Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Mircea Fraţică, primul medaliat olimpic din istoria judoului românesc, atac frontal: ”Actuala conducere federală trebuie să plece”

EXCLUSIV | Mircea Fraţică, primul medaliat olimpic din istoria judoului românesc, atac frontal: ”Actuala conducere federală trebuie să plece”

Alte sporturi

Comentarii

Pentru judoul românesc, prima medalie olimpică a fost cucerită în 1984, la JO de la Los Angeles, de Mircea Fraţică. Acesta cucerea atunci bronzul reuşind o performanţă de excepţie pentru sportul de pe tatami din România. Aflat la Tokyo, la Campinatele Mondiale organizate de Federaţia Internaţională, Fraţică a lansat atacuri frontale la adresa actualei conduceri federale.

Fraţică e de părere că dezastrul de la Tokyo are în spate o motivaţie clară. Slaba conducere federala, alcătuită din Cosmin Guşă, în calitate de preşedinte, şi Florin Bercean, în calitate de vicepreşedinte şi antrenor. ”Declinul a început de la Rio. Atunci Florin Bercean ar fi trebuit să facă un pas lateral şi să lase pe altcineva să vină să preia conducerea lotului. Când tu vezi că nu ai rezultate, că lucrurile nu merg, ar fi fost normal să laşi pe altcineva în locul tău. Dar Bercean a continuat să se agaţe de funcţii. Ceea ce nu mi se pare normal. În privinţa lui Guşă s-a demonsteat faptul că este un preşedinte foarte slab. Sub conducerea lui judoul românesc este la pământ”, crede Fraţică. 

Cum lumea judoului este mică, nemulţumirile încep să devină tot mai evidente, iar cazanul sub presiune stă să explodeze . ”Am auzit, repet, am auzit de la oamenii din judo că de fapt japonezul adus la lot de Federaţie nu poate să-şi pună în practică planul de pregătire deoarece mai tot timpul există o imixtiune din partea lui Bercean. Păi ori eşti vicepreşedinte ori eşti antrenor. Trebuie să te decizi. O mare greşeala a fost că a adus toate loturile la Cluj. Ar fi trebuit ca loturile să activeze în oraşe separate. Nu toate în acelaşi oraş”, a mai spus Frăţică. 

Cunoscutul tehnician nu întrevede nici o speranţă ca România să obţină vreo medalie la Tokyo. ”Visăm prea frumos. Nivelul este foarte ridicat. Noi să ne mulţumim cu participarea. Medalii nici gând. Când Cosmin Guşă spunea că vom lua la Tokyo două medalii cred că nici el nu credea în ceea ce spunea. Ne îmbătăm cu apă rece dacă ajungem să credem acest lucru”, a mai precizat Frăţică.

Premiat de Lascău, dat afară de Guşă

În 2016, Mircea Frăţică era premiat de Florin Lascău, fostul preşedinte al FR de Judo, care l-a declarat antrenorul anului. La nici o lună distanţă de la acel moment, Guşă l-a pus pe liber. ”Am rămas fără cuvinte când am văzut că sunt dat afară. Şi de cine? De un om care doar îmbrăca frumos cuvintele şi atât”.

Guşă nu a venit la Tokyo

Până nu cu mult timp în urmă prezent la aproape toate competiţiile importante, Cosmin Guşă absentează acum de la actuala ediţie a Mondialelor. ”Cred că şi-a dat seama că nu vom face nimic. De asta nu a venit aici”, a adăugat Frăţică. 

Afla mai multe despre: mircea fraţică 

viewscnt
Articole similare