Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Legendarul Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 60 de ani! Imagini cu cele mai spectaculoase momente din cariera sa

VIDEO | Legendarul Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 60 de ani! Imagini cu cele mai spectaculoase momente din cariera sa

Formula 1

Comentarii

Ayrton Senna, unul dintre cei mai mari piloţi din istoria motorsportului, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Moartea sa a lăsat însă un gol greu de umplu în lumea Formulei 1.

Născut pe 21 martie 1960 la Sao Paolo, la o aruncătură de băţ de circuitul Interlagos, Ayrton Senna nu putea avea alt destin decât de a fi campion mondial în competiţia regină a motorsportului, Formula 1. Ar fi împlinit astăzi 60 de ani, iar statutul său de legendă nu poate fi pus la îndoială nici acum, la mai bine de 25 de ani de la dispariţia sa tragică. 

Fiecare moment petrecut de el în cockpit a fost o adevărată încântare pentru fanii Marelui Circ, indiferent că îşi croia drumul pe străzile întortocheate din Principatul Monaco, fie că zbura pe apă la Donington sau că încheia în lacrimi Marele Premiu de casă de la Interlagos. A fost un talent natural vizibil tuturor, poate cel mai mare din toate timpurile. În timp ce Niki Lauda, Jim Clark, Michael Schumacher sau Lewis Hamilton pot fi numiţi cei mai buni din generaţia lor, brazilianul poate fi considerat cel mai mare din istorie.

Trei titluri şi o rivalitate dusă la extrem

Senna a debutat în Formula 1 în 1984, la doar trei ani distanţă după ce lăsase kartingul pentru cursele de monoposturi. Debutul şi l-a făcut pentru echipa Toleman şi, deşi nu a obţinut vreun rezultat notabil cu acest team, a devenit evident tuturor că brazilianul va scrie istoria Marelui Circ. După un singur sezon trece la Lotus-Renault, unde obţine şi primele sale victorii. Au fost şase, în decurs de trei ani. Vârful carierei l-a atins însă odată cu trecerea la McLaren-Honda, tot acolo unde avea să se născă şi una dintre cele mai mari rivalităţi din motorsport, cu coechipierul Alain Prost.

În primul lor an petrecut împreună la McLaren, Senna şi Prost au câştigat împreună toate cursele din sezonul 1988, cu o singură excepţie. Senna a avut o victorie în plus şi astfel a cucerit primul său titlu mondial. Rivalitatea a atins un cu totul alt nivel când coechipierul său francez a cucerit trofeul suprem ajutat de deciziile luate de comisii, în anul următor. Eşecul l-a înrăit şi mai mult pe Senna, care în următorii doi ani nu i-a mai dat nicio şansă coechipierului său şi a cucerit alte două titluri mondiale. Puteau fi şi mai multe, dar echipa sa a pierdut clar războiul ingineriei cu rivalii de la Williams-Renault. McLaren devenise o echipă de pluton, dar chiar şi aşa, Senna a reuşit să termine pe locul secund în campionat în 1993. Iar la finalul sezonului a făcut trecerea la Williams.

1 mai 1994, cea mai neagră zi din istoria Formulei 1

1 mai rămâne un reper trist pentru iubitorii de Formula 1, după ce, în 1994, Ayrton Senna avea să participe la ultima sa cursă. Legendarul pilot lua startul la Marele Premiu din San Marino, cursă pe care nu avea s-o mai încheie în viaţă. O ieşire din decor la viteza de 300 de kilometri pe oră i-a fost fatală.

În timpul calificărilor de vineri Rubens Barrichello are parte de un accident foarte serios, dar brazilianul scapă cu viaţă. Apoi, după numai o zi, Roland Ratzenberger suferă un accident fatal. Vizibil marcat de aceste două evenimente, Senna stătea în expectativă, neştiind dacă să concureze sau nu. Până la urmă decide să concureze, pleacă în cursă ca din puşcă, instalându-se la conducere şi neştiind că seria evenimentelor negre va continua. 

Pe grilă, Benetton-ul lui JJ Letho refuză să pornească, iar finlandezul este lovit puternic din spate de Pedro Lamy, astfel că întrecerea este neutralizată. După cinci tururi în spatele Safety Car-ului, cursa se reia, însă în turul şapte maşina lui Senna refuză să mai poată fi controlată în virajul Tamburello, ieşind în decor, izbindu-se de zidul de beton la o viteză de 218 km/h. Cu doar două secunde înainte de impact viteza era de 312 km/h. Senna este transportat cu elicopterul la spitalul din Bologna unde medicii au constatat decesul în jurul orei 18:40, ora locală.

Decesul său a fost cauzat de o bucată de suspensie care s-a desprins în momentul impactului şi l-a lovit chiar deasupra ochiului drept, casca sa cedând foarte repede.

 

"Când am fost coleg cu Ayrton Senna, el era de trei ori campion mondial şi eu abia intram în Formula 1, aşa că era o mare diferenţă de experienţă. El a simţit că eram o oarecare ameninţare pentru el, fiindcă eram mai rapid în antrenamente, calificări şi se enerva. Zicea «Cine este acest tinerel care este mai rapid decât mine? Nu e corect»", a povestit Hakkinen într-un interviu pentru Telekom Sport.

Afla mai multe despre: ayrton sennaformula 1rememberomagiu 

viewscnt
Articole similare