uitat la colegul meu, nu stiam daca era vorba de fetita sau de baietel. Vilara mi-a facut semn ca nu stie nici el si atunci am avut proasta inspiratie sa continui: "... a dat nastere unei fiinte umane".

- stelisti.ro: Sunt destule persoane care nu va simpatizeaza..
- Da, probabil din doua motive. Unul este ca eu am fost cel care a comentat in acei ani numeroase competitii. Nu doar fotbal, ci si alte sporturi. Al doilea motiv este ca am calatorit in toata lumea datorita comentariilor. Probabil ca este vorba de invidie.

- stelisti.ro: Care sunt primii trei comentatori la ora actuala, in opinia dumneavoastra?

- In ordine alfabetica, Baleanu, Cosmescu si Gradinescu. De altfel, pe acestia eu i-am selectionat si promovat.

- stelisti.ro: Ce v-a atras la Emil Gradinescu?
- Am vazut in el un bun comentator. Venise Euro '92 si nu aveam comentatori in televiziune. Eu eram seful redactiei Sport a TVR, redactie creata de mine de la zero. Si imi trebuia inca cineva care sa comenteze. Eram eu, Topescu si Ionel Stoica. Am avut de ales intre Sorin Hobana si Emil Gradinescu. L-am preferat pe ultimul si l-am pus apoi si la finala sa comenteze.

Cum a ajuns Emil Gradinescu sa comenteze "meciul vietii lui"

- stelisti.ro: Gradinescu a primit numeroase premii in ultimii ani, credeti ca este cel mai bun com...
- Este bun Emil. Foarte bun. Imi place calmul de care da dovada, nu se lasa prada emotiilor. Premiile sunt meritate. Haideti sa va povestesc cum a ajuns el sa comenteze meciul vietii sale, Tara Galilor-Romania 1-2, din 1993, la Cardiff!

Acolo trebuia sa comentez eu, dar am fost demis mai inainte de Topescu. Ce s-a intamplat? A venit Paul Soloc (n.r. directorul Departamentului Emisiunilor Informative) cu ideea sa comasam departamentele Actualitati si Sport, iar eu m-am opus. Soloc s-a dus apoi si la Topescu, iar el a acceptat propunerea. Apoi, in Consiliul de Administratie al TVR, Soloc a zis ca Topescu este cel mai potrivit pentru functia de sef, in locul meu.

Cand m-am intors din Feroe, unde Romania batuse cu 4-0, Soloc m-a anuntat ca sunt demis. Eu am fost cel care s-a zbatut sa nu mi se fure 10 secunde din programul de sport. Pai, 8% din programul lunar al TVR era asigurat de redactia Sport, lucru facut de mine cu o mana de oameni.

Sa revenim. Dupa ce am fost demis, Topescu preluase puterea. El nu credea ca batem la Cardiff. Iar unde simtea ca nu vom castiga, prefera sa nu mearga. Asa ca a decis sa il trimita pe Gradinescu acolo. Si Emil a facut meciul vietii lui, un comentariu foarte bun.

- stelisti.ro: Ce regretati din perioada petrecuta in TVR?
- Ca nu am pus la punct o arhivare asa cum trebuie. Anagajam cativa oameni care lucrau 2-3 luni, iar apoi deveneau reporteri si plecau. Nu le placea sa stea, sa fiseze, sa caute in arhive.

- stelisti.ro: Ceva ce v-ati fi dorit sa comentati si nu s-a putut?
- Da, mi-ar fi placut sa comentez mai multe meciuri de la Campionatul Mondial din SUA '94. Le-am comentat cu precadere pe cele de pe Coasta de Est (New York, Washington, Boston), plus finala mica si, partial, finala mare de la Los Angeles, cu Topescu! Ar mai fi fost Campionatul Mondial din 1998, dar nu mai eram in TVR. Apoi, in 2002, ma uitam cu invidie la cei de atunci, Enachescu si Gradinescu. Insa, dupa atatia ani, mi-a trecut.

- stelisti.ro: Ati fost si ziarist de presa scrisa, mai bine de un deceniu. Ce v-a placut mai mult? Presa scrisa sau comentariul sportiv?
- Dificil de spus. Oricum, eu sunt printre putinii care au imbinat cum trebuie presa scrisa si televiziunea.

Demis de Camelia Voiculescu pentru ca s-a "opus tabloidizarii"

- stelisti.ro: Care este maximul profesional atins?
- Directorul Gazetei Sporturilor, la inceputul anilor 2000. Au fost vremuri grele, patronii nu investeau nici un leu. Eram directorul tuturor departamentelor Sport din trustul Intact.

Cel mai bine e sa ii intrebati pe cei cu care am lucrat. Am fost si sef, dar si lider de sindicat. I-am si "calarit", dar am si militat pentru drepturile lor.

- stelisti.ro: Considerati acea perioada un esec sau un succes?
- E dificil de spus. Nu consider ca a fost un esec. Am facut lucruri bune, au fost anchete numeroase facute de Gazeta. Iar in acea vreme nu exista tabloidizarea presei, cum e acum.

- stelisti.ro: Cum ati plecat de acolo?
- M-am opus tocmai tabloidizarii stirilor. Intr-o zi, m-a chemat Camelia Voiculescu si m-a anuntat ca sunt demis. Mi-a spus ca nu are nimic personal cu mine, dar ca vrea sa le dea o sansa tinerilor.

- stelisti.ro: Astazi v-ati mai opune acestui trend?
- Cred ca as nuanta. Asta este situatia acum. Dar vreau sa va intreb: de ce Gazzetta dello Sport nu se tabloidizeaza si merge atat de bine?


CV Dumitru Graur:

- nascut in 1947

- a absolvit ANEFS in 1971

- 1971-1974 - ziarist la "Sportul"

- 1974-1984 - ziarist la "Flacara"

- 1984-1997 - angajat la TVR - comentator

- redactor sef al primei redacţii sportive la TVR (1990)

- 1997-1999 - director al departamentului sportiv la Prima TV

- 1999-2001 - director al departamentului sportiv la Antena 1

- in 2001 a fost directorul Gazetei Sporturilor

viewscnt
Articole similare