Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Lovitură de teatru. Un star din fotbalul englez a sărit în apărarea lui Sebastian Colţescu, la o televiziune din SUA: ”Nu cred că a fost rasism. Voi ştiţi ce înseamnă 'negru' în România?”

Lovitură de teatru. Un star din fotbalul englez a sărit în apărarea lui Sebastian Colţescu, la o televiziune din SUA: ”Nu cred că a fost rasism. Voi ştiţi ce înseamnă 'negru' în România?”
Comentarii

Micah Richards, fost fundaş la Manchester City şi Aston Villa, a avut o reacţie foarte echilibrată când a comentat incidentul în urma căruia Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism. El însuşi de culoare, fostul internaţional englez s-a documentat inclusiv în privinţa cuvântului ”negru” şi a susţinut explicaţiile oferite de Sebastian Colţescu.

Sebastian Colţescu este vedeta zilei în presa mondială, însă nu aşa cum şi-ar fi dorit. Arbitrul român, care a fost al patrulea oficial la meciul PSG - Başakşehir, l-a indicat pe Pierre Webo, secund al turcilor, drept ”ăla negru de acolo”. A urmat un scandal uriaş, dar Sebastian Colţescu îşi găseşte un apărător chiar în persoana renumitului Micah Richards.

SURPRIZĂ! Sebastian Colţescu, apărat de Micah Richards în scandalul de rasism

Prezent în studioul televiziunii americane CBS, alături de prezentatoarea Kate Abdo şi de Roberto Martinez şi Jamie Carragher, Micah Richards a încercat să explice de ce crede că replica lui Sebastian Colţescu n-a fost rasistă. 

Fundaşul cu peste 200 de meciuri din Premier League s-a documentat inclusiv despre ceea ce înseamnă ”negru” în limba română şi a folosit aceleaşi argumente pe care Sebastian Colţescu a încercat să i le expună aseară lui Pierre Webo. Richards spune că nu s-ar simţi deloc jignit şi n-ar considera rasism dacă el ar fi identificat după culoarea pielii:

”Este greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toţi într-o cameră, aşa cum suntem noi acum şi cineva spune: 'persoana neagra sau cel negru', nu m-aş simţi ofensat cu asta. Aşa că, fără să ştim contextul în care a fost folosit cuvântul, este uşor să interpretezi în ambele moduri (n.r. că a fost rasism sau că n-a fost rasism) [...] Din dovezile pe care le-am văzut acolo, este foarte dificil pentru mine să-l acuz pe al patrulea oficial, deoarece nu cunosc contextul în care a fost folosit”, a explicat Richards pentru CBS.

Imediat după ce Pierre Webo a auzit replica lui Sebastian Colţescu, secundul lui Istanbul BB s-a repezit şi l-a acuzat pe român de rasism. Colţescu a încercat să-i explică că, în limba română, cuvântul ”negru” nu este jignitor şi echivalentul lui în engleză ar fi ”black guy”.

Surprinzător, Micah Richards a înţeles explicaţiile oferit de Sebastian Colţescu şi susţine că se face prea mare caz de o situaţie despre care nu este clar dacă a fost vorba sau nu despre rasism:

”În România, cuvântu ”negru” înseamnă ”black”. Este dificil. Problema este rasismul, când se întâmplă un moment de rasism nu ne ocupăm cu adevărat de el. Şi apoi avem ceva care a fost sau nu a fost, sunt două lucruri diferite. Deci nu putem presupune asta (n.r. că a fost rasism) doar pentru că ceea a zis este considerat rasist. A fost ignorant? Probabil. Rasist? Nu sunt sigur”, a mai spus Micah Richards la CBS. 

Meciul PSG - Başakşehir nu s-a mai disputat aseară şi a fost amânat pentru astăzi, după ce jucătorii echipei din Istanbul au refuzat să revină pe teren. Brigada condusă de Ovidiu Haţegan a fost schimbată în urma incidentului în care Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism. 

Afla mai multe despre: micah richards 

viewscnt
Articole similare