Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | A început anul preolimpic şi semnele nu sunt grozave. Bilanţul anului 2018 în sportul românesc

VIDEO | A început anul preolimpic şi semnele nu sunt grozave. Bilanţul anului 2018 în sportul românesc
Comentarii

2018 a fost încă un an destul de sărac în medalii la competiţiile care contează cu adevărat. Au fost sporturi cu rezultate dezamăgitoare, dar şi sporturi care au produs surprize.

S-a încheiat un an sportiv 2018 cu destul de puţine reuşite pentru sportivii români la disciplinele olimpice. Vorbim despre sporturi olimpice pentru că am trecut de jumătatea ciclului olimpic, iar din 2019 încep calificările pentru Tokyo. Dacă am lua campionatele mondiale, cele la care vin cei mai valorosi sportivi ai lumii, ca pe nişte simulări pentru Jocurile Olimpice, românii nu ar ieşi prea bine. S-au luat doar patru medalii la mondiale în probe olimpice, la trei sporturi: canotaj, scrimă şi haltere.  Dar, să vedem, pe rând ce au realizat sporturile cu pretenţii în România, în 2018.

Canotajul e de departe sportul cu cele mai mari performanţe. La Mondialele de la Plovdiv, Lehaci şi Beleagă au luat medalia de aur la dublu vâsle, iar Cozmiuc şi Tudosă, medalia de argint la dublu rame, ambele probe olimpice. Europenele de la Glasgow au fost dominate de români care au urcat de şapte ori pe podium. Trei dintre medalii au fost de aur.

La haltere, Nicolae Onică a fost singurul care a punctat într-o probă olimpică. S-au mai luat două trofee, dar în probe neolimpice. La europene, românii au făcut spectacol, cu un total de nouă medalii. Cinci au fost la total, proba care punctează la Jocurile Olimpice, însă europenele sunt departe de valoarea campionatelor lumii.

La scrimă, salutăm revenirea Anei Maria Brânză, care a luat medalia de argint la spadă la mondialele din China, la doar opt luni de la revenirea în activitate după mai bine de un an de pauză. La europene nu s-a obţinut însă niciun trofeu.

Cu scrima încheiem lista sporturilor care au punctat la Mondiale. Ce-i drept, nu trebuie omis faptul că există sporturi cu pretenţii care nu au avut campionate mondiale, întrucât, în cazul lor, această competiţie se organizează din doi în doi ani. Vorbim de handbal, unde s-a organizat turneu continental, cu România pe locul 4 şi despre nataţie cu o medalie la campionatele europene. Robert Glinţă şi-a confirmat statutul de cel mai în formă înotător român şi a luat argint la 50 de metri spate.

Unul dintre cei doar patru medaliaţi români de la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost de la lupte. În acest an, însă, nu s-a cucerit nicio medalie la Mondiale. De la Europenele din Rusia, românii au revenit cu cinci medalii, doar una de aur, prin Mihai Mihuţ.

Gimnastica reprezintă una dintre surprizele negative ale anului. La feminin încă nu s-a reuşit formarea unei echipe care să poată emite pretenţii la calificarea la Jocurile Olimpice. Drama a fost la Europene, acolo unde pentru prima dată în istorie echipa feminină nu s-a calificat în finala pe echipe. Denisa Golgotă a salvat onoarea României cu două medalii pe aparate. La Mondiale a fost cu adevărat tragic - nicio medalie şi o singură finală prinsă, de Marian Drăgulescu.

La kaiac canoe, anul s-a încheiat fără trofee mondiale, dar cu două medalii la Europene, una de aur şi una de argint, ambele aduse de Leonid Carp şi de Victor Mihalachi în probele de canoe 500 şi canoe 1000 de metri.

Încheiem lista sporturilor medaliate cu tenis de masă, acolo unde, se ştie, e greu să te baţi la Mondiale cu asiaticii, însă la europene, Ovidiu Ionescu a surprins atunci când a câştigat argintul după un turneu fabulos. Îl putem nota şi pe Cristian Pletea, cel care a luat un senzaţional bronz mondial la juniori şi poate fi pe lista calificaţilor la Tokyo pentru România.

Avem şi sporturi de tradiţie care din păcate au dezamăgit total. Vorbim despre judo, despre atletism sau despre box. La judo am fost obişnuiţi cu prezenţe pe poddium atât la Jocurile Olimopice cât şi la mondiale şi europene. Ei bine, în 2018, la judo nu s-a obţinut nicio medalie. La atletism, de câţiva ani nici nu se mai pune problema unor medalii, decât extrem rar. Aşadar, ne aflăm cu un an şi jumătatea înaintea Jocurilor Olimpice din Japonia şi chiar dacă rezultatele ultimului an nu au fost strălucite, nu ne rămâne decât să sperăm că sportivii se vor motiva suplimentar o dată cu startul competiţiilor de calificare, că ei vor avea condiţii pentru performanţă şi că, la finalul anului viitor, vom număra mulţi sportivi cu bilete pentru Tokyo câştigate!

Bilanţ total sporturi 


CANOTAJ

Campionate Mondiale

-o medalie de aur (dublu vâsle feminin)
-o medalie de argint (dublu rame masculin)

Campionate Europene -locul 1 pe medalii

- trei medalii de aur ( 4 rame masculin, dublu rame feminin, 8+1 feminin)
-două de argint (4 rame feminin, dublu vâsle masculin)
-două medalii de bronz (dublu rame masculin, 8+1 masculin)

HALTERE

Campionate Mondiale 

-trei medalii, dintre care una singură în probă olimpică,

la 96 kg masculin la total, Nicolae Onică; Loredana Toma, bronz la smuls, la 64 kg, Cristina Iovu, argint la smuls, la 55 kg)


Campionatele Europene

-nouă medalii, locul 2 în clasamentul pe medalii

SCRIMĂ

Campionate Europene 

-nicio medalie

Campionate mondiale

- o medalie de argint (spadă feminin individual - Ana Maria Brânză)

NATAŢIE

- nu s-a organizat Campionat Mondial

Campionatul European 


- o medalie  (argint la 50 metri spate- Robert Glinţă)

LUPTE

-nicio medalie la Campionatele Mondiale


Campionatele Europene

-cinci medalii: aur la 63 kg masculin greco-romane, argint la 50 kg feminin, bronz la 72 kg feminin, bronz la 61 kg masculin lupte libere, bronz la 130 kg masculin greco-romane

GIMNASTICĂ

-nicio medalie la mondiale

Campionatele Europene


-două medalii (un argint la sol feminin şi un bronz la sărituri feminin)

KAIAC- CANOE

-nicio medalie la mondiale

Campionatele Europene
 

-două medalii (canoe dublu 500 metri masculin, canoe dublu 1000 metri masculin)

TENIS DE MASA

-nicio medalie la Campionatele Mondiale

Campionatele Europene

-o medalie de argint (individual masculin - Ovidiu Ionescu)

Afla mai multe despre: jocurile olimpice2020bilant2018 

viewscnt
Articole similare