Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Echipe de legendă | Ajaxul anilor '70 cu Johan Cruyff şi românul Ştefan Kovacs în prim-plan. Cum au dominat olandezii Europa

Echipe de legendă | Ajaxul anilor '70 cu Johan Cruyff şi românul Ştefan Kovacs în prim-plan. Cum au dominat olandezii Europa

EURO

Comentarii

Cand spui "fotbal total", gândul îţi zboara imedit la Johan Cruyff şi la Ajax-ul de la începutul anilor 70. Atunci lăncierii au dominat lumea fotbalului şi au câştigat de 3 ori la rând Cupa Campionilor.

  • Nu rata emisiunea Euro Center, în fiecare săptămână, luni şi marţi, de la 17:30, Telekom Sport 3.

Totul a început în 1971, atunci când Ajax a bifat prima reuşită. Trupa condusă atunci de Rinus Michels a învins-o cu 2-0 pe Panathinaikos în finala de pe Wembley după reuşitele lui Van Dijk si Haan.



Apoi a urmat era Ştefan Kovacs. Alături de Johan Cruyff, antrenorul român a pus bazele uneia dintre cele mai frumoase echipe din istorie, o echipă care impresiona prin modul în care evolua, indiferent de adversar. Kovacs a introdus metode noi de antrenament, a oferit libertate totală fotbaliştilor şi rezultatele au apărut imediat pe teren. În drumul spre finală, Ajax a eliminat fără prea mari probleme nume grele precum Dinamo Dresda, Marseille, Arsenal sau Benfica. Iar ultimul act e considerat de multi cel mai bun moment din istoria olandezilor. Disputată chiar pe terenul marii rivale Feyenoord, finala împotriva Interului lui Mazzola, Boninsegna sau Jair a fost o demonstraţie de fotbal total. A fost momentul de aur pentru Johan Cruyff, care a decis de unul singur partida cu o dublă spectaculoasă.

Şi povestea a mers mai departe iar în următorul sezon olandezii au devenit din nou regii Europei. Dupa ce a eliminat Bayern şi Real Madrid, Ajax a înfruntat-o în marea finală pe Juventus, echipă la care evoluau fotbalişti precum Zoff, Capello sau Altafini. Johny Rep a fost erou, a înscris singurul gol şi a adus a 3-a cupa consecutiva. Ajax a pastrat definitiv trofeul, Cruyff a demonstrat încă o data, daca mai era nevoie, că era cel mai bun fotbalist al planetei, iar românul Stefan Kovacs a cucerit a doua Cupă a Campionilor consecutivă şi e considerat până în ziua de azi unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului.
 

Afla mai multe despre: ajaxcruyffstefan kovacsechipe de legenda 

viewscnt
Articole similare