Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Mircea Lucescu a împlinit 74 de ani. Cum s-a apucat de fotbal şi ce-i cerea marelui Ronaldo să-i aducă din Brazilia: ”Îi dădeam portocale la schimb” :)

Mircea Lucescu a împlinit 74 de ani. Cum s-a apucat de fotbal şi ce-i cerea marelui Ronaldo să-i aducă din Brazilia: ”Îi dădeam portocale la schimb” :)

Diverse

Comentarii

29 iulie este o zi de sărbătoare pentru întreg fotbalul românesc. În urmă cu 74 de ani, în 1945, s-a născut Mircea Lucescu, antrenor care a reuşit să câştige ultima ediţie din Cupa UEFA.

La 74 de ani, Lucescu, care este fără echipă de când a părăsit naţionala Turciei, a intrat acum în umbra fiului său, Răzvan, după ce acesta din urmă a cucerit eventul cu PAOK Salonic, pentru prima oară în istoria clubului grec. 

Perioada de glorie a lui "Il Luce" a fost, în mod clar, pe vremea când o antrena pe Şahtior Doneţk, echipă unde a petrecut 12 ani din carieră şi unde a câştigat nu mai puţin de 22 de trofee, printre care şi Cupa UEFA în 2009. 

Lucescu a mai reuşit să câştige un trofeu, Supercupa, şi în Rusia, la Zenit, dar a fost demis după doar un sezon. Chiar dacă a declarat în mai multe rânduri că ar vrea să antreneze până la sfârşitul vieţii, pentru Lucescu experienţa de pe banca Turciei ar putea fi ultima. 

De la mingile din ciorapi...

Într-un interviu pentru Telekom Sport, Mircea Lucescu a rememorat momentele în care s-a îndrăgostit de mingea. Era doar un copil, nu avea posibilităţi materiale deosebite, îşi fabrica mingile din ciorapi şi juca fotbal ”pe marginea şanţului”, cu ceilalţi copii:

”Aoleu, de când mă ştiu sunt în fotbal. N-aveam alte posibilităţi, jucării. Doar căţăratul prin pomi, săritul gardurilor, alergări prin mirişte, alergări după tramavai. Şi acolo unde stăteam noi, pe marginea şanţului, jucam fotbal. Eu de când mă ştiu am împins o minge, dar minge adevărată n-am auzit niciodată, decât atunci când am apucat şi am jucat organizat fotbal. Când eram mic, le făceam noi din ciorapi din cârpe de peste tot. De ce ciorapii? Pentru că ciorapii erau foarte elastici, când făceai o minge din ciorapi, mingea mai şi sărea, nu era doar d-aia care rămânea (n.r. pe loc, arată cu mâinile) pe pământ. Pe urmă, sigur, cu trecerea timpului, în ciorapii ăia băgam şi o minge mică de cauciuc, care să-i dea şi mai multă elasticitate”, a povestit Mircea Lucescu pentru Telekom Sport.

...la antrenorul marelui Ronaldo

Ulterior, Mircea Lucescu a avut o carieră fabuloasă, atât ca jucător, cât şi antrenor. În 1998, a fost numit antrenor la Inter Milano - cea mai mare echipă pe care a pregătit-o. În acea perioadă, vestiarul lui Inter era înţesat de vedete şi printre ele era şi mare Ronaldo Nazario. Mircea Lucescu îşi aminteşte că avea o relaţie foarte bună cu legendarul atacant. Ba chiar Ronaldo îi aducea o anumită marcă de bere din Brazilia şi primea la schimb portocale din Sicilia:

”În orice caz, nu era simplu, mai ales... aş putea spune, ţineam foarte mult la Ronaldo, jucător fantastic, pe teren făcea nişte lucruri pe care nu le-am mai văzut la nici altul. De exemplu, îl lua pe West, eu făceam foarte mult unu contra unu, îl lua pe West şi numai din fente îl culca. Toată lumea râdea. Dar nu îi plăcea să se antreneze, se antrena puţin sau îşi chema propriul lui preparator atletic, mai prin nisip. Îi plăcea să stea pe bicicletă, îi plăcea şi viaţa, şi uneori mai întârzia prin discoteci, dar ca talent - fenomenal.

Relaţia mea a fost foarte bună cu el, că el îmi aducea... făceam schimb. Aveam un prieten în Sicilia, care îmi trimitea portocale aşa mari, extraordinare. El (n.r. Ronaldo) îmi aducea Brahma beer... când fusesem în Brazilia mi-a plăcut berea, nu beam dar... braziliana asta Brahma beer, şi el îmi aducea câte o lădiţă de Brahma beer, să am acasă. Relaţia a fost foarte bună cu el. Problema în cabină a fost o dispută de grup între argentinieni şi brazilieni. Şi mai ales între agenţii lor. Era un agent care avea jucătorii brazilieni şi ceilalţi care... Şi era o luptă destul de mare, adică de întâietate. Şi eram puţin la mijloc. Dar, altfel, a fost o perioadă foarte bună. Altfel, m-a ajutat enorm, pentru că trecerea mea prin Internazionale Milano a lăsat urme în CV-ul meu şi mai ales în faptul că, pe urmă, Galatasaray, când m-a chemat, m-a chemat şi pentru faptul că trecusem prin Internazionale Milano, că nu mai eram...”
, povesteşte Lucescu.

Afla mai multe despre: mircea lucescu 

viewscnt
Articole similare