Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO EXCLUSIV | A început fotbalul la Steaua, a jucat la Dinamo şi FC Braşov şi a fost la CM 1994: ”Echipele mele de suflet au probleme”. Îl mai recunoşti?

VIDEO EXCLUSIV | A început fotbalul la Steaua, a jucat la Dinamo şi FC Braşov şi a fost la CM 1994: ”Echipele mele de suflet au probleme”. Îl mai recunoşti?galerie foto

Fotbal

Comentarii

Marian Ivan a fost unul dintre cei mai prolifici atacanţi români ai anilor 90. A făcut parte din lotul României de la Campionatul Mondial din 1994, unde i-a fost coleg de cameră lui Gheorghe Hagi.

Marian Ivan a fost recunoscut drept un atacant de rasă în urma evoluţiilor foarte bune avute la Dinamo, dar mai ales la FC Braşov. Dacă FC Braşov s-a desfiinţat, Dinamo se află şi ea într-o perioadă extrem de nefavorabilă din punct de vedere financiar.

"Se pare că sunt ghinionist. Echipele mele de suflet au probleme, Braşovul de ceva timp, din 2017 când au intrat în faliment. Îmi doresc din tot sufletul să revină. La Dinamo situaţia e mai simplu, se pare că va fi cumpărat clubul, mai ales că s-a implicat Ioan Andone, care are un cuvânt greu de spus. Sperăm ca în viitorul apropiat ca şi Braşovul să aibă echipă în prima ligă. Ar trebui să se înfiinţeze echipa, am înţeles că primăria a obţinut brandul, palmaresul, important e să se pornească, sunt sigur că în scurt timp lucrurile vor reveni la normal şi în fotbalul braşovean. 

Dinamo e un club foarte mare, Steaua şi Dinamo erau cele mai valoroase echipe din ţara noastră, sunt sigur că nu se va ajunge la desfiinţare la Dinamo, e vorba şi despre negocieri, e şi o perioadă foarte dificilă cu pandemia, dar vor reveni lucrurile la normal. Dinamo n-are voie în Liga a doua, Dinamo trebuie să se bată la campionat, la trofee, în cupele europene, cu asta ne-a obişnuit Dinamo, am jucat şi eu acolo o scurtă perioadă, ştiu ce cerinte sunt, suporterii sunt exatraordinari", a declarat Marian Ivan, pentru Telekom Sport.

În acest moment, fostul atacant a rămas în domeniu, fiind observator în Liga 1.

"Îmi place foarte mult ceea ce fac, mi-au trezit multe aminitiri stadionul Dinamo, care nu e schimbat faţă de anii când eu jucam, m-am uitat la cabină, la terenul de antrenament, foarte multe lucuri de care mi-am adus aminte la Dinamo", a adăugat Ivan.

Marian Ivan este impresionat de valul de antrenori români, tineri, din Liga 1, şi acodă toată încrederea celor doi selecţioneri de la naţionalele de tineret şi seniori, Adrian Mutu şi Mirel Rădoi. 

"Avem antrenori foarte buni în Liga 1, sperăm să avem şi performanţe, că de antrenori nu ducem lipsă. Sunt foarte mulţi antrenori care îmi plac şi care au făcut performanţă, uitaţi-vă la Dan Petrescu, am mare încredere în Mirel Rădoi. 

Mirel Rădoi şi Adrian Mutu au ales bine, cu toate că unii zic că e prea devreme. La ce jucători au fost şi unde au jucat, nu-şi pot începe carierele de la Liga a patra sau a cincea. Sunt foarte mulţi care au ajuns antrenori mari începând din Liga 1. Să nu uităm că şi Mircea Lucescu a început antrenoratul ca antrenor jucător şi a ajuns cel mai sus dintre totţi antrenorii de la noi din ţară", a adăugat Ivan, cel care face parte dintr-o componenţă selectă a jucătorilor trimişi de FC Braşov la Campionatul Mondial, alături de Mihai Ivăncescu, Nicolae Pescaru şi Stere Adamache, prezenţi în Mexic 1970.

Marian Ivan este bucureştean şi a învăţat primii paşi în fotbal la Steaua Bucureşti. Cu toate acestea, nu a apucat să debuteze la seniori şi a jucat ani buni penru rivala din "Ştefan cel Mare". Acesta este nostalgic şi astăzi, când trece pe lângă stadionul Ghencea, aflat în reconstrucţie.

"Acolo au fost primii mei paşi în fotbal încă de la zece ani. Stadionul arată foarte bine, arată ca un stadion normal, noi acum aplaudăm normalitatea. La Craiova avem un stadion extraordinar", a mai spus Ivan.

În aceste vremuri de pandemie, lui Marian Ivan îi lipseşte Bucureştiul, acolo unde îşi are prietenii, familia, în special pe tatăl său, însă ştie că nu este indicat, chiar dacă îi este greu să stea deoparte.

"Eu n-am stat niciodată închis undeva. Mi-e dor să-mi văd prietenii, familia, părinţii, doar tata mai e, vreau să merg la Bucureşti să-l văd, e şi în vârstă. În perioada asta ţi se face dor şi de duşmani", a mai adăugat fostul mare atacant de sub Tâmpa.

Cine este Marian Ivan

Marian Ivan s-a născut pe 1 iunie 1969 la Bucureşti, iar primul său contact cu fotbalul profesionist a fost 1988, când a făcut parte din lotul Stelei. Nu a apucat să debuteze la seniori şi s-a mutat la Progresul Brăila, cunoscută apoi ca Dacia Unirea Brăila, acolo unde a evoluat pentru două sezoane, unul în Divizia B, altul în Divizia A, unde a marcat şi primele sale patru goluri.

Avea doar 22 de ani când se muta de la Brăila, la Salonic, în Grecia, acolo unde avea să evolueze pentru formaţia locală, Aris. Nu s-a adaptat, iar după 15 meciuri s-a întors în România, în oraşul care avea să scrie istorie. Semna cu FC Braşov, formaţie de mijlocul clasamentului în Liga 1. După trei sezoane, în care a strâns 91 de meciuri şi a marcat 37 de goluri, a prins transferul la Dinamo Bucureşti, dar şi şansa de a face parte din lotul României pentru Campionatul Mondial din Statele Unite Ale Americii 1994.


Destinul a făcut ca Marian Ivan să fie coleg de cameră cu marele Gică Hagi. Nu ar fi trebuit să se întâmple aşa, în planurile iniţiale ale lui Anghel Iordănescu. Marian Ivan ar fi trebuit să fie coleg de cameră cu Radu Niculescu, iar Hagi cu Sabău. Însă, din păcate, înainte de Mondial, Niculescu şi Sabău s-au accidentat şi au ratat turneul final.

În acel an, 1994, Marian Ivan avea să bifeze şi singuerele sale meciuri de la echipa naţională: titular şi înlocuit în minutul 52 al partidei cu Nigeria (2-0 pentru România), a intrat în minutul 44 al partidei amicale cu Slovenia (0-0) şi a intrat în minutul 62 al unei alte partide amicale, cu Suedia (1-1). Nu a evoluat niciun minut la Campionatul Mondial, în cele cinci reprezentanţii ale României.


Întors în ţară, a avut un sezon bun la Dinamo, cu 7 goluri în 29 de partide. Următorul an, 1995/1996, a plecat în Cipru pentru şase luni, la Evagoras Paphos, apoi alte şase luni în Grecia, la Panionios, fără realizări notabile. S-a întors la Dinamo pentru sezonul 1996/1997, la 27 de ani. A jucat şase luni pentru "câini" şi alte şase pentru FC Braşov, cu cifre modeste: 23 de meciuri şi 6 goluri. sezonul 1997/1998, tras la indigo, doar că nu în loc de Dinamo şi Braşov, a fost Dinamo şi Sportul Studenţesc: 21 de meciuri, 7 goluri.

Dezamăgit de faptul că nu mai reuşea să se ridice la forma din 1993, Marian Ivan ia drumul Braşovului, în Liga secundă. Avea 29 de ani şi revenea la formaţia la care cunoscuse gloria. O ajută să promoveze după o sesiune excelentă, cu 17 goluri în 32 de partide, apoi are un sezon 1999/2000 la fel de strălucitor: 16 goluri în 32 de meciuri. A fost ultimul jucat la cel mai înalt nivel.

Sezonul 2000/2001 a fost unul sufocat de accidentări, apoi în 2001/2002 a plecat în China, la Construction Henan. S-a întors în ţară la Bucovina Suceava, în liga secundă, în 2002/2003, iar în 2003/2004 şi-a încheiat cariera la FC Ghimbav, în Divizia C.

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare