Experiențe împreună.
You are here:

PREMIUM | Povestea cântecului „We are the champions”. Cum a apărut şi s-a transformat melodia celor de la Queen într-o sărbătoare a succesului sportiv

PREMIUM | Povestea cântecului „We are the champions”. Cum a apărut şi s-a transformat melodia celor de la Queen într-o sărbătoare a succesului sportiv

Premium

Comentarii

„We are the champions” este cântecul cunoscut de toţi fanii sportului şi a devenit practic un imn al fotbalului. Chiar şi un studiu ştiinţific al celor de la London's Goldsmiths University a demonstrat că melodia celor de la Queen este cântecul care rămâne cel mai mult în capul celor care îl ascultă, la o mare distanţă faţă de „YMCA” al lui Village People şi „The Final Countdown” al lui Europe.

E lesne de înţeles cum „We are the champions” a ajuns să fie soluţia melodică aleasă pentru a sărbători victoria de către echipele de amatori, dar şi cele de profesionişti, fie că e un meci banal dintr-o ligă judeţeană sau o finală de Liga Campionilor.

Cântecul a devenit popular în spaţiul sportiv odată cu începutul anilor 1980, iar apoi a apărut constant la petrecerile marilor victorii. Spre exemplu, rămân antologice imaginile cu Marco van Basten şi Ruud Gullit care cântă melodia celor de la Queen în 1988 după câştigarea Campionatului European. La fel au făcut şi fotbaliştii lui Olympique Marseille alături de fani, în 1993, după triumful din Liga Campionilor. Acelaşi cântec a fost ales şi de cei peste 100 000 de greci care au primit naţionala de fotbal câştigătoare a Europeanului din 2004. Iar lista cu exemple de amploare poate continua.

Cântecul a fost scris ca un omagiu adus pentru succesul Angliei la Cupa Mondială de fotbal din 1966, spune legenda urbană. Biografa oficială a lui Freddie Mercury, Lesley Ann-Jones, spune însă că această poveste nu este întemeiată şi că totul a fost inspirat de forţa de impact a imnului lui Liverpool.

Totul a început la 29 mai 1977, la un concert al lui Queen în Bingley Hall din Salford. În momentul când au cerut un bis trupei, fanii au început să cânte imnul „You’ll Never Walk Alone”, iar acea unitate a vocilor i-a impresionat pe Freddie Mercury şi Brian May.

Chitaristul îşi amintea că i-a spus lui Freddie că trebuie să aibă un cântec cu o forţă similară. „Nu am putut să dorm în acea noapte. Voiam să compunem un asemenea cântec, care să ne permită să interacţionăm în acelaşi fel cu fanii”, a povestit Brian May.

Cei doi membri ai trupei Queen s-au pus pe scris, iar în timp ce Brian May a creat „We will rock you”, Freddie Mercury a compus „We are the champions”. Ambele cântece au fost reunite pe albumul „News of the World”, scos la 28 octombrie 1977.  Ambele au devenit hituri mondiale.

Doctorul în muzicologie şi expert în discografia celor de la Queen, Ruth Dockwray, de la Universitatea din Chester, povesteşte contextul în care s-a afirmat melodia. „Era o perioadă când grupul Queen avea o atitudine destul de arogantă şi pompoasă, iar mulţi au spus că această melodie a fost scrisă ca să spună lumii că ei sunt campionii muzicii. De fapt, acel „We” a fost ideea lui Freddie de a transmite că trupa şi publicul sunt campioni împreună şi ideea sa a fost de a include fanii în acel spectacol”, explică Dockwray. 

Melodia a devenit un imn mondial al bucuriei. A ajuns repede un cântec clasic atemporal, adică exact ceea ce-şi doreşte orice artist, ca melodia sa să fie cântată şi peste 10, 20 sau 50 de ani.

viewscnt
Articole similare
FOTO Cea mai buna prietena a Biancai Andreescu e o tenismena fotomodel. Cat de apropiate sunt...