Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Silvio Piola, cel mai mare atacant al fotbalului italian. Povestea recordmanului care a marcat un gol valabil cu mâna, înaintea lui Maradona

PREMIUM | Silvio Piola, cel mai mare atacant al fotbalului italian. Povestea recordmanului care a marcat un gol valabil cu mâna, înaintea lui Maradonagalerie foto

Premium

Comentarii

Silvio Piola a fost cel mai bun marcator din toate timpurile în istoria fotbalului italian. Cariera sa şi o parte din povestea vieţîi sale, astăzi pe telekomsport.ro

Din păcate, prea puţină lume îi cunoaşte povestea. Giuseppe Meazza a fost uriaş, iar oamenii i-au făcut "cadou" un stadion cu numele său. Silvio Piola este în schimb, cel mai mare marcator din istoria fotbalului italian. Iar oamenii l-au "recompensat" pe măsură, cu două stadioane (Novara şi Pro Vercelli). Din păcate, prea puţină lume îi cunoaşte povestea. Probabil că e cazul că toţi să o ştie de astăzi înainte.

Italia livrează în zilele noastre jucători din ce în ce mai comuni, la echipe din ce în ce mai comune şi a ajuns să împânzească Il Calcio cu mediocrităţi plătite în baza unui contract cu o iluzie. Dominată de o societate credulă şi de un sport rege complet instabil, Italia fotbalistică de azi pare o lume lipsită de discernământ şi, prin urmare, oarbă la schimbarea vremurilor sau rugina de pe jocul naţional. Drumul de la gloria eternă la mizeria care stabileşte că gloria eternă tocmai s-a încheiat a fost săpat de multă vreme.

Până ca cineva pună mâna pe lopată şi să sape adânc, Italia reprezenta centrul universului fotbalistic. Şi nu de ieri de azi, nu din anii 2000, nu din anii '90 ci de mult, de foarte mult. În anii '30, Italia a dat fotbalului mare o serie de jucători legendari, care au transformat-o în dublă campioană mondială. Printre ei, cel mai mare marcator din istoria Il Calcio, Silvio Piola.

În braţele unui "caracter mizerabil": "E unic! Nu s-a mai născut altul ca el. Poate marca şi dacă-l aşezi pe un scaun în careu!"

La Roma, nimeni nu celebrează, deschis vreun alt cult, în afara celor două confesiuni admise: Lazio şi AS Roma. Lazio am zis? Rebelă de profesie în Serie A, echipa care nu se prea pricepe ce să facă, de pe la jumătatea campionatului, cu starturile în trombă care o aduc la o înălţime suficient de ameţitoare pentru vertijul ce va urma. Acolo a ajuns Piola. Şi s-a simţit ca acasă. În 1934, după 51 de goluri în 4 sezoane la Pro Vercelii, Silvio Piola a făcut pasul spre o echipă mare, Lazio Roma. Era atât de bun, încât se spune că însăşi dictatorul Benito Musolini a intervenit pentru a "ajuta" la transferul său pe Olimpico. Că e adevărat sau nu, rămâne un mister. Una din puţinele necunoscute din viaţa unui om deschis ca Piola.

Walter Alt, un tip distins, bine calibrat şi foarte echilibrat era antrenorul lazialilor. Povestea spune că Alt s-a bătut cel mai mult pentru a-l aduce pe Silvio Piola la Lazio. "Eugenio, l-am văzut jucând. Şi n-am mai văzut niciodată aşa ceva. Băiatul asta e unic. Poate marca şi dacă-l aşezi pe un scaun în careu. Şi sunt convins că o poate face şi într-un picior, cu o cârjă care să-i încurce deplasarea". Il Messagero susţine că asta i-a transmis ceho-slovacul preşedintelui Eugenio Gualdi, un om convins pe loc de oportunitatea care-i bătea la uşă.

A răspuns şi a deschis larg pentru a-l întâmpina pe Silvio, cel care avea să devină recordmanul absolut al fotbalului italian. Mai marele lazial a făcut tot ce a depins de el pentru a-l aduce pe Silvio Piola lângă galaxia sa de brazilieni, în frunte cu fraţii Fantoni. Câţiva ani mai târziu, masivul apărător Bruno Strappini mărturisea cu ranchiună: "Alt era un caracter mizerabil. N-a înţeles niciodată de ce a ajuns la Lazio şi ce trebuia să facă aici. L-am detestat profund şi cred că toată lumea ştie că n-a fost cea mai inspirată decizie numirea să că antrenor. Dar omul va rămâne în istorie. A luat de pe sârmă tricoul lazial şi l-a pus pe Silvio Piola, cel mai bun atacant al Italiei. Doar pentru asta, Alt trece în istorie drept un geniu".

În tricoul celestilor, Piola  a făcut spectacol. A contribuit la obţinerea locului 2 de către români în sezonul 1936-1937, atunci când marca 21 de goluri şi făcea un cuplu senzaţional cu Umberto Busani. 36 de goluri au dat cei doi într-un sezon în care cele 30 de meciuri n-au fost însă suficiente pentru spectaculoasă echipa laziala să o detroneze pe Bologna, surprinzatoarea campioană din Serie A.

"N-ai cum să-l opreşti!". Piola, 34 de selecţii în echipa reprezentativă a Italiei şi 30 de goluri

În schimb, un an mai târziu, Silvio Piola a devenit campion mondial, la un turneu final la care a participat şi naţionala României. Din postura de cel mai bun marcator din campionatul ţării sale, Piola fusese chemat "la arme".

Cu 5 goluri, Silvio a fost, fără doar şi poate, principalul protagonist al echipei naţionale a Italiei la turneul final. Primul gol a fost marcat în poarta Norvegiei şi a calificat Squadra Azzura în sferturile de finală ale Campionatului Mondial, pentru jocul cu Franţa. Restul e istorie...

Suntem pe 19 iunie 1938 la Paris. 45.000 de oameni s-au adunat pentru finală dintre Italia şi Ungaria, iar centralul francez Georges Capdeville fluieră startul meciului. Italienii pleacă că din tun şi marchează prin Colaussi în minutul 6, dar Titkos egalează după doar două minute. La capătul primul sfert de oră, Piola marchează primul sau gol din finală şi duce Italia la 3-1. Cu 20 de minute înainte de final, marchează Sarosi pentru maghiari, iar Ungaria presează, presează, presează...

Golul egalizator pluteşte în aer, până când apare Silvio. În plină cădere psihică a echipei, Piola a decis, aşa cum a făcut-o de atâtea ori, să provoace un turbion, să întoarcă meciul şi să asigure titlul mondial italienilor. A primit o minge banală la marginea careului, apoi a ripostat anti-geometric forţând o execuţie neverosimilă: 4-2 pentru Italia, care devine din nou, campioană mondială! Portarul maghiar a fost primul care a declarat imposibilitatea ideii lui Piola, iar la final l-a felicitat. Legendarul Pozzo l-a numit înainte de turneul final urmaşul legitim al lui Schiavo şi, pe bună dreptate, a intuit bine. La sfârşitul aventurii sale ca internaţional, Silvio a bifat 34 de selecţii şi 30 de goluri, adică o medie de 0.88 per meci, a treia cea mai bună din istoria fotbalului italian. "N-ai cum să-l opreşti. Tot ceea ce trebuie să faci este să-i dai mingea în faţa porţii. De restul se ocupă el". Sună a replică de film. În fapt e declaraţia celebră şi fără precedent la acea vreme a lui Giovanni Ferrari, campion mondial în Franţa 1938 cu naţionala Italiei. Şi descrie perfect ceea ce putea face Silvio Piola, pe teren.

"Mano de Dios?" Mai degrabă "Mano di Dio!"

Un episod mai puţin cunoscut din cariera lui Silvio Piola s-a petrecut în 1939, după Cupa Mondială din Franţa. Chiar dacă pare surprinzător pentru mulţi, nu Diego Maradona a fost primul fotbalist care a marcat un gol valabil cu mâna, fără că arbitrul să sesizeze infracţiunea.

Silvio Piola a reuşit asta cu 47 de ani înaintea lui El Pibe de Oro şi şi-a recunoscut câţiva ani mai târziu "fapta". Un gol "pe care nici măcar presa acidă din Italia nu l-a sesizat. Atât de bine se strecura Piola. Atât de imprevizibil era şi atât de bun era în faţa porţii" rememorează Carlo D'Orso, jurnalist italian.

Prinde-l dacă poţi! Cifrele inegalabile ale marelui Silvio Piola

Statistic, Silvio Piola este cel mai mare atacant al fotbalului italian cu 274 de goluri marcate în Serie A în peste 26 de ani de carieră. Este un record care nu a fost încă doborât până în prezent şi prea probabil să fie vreodată, bătut.

O medie de 0.51 de goluri pe meci şi o tolba impresionantă de goluri marcate pentru patru echipe diferite: Pro Vercelli, Juventus, Lazio şi Novara. Datorită agilităţii sale, Piola a excelat în jocul aerian şi a fost capabil astfel să marcheze goluri spectaculoase din aer, prin voleuri sau lovituri aproape imposibile vremurilor noastre.

Viziunea sa asupra jocului, efortul impresionant pe care îl punea la dispoziţia echipei sale, capacitatea tehnică renumită şi abilitatea sa de a-şi depăşi adversarii în viteză, prin dribling, l-au transformat într-un fotbalist versatil, unul dintre primii ai vremurilor sale. El a fost Piola, omul la care toţi marii fotbalişti care au trecut prin Serie A privesc şi acum cu invidie, chiar şi după 90 de ani. 

articol de Florin Codreanu

Afla mai multe despre: silvio piolapremiumistorie 

viewscnt
Articole similare