Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

"Mourinho din handbal" vrea să o elimine pe CSM Bucureşti din Liga Campionilor! Povestea lui Manu Mayonnade, omul care a transformat-o pe Metz într-o forţă a Europei

"Mourinho din handbal" vrea să o elimine pe CSM Bucureşti din Liga Campionilor! Povestea lui Manu Mayonnade, omul care a transformat-o pe Metz într-o forţă a Europeigalerie foto

Handbal

Comentarii

Meciul CSM Bucureşti - Metz e în direct pe Telekom Sport 1, vineri, de la 19:00.

Biletul pentru Final Four-ul Ligii Campionilor se obţine greu. CSM Bucureşti se va duela cu cea mai în formă echipă din Europa în acest moment, Metz. În spatele succeselor campioanei Franţei se află antrenorul Emmanuel "Manu" Mayonnade.

Tehnicianul în vârstă de 35 de ani a fost ofertat în această iarnă şi de CSM Bucureşti, dar a ales să continue cu cu formaţia franceză pe care o antrenează din octombrie 2015, timp în care a câştigat trei titluri şi o Cupă a Franţei. În plus, în februarie, a fost numit şi în fruntea naţionalei de handbal feminin a Olandei.



Manu a practicat fotbal şi karate în copilărie, dar pentru că tatăl Gerard şi mama Monique erau handbalişti, în final a ales să le calce pe urme părinţilor. A evoluat pe postul de centru la formaţia Bordeaux-Cauderan în Liga a doua din Franţa.



La 21 de ani, după trei operaţii la genunchi, a fost nevoit să abandoneze sportul de performanţă. Salvarea a venit din partea familiei care conducea un club de handbal, Mios.  Din acest punct de vedere, Mayonnade poate fi comparat cu portughezul Jose Mourinho, omul care a avut o carieră mediocră ca fotbalist, dar care a atins gloria în sportul rege ca antrenor.

Clubul Mios fusese înfiinţat de bunicul său, Roger, fost fotbalist semi profesionist. La început Bunica Pierrette a fost secretarul şi trezorierul clubului, în timp ce unchiul, Dominique, antrena echipa, iar părinţii erau jucători legitimaţi.  

Pentru început, Manu a lucrat ca antrenor la o grupă de copii sub 9 ani. Apoi, în 2005, unchiul său Dominique a suferit un atac de cord, aşa că cei din copnducere au decis să îi dea o şansă. A preluat echipa de fete la 23 de ani, iar în acel moment o singură jucătoare era mai în vârstă decât el!

Aici a fost ajutat de Myriam Borg, iar în 2009 a reuşit să câştige primul trofeu din carieră. Cupa Franţei, chiar împotriva celor de la Metz (29-28). Tot cu Mios a câştigat şi Cupa Challenge în 2011, când a ajuns şi în finala Cupei Ligii.

A urmat apoi un sezon la Union Begles Bordeaux Mios, cu care a câştigat Challenge Cup şi a jucat finala Ligii.

Din octombrie 2015 a preluat frâiele echipei Metz cu care a reuşit să trei campionate şi o cupă a Franţei. Succesele i-au adus şi titlul de antrenorul anului în Franţa în 2016, 2017 şi 2018, dar mai are această distincţie câştigată şi în 2010.

  • Atât la echipa de club, cât şi la naţionala Olandei, Mayonnde este ajutat de Ekaterina Andryushina (foto jos, in dreapta), dublă campioană mondială cu naţionala Rusiei.

În acest sezon, Metz este una dintre cele mai în formă echipe. Cu un buget de 2,6 milioane de euro, clubul a reuşit să termine pe primul loc în grupa principală, după ce în acest sezon a reuşit să învingă Rostovul, în deplasare, sau Brest.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: manu mayonnademetzcsm bucuresti 

viewscnt
Articole similare