Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

INTERVIU emoţionant cu nepotul lui Ilie Balaci, Hristu Trică: "Mi-a fost mentor, îndrumător, prieten!" De ce l-a îndreptat "Minunea Blondă" spre teatru şi nu spre fotbal

INTERVIU emoţionant cu nepotul lui Ilie Balaci, Hristu Trică: "Mi-a fost mentor, îndrumător, prieten!" De ce l-a îndreptat "Minunea Blondă" spre teatru şi nu spre fotbalgalerie foto

Special

Comentarii

La cei 19 ani ai săi, Hristu Trică, nepotul lui Ilie Balaci visează să devină unul dintre actorii de succes ai României. Este student în primul an al Universităţii Naţionale de Actorie Teatru şi Film din Bucureşti.

Pentru prima oară de la drama pe care familia sa a trăit-o prin pierderea lui Ilie Balaci, unul dintre cei mai de seamă fotbalişti din istoria fotbalului nostru, Hristu a acceptat să vorbească în exclusivitate pentru telekomsport.ro despre bunicul său.
 
Mentor, îndrumător, prieten! Nu bunic!
 
TELEKOMSPORT.RO: Hristu, vom începe acest dialog cu o întrebare cât se poate de firească: cum era bunicul Ilie Balaci?
Hristu Trică: Îmi este greu, foarte greu să vorbesc despre el la trecut. Trebuie să ştiţi că niciodată nu a acceptat să i se spună bunicul. Eu îi spuneam Nonu. Iar bunicii mele îi spun Nona. Cred că dacă mă auzea că îi spun bunicul, s-ar fi supărat foarte tare pe mine. De fiecare dată când ieşeam cu el pe stradă, îmi spunea râzând: "Spune-mi câţi 'buni' sunt ca mine. Ce bunic mai poartă azi geacă din piele sau blugi în ton cu moda?" Am admirat tot timpul felul lui de a fi. Era inconfundabil. Era mândria mea. 
 
Cum era relaţia ta cu el?
Hristu Trică: Aveam o relaţie foarte apropiată. Foarte strânsă. El a fost cel care m-a îndrumat către actorie. Iniţial am vrut să fac fotbal, dar şi-a dat imediat seama că nu sunt făcut pentru acest sport. Nu pot spune că îmi plăcea în mod special. Mi-a spus direct: "Se vede că nu-ţi place fotbalul. Eşti prea leneş pentru sportul ăsta". Atunci i-a venit ideea de a-mi sugera să mă îndrept către teatru. "Uită-te la tine cât de frumos eşti. Ai putea să te faci actor. Ar fi un drum bun pe care l-ai putea urma". Am început să mă gândesc tot mai mult la ideea asta. În clasa a 12-a a intrat într-o trupă de teatru, iar acum sunt student în primul an la UNATC. Şi pentru a continua răspunsul la întrebarea dumneavoastră vă pot spune că eu nu l-am perceput ca bunic. Pentru mine a fost un mentor, un îndrumător, un prieten.

Îţi aduci aminte care au fost sfaturile pe care ţi le-a dat de-a lungul timpului şi pe care nu le vei uita niciodată? 
Hristu Trică: Tot ceea ce aleg să aleg cu sufletul şi tot ceea ce voi face în viaţă să fac în aşa fel încât acţiunile mele să mă facă fericit. Este sfatul care mă va urmări toată viaţa. 
 
Despre fotbal vorbeai cu el?
Hristu Trică: Nu atât de mult pe cât discuta fratele meu, Atanas. Eu vorbeam cu el despre Real Madrid. Este echipa mea preferată din străinătate.
 
A dânsului care era? Mă refer la o echipă din străinătate...
Hristu Trică: Îi plăcea de FC Bracelona. De multe ori ne tachinam pe marginea acestui subiect.
 
Pentru că Ilie Balaci a fost şi va rămâne emblema fotbalului românesc dar mai ales a Universităţii Craiova, din ţară tu simpatizezi tot echipa Craiovei?
Hristu Trică: Nu pot spune că am o e echipă preferată din ţară, în mod special. Dar pentru tot ceea ce a făcut bunicul pentru Craiova am o datorie morală faţă de această echipă, de a fi un simpatizant al culorilor alb-albastre.
 
Lăsat fără cuvinte de evoluţiile bunicului: "Era un lider înnăscut!"
 
Ne poţi spune care este meciul de fotbal pe care l-ai văzut pe înregistrprile tv, în care dînsul a evoulat, iar pe tine te-a impresionat în mod special?
Hristu Trică: Nu aş vrea să vorbesc prostii, dar mi-a rămas în amintire meciul pe care l-a disputat cu echipa naţională, pe Wembley, contra Angliei. Am văzut şi alte secvenţe din alte meciuri şi am rămas fără glas atunci când vedeam uşurinţa cu care-şi depăşea adversarii. Era foarte rapid. Apreciam stilul lui de joc, rapiditatea şi mai ales inteligenţa cu care acţiona în teren. Era un lider înnăscut. 
 
Te-a văzut jucând în vreo piesă de teatru?
Hristu Trică: Din păcate, nu. L-am invitat de două ori, dar nu a putut veni. Era la Craiova. 
 
Prima piesă de teatru în care vei juca i-o vei dedica dânsului?
Hristu Trică: Nu doar prima piesă. Întreaga mea carieră i-o voi dedica lui. Voi interpreta fiecare rol cu gândul la el. Aş vrea să fiu în lumea teatrului aşa cum a fost el în lumea sportului dar şi în viaţa de zi cu zi. Să îi calc pe urme. Va fi greu, dar mă voi strădui să muncesc tot mai mult pentru a ajunge acolo. 
 
Actor principal într-un film despre "Prinţul din Bănie": "Îi semăn foarte mult"
 
Era exigent? Te dojeanea când era cazul?
Hristu Trică: Nu chiar. Dar îmi aduc aminte că în copliărie eram supraponderal. Am slăbit 20 de kilograme datorită lui. A stat cu gura pe mine şi m-a obligat să fac sport, să mănânc sănătos. Şi l-am ascultat. 

Ne poţi povesti o întâmplare cu Ilie Balaci?
Hristu Trică: E chiar recentă. După ce am susţinut prima probă la teatru el a crezut că am fost admis. I-am spus că mai am o probă de susţinut, cea a monologului. Mi-a spus rîznd că am două variante: ori intru la teatru şi îmi urmez visul, ori îmi construieşte el un grătar în Piaţa Obor pentru a prepara mici. Şi-a dorit foarte mult să mă vadă student. Era un perfecţionist în tot ceea ce făcea. 

În facultate colegii ţi-au solicitau autografe din partea dumnealui?
Hristu Trică: În facultate nu, dar în liceu şi mai ales în gimnaziu acest lucru se întâmpla des. Venea foarte des să mă ia de la şcoală. Colegilor nu le venea a crede că îl văd în carne şi oase. 

Dacă s-ar face un lung metraj despre viaţa lui Ilie Balaci ai putea juca într-un astfel de film?
Hristu Trică: Fără discuţie. Mai mult, nici nu aş concepe să nu fiu distribuit în rolul principal. Îi semăn foarte mult, am multe din gesturile lui, din expresiile verbale. Ar fi un rol mănuşa. 
 
Cum l-ai caracteriza pe Ilie Balaci într-un singur cuvânt?
Hristu Trică: Spectaculos! 
 
Ilie Balaci, fan Armand Assante şi Steven Seagal
Când venea vorba de cinematografie, Ilie Balaci era un fan al actorilor americani din generaţia sa Armand Assante şi Steven Seagal. Iar "Minunea Blondă" îi dădea mereu exemplu nepotului său pe cei doi, cel puţin în privinţa  încasărilor celor doi actori care au făcut carieră la Hollywood.

"Îmi zicea chiar la un moment dat. "Uite: faci un film ca Steven Seagal, iei un milion. Mai faci un film, încă un milion". Iar eu i-am explicat că banii în teatru şi în film nu se fac atât de uşor cum pare", povesteşte Hristu Trică.
 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: hristu tricabalaciilie balaciinterviu 

viewscnt
Articole similare