Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Record fabulos. ”The Godfather”, implicat într-un sfert din toate finalele NBA din istorie. A câştigat nouă dintre ele | VIDEO

Record fabulos. ”The Godfather”, implicat într-un sfert din toate finalele NBA din istorie. A câştigat nouă dintre ele | VIDEO

NBA

Comentarii

Istoria NBA este plină de recorduri incredibile, borne impresionante şi performanţe uluitoare, dar este unul care le întrece pe foarte multe dintre ele. Un anumit personaj din baschetul nord-american a fost implicat în mod direct într-un sfert din toate finalele NBA.

Finala NBA din 2023 este una inedită, cu două echipe, Denver Nuggets şi Miami Heat, care nu erau cotate printre favorite la startul sezonului din ligă.

Denver Nuggets este la prima finală NBA din istoria francizei şi are mari şanse să pună mâna pe marele trofeu, în timp ce Miami Heat bifează şi ea o premieră.

Este doar a doua echipă din istoria ligii care ajunge în finala NBA după ce s-a clasat pe locul 8 în sezonul regulat. Doar New York Knicks a mai reuşit această performanţă, în 1999.

Seria a ajuns la patru meciuri disputate, iar Nuggets conduc cu scorul de 3-1 la general, după ce s-au impus în ambele partide jucate în Miami.

Iar acum Denver va evolua cu trofeul Larry O'Brien pe masă, acasă, la Ball Arena, unde are şansa de a câştiga primul titlu NBA din istorie.

Record fabulos. ”The Godfather”, implicat într-un sfert din toate finalele NBA din istorie. A câştigat nouă dintre ele | VIDEO

Dar, revenind la Miami Heat, o mare parte din succesul acestei francize înfiinţate în 1988 îi revine lui Pat Riley, actualul preşedinte al grupării, care deţine un record incredibil în istoria NBA.

Mai exact, Pat Riley a fost implicat, într-o formă sau alta, în nu mai puţin de 19 finale NBA din totalul de 76 de sezoane ale ligii nord-americane de baschet profesionist, ceea ce rezultă un procent de 24,7%, aproximativ un sfert.

Ca jucător, Riley a bifat trei finale, ca antrenor principal sau secundar şi-a trecut în CV încă 10, iar ca parte din conducerea executivă a mai adăugat în palmares încă şase, ajungând aşadar la un total de 19.

Nouă dintre acestea le-a şi câştigat: una ca jucător al lui Los Angeles Lakers (1972), una ca antrenor secund tot la Lakers (1980), cinci ca antrenor principal, dintre care patru tot cu Lakers (1982, 1985, 1987, 1988) şi una cu Miami Heat (2006), şi două ca parte din conducerea celor de la Heat (2012, 2013).

De asemenea, el este recunoscut în lumea baschetului american şi ca ”arhitectul” lui Miami Heat, întrucât dezvoltarea francizei din Florida s-a bazat în exclusivitate pe experienţa, carisma şi priceperea lui Pat Riley.

Datorită acestor performanţe fabuloase, fără precedent în istoria NBA, Pat Riley şi-a atras porecla de ”The Godfather” (”Naşul”), ca o formă de respect pentru ce a însemnat şi înseamnă în continuare acesta în cea mai puternică ligă naţională de baschet.

Totodată, sub ”bagheta” lui Riley s-a format şi Erik Spoelstra, actualul antrenor al lui Miami Heat, şi căruia i-a lăsat chiar locul la comanda tehnică a echipei încă din 2008.

În acel an, Pat Riley a lăsat hainele de antrenor şi a urcat în poziţia de conducător al celor de la Heat, unde se află şi în prezent, fiind preşedintele francizei.

De remarcat este şi faptul că ”ucenicul” Erik Spoelstra l-a succedat cu succes ”The Godfather” şi a câştigat două titluri NBA cu Miami Heat (2012, 2013), iar acum se află la cea de-a şasea sa finală.

Dar şansele să triumfe şi în acest sezon sunt reduse, întrucât Miami este condusă cu 1-3 la general de Denver în finală şi doar un miracol le-ar mai aduce trofeul Larry O'Brien lui Pat Riley şi Erik Spoelstra.

Afla mai multe despre: nbafinala nbabaschetpat rileymiami heaterik spoelstra 

viewscnt
Articole similare