Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

În mintea fotbaliştilor români. El este psihologul care le antrenează „tricolorilor” mentalul în plină pandemie. Care sunt metodele de lucru | EXCLUSIV

În mintea fotbaliştilor români. El este psihologul care le antrenează „tricolorilor” mentalul în plină pandemie. Care sunt metodele de lucru | EXCLUSIV

Echipa națională

Comentarii

Silviu Ioniţă este expertul Federaţiei Române de Fotbal când vine vorba de mentalul „tricolorilor”. Telekom Sport a stat de vorbă cu psihologul care a făcut joncţiunea de la echipa naţională de tineret la naţionala de seniori odată cu promovarea lui Mirel Rădoi.

Silviu Ioniţă este unul din oamenii care stă în spatele ultimelor două mari succese ale echipelor naţionale ale României. Mai întâi, psihologul FRF a fost alături de prima reprezentativă în Franţa, la Euro 2016, urmând ca apoi să facă parte din staff-ul lui Mirel Rădoi la Campionatul European de tineret de anul trecut, atunci când „tricolorii” mici au ajuns până în semifinalele turneului final

Odată cu numirea lui Mirel Rădoi în funcţia de selecţioner al naţionalei de seniori, Silviu Ioniţă revine şi el la prima reprezentativă. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Telekom Sport, el a dezvăluit cum îşi desfăşoară munca în plină pandemie de coronavirus şi cum reuşeşte să le menţină fotbaliştilor psihicul tare chiar şi în aceste clipe dificile.

Cum au perceput această perioadă jucătorii români care lucrează cu tine?

„Această perioadă e o anomalie, stilul de viaţă cu care eram obişnuiţi, rutina sportivă cu care eram obişnuiţi este suspendată. De aceea, cea mai mare provocare a sportivilor în această perioadă e să rămână în formă sportivă, astfel încât la finalul acestei perioade să fie într-o formă sportivă acceptabilă, ca apoi să revină la forma sportivă optimă pentru competiţii.”

Cum au perceput această perioadă jucătorii români care lucrează cu tine?

„Deja sportivii cu care lucrez se confruntă cu situaţii concrete. Perturbări ale ciclului somnului, ale alimentaţiei, ale dispoziţiei, ale stării de bine, a stării de a se simţi utili în cadrul unei zile. Această izolare ne duce într-o situaţie în care pur şi simplu trebuie să gestionăm psihic fiecare lucru cu care ne vom confrunta.  Ceea ce lucrez cu ei e să uite vechea rutină cu care erau obişnuiţi şi să copnstruioască o rutină nouă în acest context. De aceea conceptul pe care l-am propus a fost rutină sportivă în vreme de carantină.  Deja dintr-o dată lucrurile sunt total diferite şi reusesc să integreze cei patru piloni ai antrenamentului  partea fizică, tehnică, tactică şi mentală în acest antrenament astfel încât să-şi păstreze focusul pe ceea ce este important. Să se păstreze într-o formă sportivă optimă în această vreme de carantină.”  



Care au fost cele mai frecvente întrebări pe care ţi le-au adresat?

„Cele mai frecvente întrebări pe care sportivii mi le adresează sunt legate de perturbarea somnului şi de perturbarea stării de dispoziţie din timpul zilei. Legate de somn, lucrurile sunt destul de simple şi de clare, fiind obişnuiţi cu foarte multă activitate în timpul zilei, inclusiv cu ieşitul frecvent  din casă pentru antrenament şi diferite activităţi de recuperare, dintr-odată simţindu-se în casă şi restrângându-se activităţile, dar şi intensitatea acestora, ciclul somnului este perturbat. Ce lucrez cu ei este pentru reglarea acestui ciclu al somnului şi deja soluţiile sunt personalizate pentru că fiecare este diferit.

A doua intrebare frecventă este legată de starea de dispoziţie pe care o au în timpul zilei, care este şi schimbătoare, dar tinde către o stare de moleşeală, chiar către plictiseală sau lipsă de sens. Sportivii find activi şi tot timpul având obiective concrete pe termen scurt, mediu şi lung, deodată toate acestea, cele pe termen scurt şi mediu sunt suspendate, resimt aceste lucruri foarte puternic şi încearcă să regăsească în această izolare starea de bine.”

Cum reuşeşti sa te împarţi intre echipa naţionala mare şi cea de tineret. În ce va consta munca ta la nivel de echipe naţionale, după ce Rădoi a ajuns selecţionerul echipei mari?

„În acest moment sunt dedicat 100% proiectului pe care selecţionerul Mirel Rădoi îl implementează la naţionala mare, iar continuarea muncii mele la echipa de tineret la U21 este preluată de alt coleg.”



Cum se simt aceste amânări ale barajului? Eram pregătiţi sa jucam in Martie, acum data este necunoscuta.

„O problemă reală care continuă este amânarea competiţiilor sportive. Deja în prima perioadă s-au vehiculat fel şi fel de date, de la o săptămână la câteva săptămâni, dar iată că forurile internaţionale au amânat cu minim două luni, într-un scenariu optimist.  Impactul cel mai mare al acestor decizii şi răsturnări decizionale nu s-a reflectat asupra sportivilor, ci asupra antrenorilor.  Antrenorii cu care am discutat au perceput aceste răsturnări şi aceste amânări foarte puternic pentru că sunt conectaţi la ce se întâmplă şi încearcă să-şi păstreze sportivii într-o formă sportivă optimă ca atunci când îşi vor relua competiţiile, să aibă o echipă cu care să concureze la un nivel optim.”

Care sunt principiile după care trebuie sa se ghideze orice jucător profesionist in aceasta perioada?

„Principiile după care ar trebui să se ghideze sportivii de performanţă în această perioadă pot fi rezumate la 3. Primul este responsabilitatea personală, al doilea e legat de disciplină şi al treilea de starea de pozitivitate. Când mă refer la responsabilitate personală, mă refer că tot acest regim de antrenament şi stil de viaţă sportiv era bine reglementat de către conducătorii cluburilor, antrenori, preparator fizic, medic, psiholog, kinetoterapeut, maseur. Tot acest staff multidisciplinat din jurul sportivului care îl ajută să obţină performanţe sportive înalte.  De data aceasta, influenţa noastră, a specialiştilor din jurul sportivilor este foarte limitată.  De aceea, sportivii trebuie să înţeleagă că în această perioadă miza cea mai mare este păstrarea unei forme sportive optime. La finalul acestei perioade trebuie să fie într-o formă sportivă acceptabilă ca atunci când se vor relua antrenamentele, el să se ridice la un nivel de performanţă şi de formă sportivă optimă pentru competiţii.

Acest principiu este legat de al doilea, de disciplină. Cum am spus, până acum lucrurile erau reglementate de alte persoane din jurul sportivului, de data aceasta el trebuie să fie mult mai receptiv la sugestiile date de antrenor sau a membrilor din staff.  Să le integreze într-un program zilnic.

Al treilea principiu e legat de pozitivism. Degeaba facem aceste lucruri dacă nu avem această stare de bine pe care să o cultivi în fiecare zi. E foarte uşor în această stare de izolare să cădem în stări depresive sau în stări negative. Această perioadă o să ne treacă printr-un roller coaster emoţional de la stări de lipsă de sens, trândăvie, delăsare până la stări de surescitare în care putem să facem foarte mult. Starea potrivită e de pozitivism, o stare în care în fiecare zi să simtă că reuşsesc să facă lucruri pentru ei, pentru forma lor sportivă şi atunci să fie considerate succese ale lor în fiecare zi, să le hrănească această stare de pozitivism şi de bine în fiecare zi.”

Afla mai multe despre: silviu ionitapsihologechipa nationalafrfromania 

viewscnt
Articole similare