Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | Povestea emoţionantă a omului care a făcut-o pe Steaua regină a Europei: "Eram foarte greu de învins"

VIDEO | Povestea emoţionantă a omului care a făcut-o pe Steaua regină a Europei: "Eram foarte greu de învins"

Reportaje

Comentarii

Dacă unii numesc Generaţia de Aur, naţionala calificată la turneele finale din anii `90 alţii folosesc această formulare pentru echipa Stelei care câştiga CCE în 1986. Cel care a făcut posibil acest succes istoric al fotbalului românesc este Emeric Ienei. Cu ajutorul Telekom Sport, antrenorul şi-a adus aminte de momentele de neuitat ale carierei sale.

În urmă cu 81 de ani, mai exact pe 22 martie 1937, în  Agrişu Mic, venea pe lume Emeric Ienei, omul care avea să-şi pună definitv amprenta asupra fotbalului românesc. 
Primele contacte cu fotbalul le-a avut la Flamura Roşie Arad, însă în 1957, a ajuns în Bucureşti, la Steaua, unde a ramas timp de 12 sezoane. Cele mai strălucitoare pagini ale fotbalului românesc le-a scris însă ca antrenor al roş-albaştrilor. În 1986 a condus echipa pe culmile gloriei, reuşind să câştige Cupa Campionilor Europeni. Pentru această performanţă a fost decorat în martie 2008 cu Ordinul „Meritul Sportiv”.
 
Fiind unul dintre cei mai valoroşi antrenori români ai momentului, a ajuns inevitabil şi pe banca primei reprezentative. În cei patru ani petrecuţi la naţională, a dus echipa la Mondialul din 1990, primul pentru tricolori după douăzeci de ani de aşteptare. După competiţia din Italia, a revenit la Steaua, pentru a patra oară, dar a rezistat mai puţin de un an înainte de a fi demis. Prima reprezentativă a avut din nou nevoie de serviciile sale, în 2000, iar el a dat curs ofertei fără să stea pe gânduri. I-a antrenat pe tricolori la Europeanul din acel an şi a obţinut una dintre cele mai mari performanţe ale României: echipa a ajuns până în sferturi. 
 
S-a retras din activitate chiar în acel an şi în prezent locuieşte în Oradea. Emoţiile, tensiunea şi stresul care vin la pachet cu o viaţă dedicată fotbalului i-au creat serioase probleme lui Ienei. În urmă cu şase ani, a fost operat pe inimă. Intervenţia a durat aproape şapte ore. 
 
 

 

Afla mai multe despre: emerich ieneisteaua 

viewscnt
Articole similare