Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

SPECIAL | Totul despre Caykur Rizespor, noua formaţie a lui Marius Şumudică. ”Imperiul ceaiului” bate la porţile Europei

SPECIAL | Totul despre Caykur Rizespor, noua formaţie a lui Marius Şumudică. ”Imperiul ceaiului” bate la porţile Europeigalerie foto
Comentarii

Marius Şumudică este noul antrenor al formaţiei Çaykur Rizespor, formaţie din prima ligă turcă.

Capitala Provinciei Rize, situată pe malul Mării Negre, Rize îşi trage numele din limba greacă. Potrivit unui recensământ din 2012, populaţia oraşului depăşea cu puţin 100 de mii de locuitori. 

Rizespor nu este singura echipă de fotbal a oraşului, pentru că în liga a treia activează şi micuţa grupare, Pazarspor.

Cine este Caykur Rizespor, noua echipă a lui Marius Şumudică

În sezonul 2001-2002, Rizespor a jucat pentru prima şi singura dată în Europa. A fost eliminată în dublă manşă de o echipă cunoscută microbiştilor din România: FK Pobeda Prilep.

Rizespor nu are un trecut impresionant în fotbalul din Turcia. Marius Şumudică este abia al cincilea antrenor străin care va antrena gruparea din Rize, după germanul Adolf Remy (1988-1989), slovacul Karol Pecze (2000-2002), bosniacul Safet Susic în două rânduri (2006 şi 2007-2008) şi croatul Stjepan Tomas, cel pe care Şumi îl va înlocui la echipă.

Echipa îşi joacă meciurile de pe teren propriu pe Yeni Rize Şehir Stadium o arenă cu 15.558 de locuri şi este patronată de concernul Caykur. Vorbim despre cel mai mare producător de ceaiuri din Turcia, o companie condusă de Imdat Sutluoglu (foto jos) şi care are aproape 30 de mii de angajaţi.

Caykur produce ceai verde, organic sau negru şi are peste 45 de fabrici la nivel naţional. Sutluoglu a fost membru al Parlamentului între 2002 şi 2007, ministru al Mediului în cambinetul Abdullah Gul, dar şi prima al regiunii Ardeşen.

Echipa de fotbal este condusă de Hasan Kartal, omul cu care Şumudică a discutat în mod direct preluarea lui Rizespor.

Lot mai scump decât FCSB sau CFR

Lotul echipei este evaluat la 31.23 milioane euro, o cotă de piaţă mai mare decât cea a granzilor din Liga 1: FCSB, Universitatea Craiova sau CFR Cluj.

Portarul Gokhan Akkan este cel mai bine cotat jucător din lot (3.2 milioane euro), el fiind urmat de Dario Melnjak (2.6 milioane euro) şi de Tassine Meriah (2.5 milioane de euro)

Fernando Boldrin, fost jucător la FCSB şi Astra, dar şi cunoscutul Loic Remy joacă la Rizespor. Boldrin este cotat la 1.2 milioane euro, iar Remy la 1.3 milioane. Noua achiziţie, Erik Sabo are o cotă de piaţă de 1.7 milioane euro.

Rizespor ocupă locul 12 în campionat cu şase victorii din  20 de meciuri şi golaveraj negativ, 27-35.

Cum arată echipa de bază: Gorgen (Akkan) - Bulut, Meriah, Ay, Melnjak - Durak (cpt), Donsah - Michalak, Erdogan (Remy), Sabo - Samudio (Skoda)

  • 1.2 milioane euro este cea mai mare sumă plătită de Rize pentru un jucător
  • 5.6 milioane euro este suma record încasată de club pentru vânzarea unui jucător
  • Milan Skoda este cel mai bun marcator al echipei în acest sezon (8 goluri)
     

 Galerie foto

Afla mai multe despre: marius şumudicărizespor 

viewscnt
Articole similare