Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Visul Premier League. Un român de numai 24 de ani e antrenor la Southampton. Cum a fost posibil | INTERVIU EXCLUSIV

Visul Premier League. Un român de numai 24 de ani e antrenor la Southampton. Cum a fost posibil | INTERVIU EXCLUSIVgalerie foto

Premier League

Comentarii

Dragoş Căvăşdan are 24 de ani şi este antrenor de fotbal la o echipă U-16 din Southampton. Printre jucători promovaţi şi dezvoltaţi de el anul trecut se numără şi Claudiu Ghinea, care a fost selecţionat la naţionala U-15 a României.

La 18 ani, după terminarea licelui, Dragoş a aplicat şi a fost acceptat la Facultatea de Sport şi Ştiinţe Sociale a Solent University, din Southampton, absolvită în urmă cu trei ani. Tânărul tehnician i-a oferit un interviu în exclusivitate comentatorului Telekom Sport, Mihai Dolinschi.

De când ţi-ai dorit să ajungi antrenor?

„Nu am un moment sau o dată exactă, dar în timpul liceului au fost câteva evenimente care mi-au stârnit curiozitatea şi interesul într-un mod mai serios. Dacă ar fi să estimez, în jurul vârstei de 16-17 ani.

Ce cursuri ai urmat şi de ce în Anglia şi nu România?



„Am terminat Facultatea de Sport, Sănătate şi Ştiinţe Sociale la Universitatea Solent din Southampton, secţia Studii în Fotbal. Între timp am obţinut licenţa de antrenor prin Federaţia Engleză de Fotbal şi dacă situaţia va fi favorabilă, urmează licenţa B, la anul. În urma unor cercetări iniţiale şi discutând cu un prieten din Cluj pe probleme sportive, am ajuns la concluzia că Southampton este un oraş cu foarte mult potential în ce priveşte fotbalul juvenil şi îmi oferea educaţia sportivă necesară”.

Cât de mare e diferenţa între ce se lucrează afară şi în România, în academii? Se face diferenţa încă de acolo? Pentru că baza nu pare a fi cea corectă la noi.

„Din păcate e o diferenţă destul de mare şi nu doar la nivel de academii, ci şi la modul în care oamenii sunt dispuşi să se dezvolte personal şi profesional. Nu ştiu în ce măsură sunt filmate antrenamentele şi meciurile în România. Din ce am văzut eu, nu prea mult. Se omit detalii importante aşa. Noi stăm să analizăm şi să edităm antrenamente ore în şir, putem alcătui fişe individuale şi un sistem de monitorizare şi evaluare. Şi toată lumea are telefoane inteligente sau camere de filmat şi poate se găsesc mai ieftin decât aici. Lipseşte pasiunea şi interesul antrenorilor”.

Southampton a propus jucători de top încă din Academie sau din transferuri. E posibil să mai vedem jucători precum Bale sau van Dijk?

„Da. Chiar şi astăzi Southampton se bazează pe jucători de la Academie. Ward-Prowse, probabil cel mai renumit. Dar şi Matt Targett, care acum e la Aston Villa. Oludare Olufunwa sau Kornelius Hansen de la U18 / U23 sunt văzuţi ca fiind promiţători. Aici lumea e extrem de concentrată pe promovarea talentelor de la Academie. Pe lângă asta, înafară de AFC Bournemouth, nu există o competiţie serioasă în zonă”.

Ce ar trebui făcut în România pentru a fi diferenţa mai mica faţă de fotbalul mare?

„Teoria şi documentele oficiale ale federaţiei par a avea răspunsurile. Să vedem cum ajunge să se pună în practică această teorie care pare ideală. Înainte de toate, cred că totul trebuie să pornească din societate şi din modul în care statul sprijină fotbalul. De exemplu, Brazilia sau Argentina nu au mijloace materiale să susţină fotbalul, dar au o politică publică să susţină sportul în general şi prin alte mijloace decât cele materiale. Sportul face parte din cultura lor, aşa ar trebui şi la noi”.

Care sunt bazele strategiei tale ca antrenor?

„În primul rând, la nivel de copii şi juniori am să urmăresc mereu dezvoltarea lor individuală, atât în teren cât şi în afara lui. Pun accent pe creativitate, libertate şi gândire critică şi analitică, prin analizele video pe care le facem şi discutăm, prin lipsa instrucţiunilor fizice de pe margine şi prin continuitatea pe care o avem în ce facem indiferent de rezultate sau de cum suntem percepuţi.

Căutăm să promovăm jucători la academii. Momentan, clubul o duce bine în această privinţă, de la grupele mai mici avem jucători care au plecat şi la Southampton. Unul dintre ei a semnat un contract profesionist cu Chelsea... Mult lucru cu mingea, protejarea mingii şi procedee tehnice de a scoate adversari din joc”.

O opinie despre numirea lui Rădoi ca selecţioner al României?

„Poate e devreme să ne formăm o părere, dar la prima vedere pare o alegere bună considerând rezultatele recente. Prin rezultate creşte încrederea şi credibilitatea antrenorului. Urmează să vedem dacă jucătorii pe care îi va avea la dispoziţie se vor putea ridica la nivelul jocurilor şi al obiectivelor”.



 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: southamptondolinschicăvădşan 

viewscnt
Articole similare