Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Reportaj inedit cu Marius Avram: ”Băi, dar ce îţi place? Nu ai nicio şansă! Le-am zis staţi liniştiţi, în câţiva ani vă veţi uita la TV şi o să mă vedeţi arbitrând”

Reportaj inedit cu Marius Avram: ”Băi, dar ce îţi place? Nu ai nicio şansă! Le-am zis staţi liniştiţi, în câţiva ani vă veţi uita la TV şi o să mă vedeţi arbitrând”

Reportaje

Comentarii

Consideraţi amatori, arbitri sunt nevoiţi îşi găsească alternative pentru a avea un venit stabil. Pe lângă arbitraj, cei mai mulţi activează în diferite domenii de activitate.

 La 40 de ani, cu peste 200 de partide arbitrate în Liga 1, arbitrul FIFA Marius Avram a ajuns să fie implicat în conducerea economiei româneşti. Absolvent al Academiei de Studii Economice, centralul şi-a definitivat studiile în Elveţia şi în Spania, iar din decembrie anul trecut, a trecut la costum. Este director al cabinetului Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.  

”Arbitrajul este o activitate care nu este la nivel de profesionism în România şi atunci foarte mulţi dintre noi suntem obligaţi să ne găsim activităţi alternative. Doamne fereşte, îmi rup piciorul sau vreo accidentare care să mă scoată în afara terenului o perioadă mai lungă de timp, în cazul ăsta din păcate noi nu suntem remuneraţi şi, dacă nu au ai o alternativă, avem familie, avem copii şi trebuie să ne întreţinem cumva. Suntem practic obligaţi să ne găsim şi alte job-uri” mărturiseşte Marius Avram.

”Eu am ocupat aceiaşi funcţie acum 15 ani, tot într-un guvern Liberal. În perioada Guvernului Tăriceanu. Tot director de cabinet, dar în perioada aceea era Autoritatea Naţională pentru Turism. Practic acum singura diferenţă în ce se întâmpla atunci şi ce se întâmplă acum este că suntem parte a unui mare minister, Ministerul Economiei Energiei Mediului de Afaceri.  În schimb activitatea a rămas absolut la fel. Eu sunt de părere că orice om trebuie să evolueze profesional, educaţional şi întotdeauna voi încerca să duc la nivel de performanţă oricare dintre activităţile pe care le practic, aşa cum a fost şi cu arbitrajul. E o pasiune de a face cât mai bine ceea ce fac şi de a ajunge cât mai sus pot” spune centralul român.

Pe terenul de fotbal ia decizii care pot decide soarta unui meci, iar în minister se implică în stategiile economice. ”Dacă pentru mulţi dintre colegii mei pe perioada de urgenţă şi apoi starea de alertă care a fost din cauza situaţiei în care ne aflăm, a însemnat să stea practic în casă, pentru mine nu. Practic zi de zi am fost aici la birou, în condiţiile pe care le cunoaştem şi chiar de dimineaţă până seara aici s-a lucrat la foc continuu. Este greu şi palpitant în ambele situaţii. Să ştiţi că în sistemul de stat se munceşte enorm, în ciudat unei imagini greşite. Stau oamenii la birou până la 8-9 seara, mai ales în perioada asta de criză. A fost o perioadă foarte grea pentru toţi cei din minister. Şi este oboseală mai pe termen lung, mai de uzură. În schimb, pe teren, este o activitate cu un timp foarte scurt, cu o concentare ţinută la nivel mare. Deci diferă. Aşa adrenalina este mai mare pe teren pentru că acolo ai publicul spectator pe care sper să îl revăd cât mai repede. Pe teren ai jucătorii, ai situaţia, ai adrenalină, ai decizii de luat în fracţiuni de secundă şi atunci este un pic mai palpitant” spune Marius Avram.

Descoperă restul reportajului special realizat de colega noastră, Corina Marinaş, mai jos.

Afla mai multe despre: marius avram 

viewscnt
Articole similare